ЗМІНИ

Спрощуються процедури оформлення документів на перевезення морем

Мінінфраструктури винесло на громадське обговорення проект наказу «Про внесення змін до Правил оформлення вантажних перевізних документів на перевезення морським транспортом», який спрощує процедури оформлення супровідних вантажних документів на перевезення морським транспортом.

Згідно з проектом, пропонується внести низку змін у чинну процедуру оформлення вантажних документів, які дають змогу значно скоротити час, необхідний для оформлення вантажів. Вони також посприяють зменшенню понаднормового простою вантажного автотранспорту в порту та забезпечать безперервність процесу обробки вантажів на причалах.

Деякі зміни можуть видаватися незначними, однак від них багато що залежить. Приміром, нинішніми Правилами встановлено заборону на здійснення виправлень у бланках вантажних перевізних документів. Це спричинить те, що у разі наявності будь-яких помилок чи виправлень у документах їх обов’язково потрібно переоформляти. А це вимагає додаткового часу, що тягне за собою затримку автотранспортного засобу.

Кораблі «не заякорять» паперові теки. Фото Володимира ЗАЇКИ

У проекті згаданого наказу фіксується можливість здійснення таких виправлень у документах особою, яка їх видала.

Ще одне важливе нововведення, передбачене документом, дасть змогу прискорити оформлення перевізних супровідних паперів. Ідеться про застосування електронного документообігу через Єдину інформаційну систему порту. Зокрема, актом встановлюється, що у разі функціонування такої системи у порту перевага надається саме електронному документообігу.

Сам формат електронних перевізних документів, а також порядок їх обігу визначатиме спеціальна робоча група, яка створюватиметься з представників адміністрації порту, заінтересованих міністерств, відомств, інших користувачів Єдиної інформаційної системи.

Фахівці стверджують, що прийняття нового нормативно-правового акта оптимізує транспортний процес у морських торговельних портах, а також створить сприятливі умови для зростання ринкової активності вітчизняних суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, які працюють на ринку міжнародних перевезень. Посприяти вдосконаленню транспортної інфраструктури можуть усі охочі. Зауваження та пропозиції до проекту слід надсилати до департаменту державної політики в галузі морського та річкового транспорту, які приймають у письмовому або електронному вигляді.