Майже 80 волонтерів з Київщини, Харківщини, Вінниччини, Сумщини та інших областей взяли участь у всеукраїнському вишколі медиків-волонтерів, який відбувся в навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина» Тернопільського державного медичного університету ім. І. Горбачевського (ТДМУ). Впродовж трьох днів у польових умовах вони здобували знання та напрацьовували навички з надання першої домедичної й медичної допомоги під час бойових дій. Серед основних завдань, які поставили собі за мету організатори навчань, — підготовка кваліфікованих спеціалістів, що інструктуватимуть медиків і надаватимуть необхідну допомогу в зоні АТО.

Волонтери успішно пройшли навчальний курс. Фото автора

В умовах, наближених до бойових

Ініціатива такого вишколу належить громадській організації «Медичний загін спецпризначення «Білі берети». Цього року в квітні її заснували в Тернополі. Мета структури — підготовка фахівців, які володіли б знаннями та навичками у галузях надання першої домедичної допомоги, організація надання медичної допомоги у надзвичайних, екстрених ситуаціях, під час воєнного стану та масових заходів. До складу організації входять медики і студенти, які на волонтерських засадах надавали меддопомогу бійцям добровольчих загонів і Збройних сил України.

Голова «Білих беретів» — лікар-стоматолог Андрій Салагорник. Він пройшов Майдан, працював волонтером мобільних медичних бригад, які допомагали постраждалим. Андрій Салагорник став співорганізатором всеукраїнського вишколу медиків-волонтерів. Підтримку в організації навчання отримав від ТДМУ. До слова, до вишколу долучилися понад 20 студентів-волонтерів цього вишу, які виконували організаційні завдання та виступали в ролі імітаторів. Цей навчальний заклад надав спецтехніку, зокрема автоперев’язувальну машину та санітарний бронетранспортер.

Як зауважила проректор ТДМУ професор Надія Ярема, польова база кафедри медицини катастроф і військової медицини цілком придатна для проведення вишколів такого масштабу. Крім того, ця кафедра одна з небагатьох, де готують офіцерів запасу серед медичних кадрів. А ось у тренінговому центрі університетського навчально-наукового інституту медсестринства організували безплатні навчання з домедичної допомоги для всіх охочих.

Вишкіл медиків-волонтерів проводили за чітко розробленим планом на навчальному полі бою. На кожному практичному занятті інструктори аналізували допущені учасниками навчань помилки. Завідувач кафедри медицини катастроф і військової медицини ТДМУ професор Арсен Гудима зазначив, що навчання для лікарів відбувалося за протоколом, який розробили медики НАТО. Він полягає в наданні допомоги на полі бою та розрахований на воїнів і учасників груп спеціального призначення, життя яких дуже цінне в умовах бойових дій. Крім того, волонтерам продемонстрували сучасні вироби медичного призначення, які використовують у світі на полі бою. На жаль, більшість із них в Україні не зареєстровано. Щоправда, наші умільці деякі речі починають робити самостійно, до того ж значно дешевше.

За статистикою, понад 60% учасників АТО помирають саме від втрати крові при пораненнях у кінцівки. «Ситуація була б інакшою, якби бійці володіли навичками надання домедичної допомоги, — зауважує заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Леонід Бицюра. — Тактичну медицину слід викладати не лише учасникам бойових дій, а всім, навіть працівникам цивільних організацій, установ, освітніх, медичних закладів. Недавні події вкотре доводять, що навички поведінки в екстремальних умовах повинні мати всі українці».

Під час вишколу медики-волонтери взяли участь у тренінгах з основ евакуації, накладання пов’язок, шин, перев’язування, транспортування постраждалих. Також вчилися зупиняти кровотечу під час поранень, проводити серцево-легеневу реанімацію, відновлювати прохідність дихальних шляхів.

Організатори влаштували всім учасникам двогодинний стрес-тест. За сценарієм, бойовий загін виконував завдання і потрапив у засідку. Над головами медиків свистіли кулі, вибухали спецзасоби. В умовах, наближених до бойових, треба було діяти й працювати злагоджено та фахово.

Правильні дії у правильний час

Хоч під час вишколу імітували бойову обстановку, для судинного хірурга та інструктора тактичної медицини Юрія Свідерського з Тернополя не було «так страшно, як буває насправді» під час бойових дій. Це він добре знає із власного досвіду. Адже у складі «Білих беретів» потрапив у зону АТО, щоб навчати бійців основ надання домедичної допомоги, а також рятувати поранених. Каже, коли триває бій, багато пилу, часто нічого не видно. До того ж, така ситуація може бути удень і вночі, в теплу й холодну пору, тому слід напрацювати злагодженість підрозділу.

«У таких ситуаціях медицина вторинна. Спочатку наголос ставлять на виконання бойових завдань, військові ведуть вогонь, доки немає команди й не налагоджено димову завісу чи інші маскувальні засоби, доти надавати допомогу не можна. Невчасні дії призведуть до більшої кількості поранених та втрати групи загалом. Основа тактичної медицини — правильні дії у правильний час», — поділився думками пан Юрій.

Багато хто з лікарів, як і Юрій Свідерський, їдуть у зону АТО, бо вважають це громадянським обов’язком. Він твердить, що в добровольчих батальйонах конче потрібні лікарі, які б змогли в разі потреби кваліфіковано допомогти та навчити самих бійців, як рятувати себе.

Ірина Токарчук, третьокурсниця ТДМУ, була в добровольчому батальйоні «Шахтарськ» як медик. Під час літніх канікул дівчина відгукнулася на прохання знайомої, бійця цього підрозділу. Ірина не приховує, що було страшно зважитися поїхати на східний фронт, але «знала, що треба, бо там чекають допомоги». З Андрієм Салагорником знайома ще з Майдану, тож вирішила приєднатися до організації. Ірина пройшла курси і здобула навички надання домедичної допомоги.

Усі учасники всеукраїнського вишколу медиків-волонтерів на Тернопіллі отримали відповідні сертифікати.