ЄВРОКУБКИ

Київське «Динамо» вперше за три роки виграло у Лізі чемпіонів
 

Ми почали грати в старому динамівському стилі — через фланги, не приховував  задоволення  по закінченні матчу Тарас Михалик, один з вихованців волинської футбольної школи, який свого часу вдало вписався у стиль столичного клубу.

Справді,  двічі змусивши капітулювати хорватів після флангових атак, київське «Динамо» разом із заповненим уболівальниками «Олімпійським»  відсвяткувало свою першу перемогу в Лізі чемпіонів під керівництвом Олега Блохіна, рука якого вже відчувається на пульсі рідної команди.

Приємно  усвідомлювати, що динамівці забили швидкий гол, не менш приємно, що зробив це  незаслужено недооцінений попереднім керманичем Олег Гусєв, який не виділяється надзвичайною статурою, однак виграв  верхову боротьбу у високого суперника і заскочив зненацька Івана Келаву.

За хвилину рахунок міг подвоїтися, однак хорватський голкіпер зумів ліквідувати загрозу після удару головою Ідейє, якому асистував  Велозу, що повернувся до стартового складу, пропустивши матч із луганською «Зорею».

Спад у другій п’ятнадцятихвилинці першого тайму, на жаль, був необхідний, аби перевести дух. Теорію-бо  можна опанувати швидко, а ось  підтягти «фізику» з наскоку не вдасться. Сьогодні у складі київської  команди важко знайти гравця, який може  не підсідати протягом двох таймів.

Та приспавши пильність суперника, кияни різко «включилися», і це, схоже, стало повною несподіванкою для балканських одноклубників. Як результат — пожежа  в захисному таборі  й автогол Йосипа Пиварича.

Чи зупинилося б за  рахунку 2:0 «Динамо» часів Валерія Лобановського?  Тож українська команда продовжувала володіти ініціативою й після перерви. А найнебезпечніший момент біля воріт Олександра Шовковського виник після його ж помилки, коли під час винесення м’яча капітан влучив у  Чопа.

Біло-сині темпу особливо не нагнітали, чим неабияк  засмучували свого наставника. Адже шанси довести рахунок до розгромного були. Досить згадати кілька виходів на ударну позицію Ярмоленка,  соло Гусєва, прицільний постріл Велозу. Схоже, установку головного тренера гравці  сприйняли належно, та ось «фізику» ще треба підтягувати. Аби дорости до того «Динамо», яке могло  пресингувати  будь-якого суперника як завгодно довго. Тож попри перемогу, Олег Блохін знайшов огріхи у грі своїх підопічних:

— На мій погляд, матч ми почали дуже добре. Забили гол, минув якийсь час, і ми злякалися результату і гри, яку показували в перші двадцять хвилин. У підсумку дозволили загребському «Динамо» заволодіти певною ініціативою в середині поля. Наші футболісти не могли розібратися, хто кого накриває, хоч перед грою все було обговорено.

У другому таймі перебудувалися, оскільки вели в рахунку з різницею два м’ячі. Випустили ще одного опорного півзахисника, щоб краще грати в центрі поля. Мені не подобалося, що в деяких моментах команда відходила занадто глибоко. Але навіть попри це, вважаю, ми повинні були ще два-три м’ячі забити і закінчити цю гру. Крім якихось напівмоментів, ми не дозволили суперникові створити біля наших воріт практично нічого.

І головний тренер одноклубників із  Загреба Анте Чачіч визнав: «Ми хотіли забити гол, але існує різниця у класі, тому кияни заслужено перемогли. Кожен матч — це окрема історія. Сподіваюся, що у поєдинку проти «Парі Сен-Жермен» ми зведемо кількість помилок до мінімуму і зіграємо  набагато краще».

Думка слушна, та чи дозволить це зробити ПСЖ, якому після поразки від «Порту» також потрібні очки?  А підопічні Вітора Перейри, які, згідно зі статистикою, нанесли 20 ударів по воротах суперника проти шести від  представників паризької околиці, хоч і забили тільки один гол аж в останню десятихвилинку, нині заслужено перебувають на вершині турнірної таблиці  і не заперечуватимуть оформити заявку на вихід із групи достроково. Щоправда,  для цього їм доведеться  вистояти у двораундовій  дуелі з  «воскреслим» «Динамо», яке повернуло нам надію…

Після автоголу у ворота Івана Келави динамівці раділи наче діти. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів УЄФА.   

Група А, 2-й тур

Динамо  Київ — Динамо  Загреб — 2:0
Голи: Гусєв (3), Пиварич (33, автогол)

Порту  — ПСЖ    1:0
Гол:  Родрігес (83)

                    І     В     Н     П     М   О

Порту         2     2     0     0     3-0   6

ПСЖ           2     1     0     1     4-2   3

Динамо К   2     1     0     1     3-4   3

Динамо З    2     0     0     2     0-4