ІНІЦІАТИВА

Міністерство юстиції забезпечить супровід проекту закону "Про безоплатну правову допомогу" у парламенті

Протягом останніх років правова освіта населення та безоплатна правова допомога громадянам виявилися відсунутими на периферію державної правової політики. Про це вчора заявив, відкриваючи засідання Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення (ВМКМР), її голова, міністр юстиції Олександр Лавринович. Зокрема, так і не вийшов на загальнодержавний рівень пілотний проект з безоплатної правової допомоги, який з вересня 2007 року функціонує у Білій Церкві, що на Київщині.

Тим часом, за словами керівника тамтешнього Центру надання правової інформації Ольги Настіної, за три роки допомогу в ньому отримали 7867 осіб - мешканців міста Біла Церква та Білоцерківського району. Громадяни здебільшого зверталися за юридичними консультаціями та сприянням захисту порушених прав. Основну категорію клієнтів Центру становили вразливі верстви населення: пенсіонери, безробітні, громадяни, що користуються соціальними пільгами, працюючі особи, рівень доходів яких не дозволяє звертатися до приватних юристів та адвокатів.

Олександр Лавринович звернув увагу на те, що в Україні досі не ухвалено закон, який би визначив механізми та гарантії функціонування системи безоплатної правової допомоги. Відтак держава досі не знайшла місце для структур громадянського суспільства в процесі правової допомоги та правової освіти громадян. Не реалізовані можливості залучення до цієї вкрай важливої роботи правозахисних організацій, професійних громадських організацій, адвокатів, нотаріусів, практикуючих юристів, науковців.

За підсумками обговорення цього питання Всеукраїнська міжвідомча координаційно-методична рада з правової освіти населення ухвалила низку рекомендацій профільним міністерствам та відомствам, зокрема, Міністерству юстиції та Міністерству внутрішніх справ. Також ухвалено рекомендації щодо узагальнення та поширення досвіду реалізації пілотних проектів з надання безоплатної правової допомоги населенню. Учасники засідання визначили шляхи співпраці з професійними громадськими організаціями, адвокатами, нотаріусами, практикуючими юристами, науковцями щодо надання безоплатної правової допомоги широким верствам населення тощо.

Міністерству юстиції доручено забезпечити супровід проекту закону "Про безоплатну правову допомогу" у Верховній Раді України.

Члени ради розглянули план роботи на 2011 рік, який, зокрема, передбачає кілька виїзних засідань в областях. Зважаючи на те, що нинішнє зібрання з певних причин стало, власне, першим за останні кілька років, було вирішено повернутися до практики регулярних засідань ВМКМР.

ДОВІДКА "УК"

Всеукраїнську міжвідомчу координаційно-методичну раду з правової освіти населення створено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 травня 1995 р. "Про Програму правової освіти населення України". Координацію діяльності міністерств, інших центральних органів державної виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, а також методичне забезпечення щодо правової освіти населення здійснює Міністерство юстиції.