ПРЕМ’ЄР-ЛІГА

Команда Олега Блохіна на старті весняної частини чемпіонату опустилася на четверте місце

Шість останніх років трійка призерів української Прем’єр-ліги мала  незмінний вигляд. Складалося враження, що за комплект медалей на наших футбольних полях боротьбу ведуть лише три клуби: «Шахтар», «Динамо» і «Металіст». При цьому підопічні Мирона Маркевича забронювали за собою третій рядок турнірної таблиці. З травня 2007 року харків’яни шість сезонів поспіль фінішують слідом за беззаперечними лідерами. Щодо битви за «золото» між гірниками і столичними динамівцями, то її напруга останнім часом зійшла нанівець. Уже нині без щонайменшого ризику помилитися можна стверджувати: навесні команда Мірчі Луческу вчетверте поспіль фінішуватиме першою.

Та невже уболівальникам залишається лише  розмірковувати над тим, які команди залишать навесні елітний дивізіон, а які здобудуть путівки в Лігу Європи? На щастя, ні. Поки шанувальники шкіряного м’яча чекали, коли в українському футболі з’явиться так звана третя сила, розчинилася в повітрі друга — «Динамо». І тепер відразу три клуби — «Дніпро», «Металіст» і столичні динамівці — мають практично однакові шанси на звання віце-чемпіонів країни. Цінність срібних медалей примножується, коли згадати, що саме вони дають право позмагатися за жаданий квиток у вище футбольне співтовариство — Лігу чемпіонів.

Хто ж складе компанію Ярославу Ракицькому та його партнерам на євро?арені? Почнімо з того, що кожного з претендентів перевірить без п’яти хвилин чемпіон країни. Причому на «Донбас Арену» у весняній частині першості завітають лише харків’яни. З дина?мівцями і дніпрянами помаранчево-чорні зіграють у гостях. І все ж таки вирішальними, на наш погляд, стануть очні поєдинки конкурентів. Ключова гра

26-го туру відбудеться в столиці, де кияни прийматимуть «Дніпро». За тиждень динамівців чекає важке випробування «металістами». Нагадаю, що в першому колі на «Олімпійському» харків’яни у відмінному стилі мадридського «Реала» нокаутували господарів — 3:1. Нарешті 18 травня  окрасою передостаннього туру чемпіонату може стати двобій між командами Мирона Маркевича і Хуанде Рамоса.

А після перших березневих ігор чинний віце-чемпіон країни дивиться на конкурентів знизу вгору. Динамівці, які збиралися навесні здобути 12 перемог поспіль, втратили очки вже на старті, задовольнившись у рідних стінах нічиєю з «Кривбасом».

Конкуренти подібною поблажливістю скористалися сповна. Харків’яни не без пригод обіграли донецький «Металург», хоча ще за 12 хвилин до завершення матчу вели в рахунку більш ніж переконливо — 3:0.

У стартовому складі господарів вийшов на поле дует улюбленців місцевих уболівальників — бразилець Жажа і серб з українським паспортом Марко Девич. Форвард збірної України, який повернувся в Харків із Донецька, віддячив Маркевичу за довіру: на його рахунку вирішальний третій м’яч у ворота Юрія Паньківа.

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга. 19 тур

Шахтар — Волинь — 4:1
Голи: Шандрук (11, автогол), Кучер (14), Коста (53), Едуардо (90+1) — Бікфалві (51)

Іллічівець — Металург З — 1:0
Гол: Фомін (45)

Дніпро — Арсенал — 3:0
Голи: Зозуля (19), Матеус (50, з пенальті), Федецький (68)

 Металіст — Металург Д — 3:2
 Голи: Марлос (45+2), Морозюк (61, автогол), Девич (68) — Мораес (79, 89)

Зоря — Говерла — 2:1
Голи: Ідахор (13), Вернидуб (63) — Лисенко (18)

Таврія — Карпати — 0:2
Голи: Зеньов (10), Гладкий (42)

Чорноморець — Ворскла — 1:0
Гол: Лео Матос (35)

Динамо — Кривбас — 1:1
Голи: Аруна (47) — Прийомов (72)

Лідери: Шахтар — 54 очки, Дніпро — 41, Металіст — 39, Динамо — 38