ЗАСТЕРЕЖЕННЯ

Наприкінці літа частішають випадки укусів ос і бджіл, котрі стають о цій порі надзвичайно агресивними

З другої половини серпня й до перших заморозків оси й бджоли особливо активні, оскільки готуються до зимової сплячки й запасають харчі. Внаслідок цього зростає контакт із людьми і, відповідно, частішають випадки укусів. Лікарі констатують до 3 викликів «швидкої» на день і 5 смертей на рік від анафілактичного шоку після укусу цих комах. У зоні ризику — діти.

«В передосінню пору від бджіл та ос потрібно триматися якнайдалі. Особливо від ос, оскільки вони стають дуже злими. Без потреби їх краще не чіпати», — рекомендує ентомолог, старший науковий співробітник Інституту зоології імені І. І. Шмальгаузена НАНУ Анатолій Котенко.

Пильнуйте найуразливіші частини тіла — шию й обличчя. Фото з сайту udoktora.net 

Головний лікар Київської міської станції швидкої медичної допомоги Анатолій Вершигора радить оберігати від укусів найуразливіші частини тіла — шию й обличчя, носити закритий одяг і не користуватися парфумами. Не їсти на вулиці солодощі та фрукти й обережно вживати напої. Обачними мають бути батьки маленьких дітей: якщо малечу вкусила бджола чи оса, в неї швидше настає анафілактична реакція.

«Якщо все-таки стався укус, треба негайно видалити жало. Завважте, що його лишають лише бджоли й шершні, оси — ні. Відтак уражене місце протерти нашатирним спиртом, содою, в жодному разі — не зеленкою чи йодом, оскільки рана може бути інфікована. Після цього прикласти лід чи щось холодне та помастити протиалергійною маззю. Ефективною є кашка з часнику чи петрушки — ці рослини знімають алергічну реакцію і знешкоджують отруту. Не лікуйтеся горілкою — в цьому випадку вона не дієва», — порадив Анатолій Вершигора.

Лікар акцентував, що особливо небезпечною є ситуація, коли бджола чи оса вкусила за язик: він збільшується в розмірі й перекриває дихальні шляхи, тож високою є ймовірність смерті від асфіксії. Аби сповільнити всмоктування отрути, слід терміново вжити протиалергійний препарат і набрати в рот льоду чи холодної води. Очікуючи «швидку», потрібно лягти, закинути голову, відкрити рот й витягнути язик для безперешкодного дихання.

«Алергічна реакція на укус бджоли чи оси є в кожного. Вона може бути місцевою, негайною чи відтермінованою. Тому в будь-якому разі потрібно протягом 3-5 днів вживати протиалергійні препарати: наприклад, кальцію глюконат, кальцій хлористий, лоратадин тощо. Якщо людина перебуває далеко від дому, наприклад у полі, та знає, що має алергію на укуси цих комах, вона повинна мати при собі потрібну ампулу і шприц», — наголосив Анатолій Вершигора.

ДОВІДКА «УК»

Анафілактичний шок — це алергічна реакція негайного типу, що супроводжується небезпечними для життя клінічними проявами. Спостерігаються порушення гемодинаміки (тобто руху крові по судинах), дихання (задишка, бронхоспазм), діяльності шлунково-кишкового тракту (нудота, блювання, пронос) та шкірні висипи (кропив’янка тощо).