Дехто з молодих журналістів  за звичкою називав поєдинок між киянами і гірниками українським класико. Мої колеги помилялися. Такими ці матчі перестали бути 25 вересня 2012 року. Нагадаю, що саме того дня на тренерську лаву динамівців замість російського спеціаліста Юрія Сьоміна сів Олег Блохін.

Повідомляючи цю новину, майстри пера передовсім згадували виступ збірної України на чемпіонаті світу-2006 у Німеччині. При цьому якось у затінку залишалися останні досягнення володаря «Золотого м’яча». Наприклад, невдалий виступ національної дружини у відбірному турнірі до Євро-2008, в якому Анатолій Тимощук з партнерами посіли лише четверте місце. Згодом — провал під час домашньої континентальної першості, де господарі навіть не вийшли з групи. Не надто переконливий вигляд мала кар’єра Олега Володимировича і на клубному рівні. У російській Прем’єр-лізі він довго не затримався: ФК «Москва» на чолі з грізним бомбардиром радянського футболу фінішував лише восьмим.

Однак перед новим керманичем динамівців було поставлено конкретне завдання: повернути чемпіонський титул до столиці. Очевидно,  для цього треба було обігравати нового фаворита вітчизняного футболу «Шахтар». За півтора року, які провів Блохін на рідній для себе базі в Кончі-Заспі, цієї радісної миті ми так і не дочекалися. Команді Мірчі Луческу могла дати справжній бій симпатична дружина Віталія Кварцяного в Луцьку. Ярослав Ракицький з партнерами поверталися на щиті зі Львова, де минулої осені їх обіграли «Карпати» на чолі з Олександром Севідовим.

Справжнім українським класико стали матчі «Шахтаря» проти дніпропетровців і харків’ян. За цими яскравими футбольними виставами динамівські фани змушені були споглядати лише по телевізору. Найчастіше на НСК «Олімпійський» вони бачили зовсім інше: монотонне перекочування м’яча в центрі поля, нездатність центральних захисників точним пасом розпочати власну атаку, регулярні незбагненні ляпи  Євгена Хачеріді, Олександра Драговича і Домагоя Віди, відверте байдикування вередливих зірок Беланди і Ленса. Найбільше спеціалістів пригнічував відверто примітивний тактичний малюнок гри. В останніх зустрічах цей хитромудрий план мав такий вигляд: довга передача в розрахунку на кращого бомбардира киян Мбокані — а далі як складеться.

Капітан киян Ярмоленко (праворуч) під керівництвом Блохіна більше не зіграє. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Ось характерне зізнання такого вдумливого футбольного стратега, як нинішній тренер лондонського «Арсенала» Арсен Венгер.

— Коли я спостерігаю за грою Юнеса Беланди, у мене серце кров’ю обливається, — заявив французький фахівець в інтерв’ю британським ЗМІ. — З якихось невідомих причин його потенціал не використовується навіть на 40 відсотків. Я завжди захоплювався його працездатністю і технічною майстерністю. Сподіваюся, він не втратив цих якостей. Я особисто зацікавлений у трансфері півзахисника київського «Динамо» в мою команду.

Єдиною втіхою після чергової принизливої поразки від гірників для столичних уболівальників стала телекартинка з Валенсії, де Кубок Іспанії розігрували «Реал» та «Барселона». Добра фізична підготовка і атлетизм, тактична дисципліна, швидкість і автоматизм прийняття рішень, могутній пресинг і винахідлива гра на флангах — таким був минулої середи «королівський» клуб. Так свого часу діяли київські динамівці під орудою Валерія Лобановського. 

Уболівальникам уславленого клубу можна пошкодувати лише про одне. Як відомо, весняну частину чемпіонату мала відкривати зустріч «Динамо» — «Шахтар». Через складну політичну ситуацію в країні 19-й тур першості було перенесено на середину квітня. Якби команда Олега Блохіна так безнадійно зганьбилася  на старті, ще не все було б втрачено. Сергій Ребров, очоливши рідний колектив, міг би ще поборотися за зону Ліги чемпіонів. Сьогодні ж, коли хвороба вкрай занедбана, про це залишається тільки мріяти. 

ПРЯМА МОВА

Андрій ЯРМОЛЕНКО,
капітан київського «Динамо»:

— Виступ у Лізі чемпіонів наступної осені нам уже не світить. Претендувати на титул, коли втрачаєш очки в поєдинках з «Чорноморцем» і «Зорею»,  важко. Найбільше заслуговує на чемпіонство «Дніпро». Хлопці б’ються по-справжньому. Вони двічі переграли «Шахтар», взяли чотири очки з нами,  перемогли  «Металіст». Тобто довели свою перевагу в очним іграх з претендентами на титул.

Олег ГУСЄВ,
півзахисник «Динамо»:

— Після поразки від «Шахтаря» всі розмови про шанси на чемпіонство слід припинити. Мотивацію нам шукати не треба, досить подивитися на турнірну таблицю. За втраченими очками ми перебуваємо на четвертому місці, поступаючись навіть «Металісту». Хоч як це прикро звучить, для нас найголовніше — потрапити до трійки призерів. Звичайно, про Кубок України теж не варто забувати.  Треба здобути  хоч один трофей за останні роки. Уболівальники вже, напевно, втомилися слухати одне й те саме: «Треба набратися терпіння». Настав час щось реально зробити самим.

ТАБЛО УК»

19-й тур

Металург Д — Чорноморець — 3:2

Голи: Мораєс (31, з пенальті, 66),  Прийма (40) — Окріашвілі (53), Гай (81, з пенальті)

Металург З — Говерла — 0:1  

Гол: Шацьких (59)

Карпати — Іллічівець — 0:1  

Гол: Кулач (35)

Динамо — Шахтар — 0:2  

Голи: Адріано (11, 34)

Дніпро — Волинь — 5:1  

Голи: Селезньов (55), Матеус (57, 66, 70, 90) — Селін (44),

Матчі Таврія — Севастополь, Металіст — Зоря відбулися вчора.

Лідери:    

Шахтар — 50 очок, Дніпро — 50, Динамо — 43, Металіст — 37, Чорноморець — 36, Металург Д — 34…