Подобається це комусь чи ні, але треба визнати очевидне. Вихід до вісімки найсильніших у другому за значенням турнірі Старого Світу — це межа для нинішньої молодої команди київського «Динамо» та її головного тренера. Потрапити до півфіналу Ліги Європи, отримавши такого серйозного конкурента, як італійська «Фіорентина», лідер української Прем’єр-ліги зміг би тільки завдяки щасливому збігу обставин.

Показовим у цьому плані був перший матч суперників на полі НСК «Олімпійський». До середини першого тайму гості шість разів намагалися пробити ворота Олександра Шовковського, натомість Сергій Сидорчук та його партнери не завдали жодного удару у відповідь. Підопічні Вінченцо Монтелли подали 7 кутових, господарі за 90 хвилин спромоглися зробити це лише тричі. В індивідуальних дуелях лише Андрій Ярмоленко та Джермейн Ленс намагалися обігравати суперників один в один. При цьому на рахунку вінгера збірної України 12 вдалих атакувальних дій — стільки ж, скільки спромоглися зробити його усі разом узяті партнери з команди. Тому нічийний результат був справедливим завершенням домашнього поєдинку. На чужому полі картина виявилася ще більш гнітючою. Досить сказати, що перший кутовий біло-блакитні заробили, коли до фінального свистка залишалося менше десяти хвилин.

Маркевич, випускаючи Шахова, попросив: спробуй забити як «Хайдуку» у плей-оф. Так і вийшло. Фото з сайту i.eurosport.com

Господарі поля знову повністю переграли киян у центрі поля. Сергія Сидорчука, який тиждень тому вибув з гри, у стартовому складі замінив більш налаштований атакувати Беланда. Але рішучості в динамівців від цього не побільшало ні на йоту. Висунутий на вістрі атак Теодорчик виявився практично відірваним від партнерів. Коли ж червону картку отримав непередбачуваний Джермейн Ленс, гостям саме час було викинути білий прапор… Натомість найщиріших вітань заслуговують футболісти «Дніпра». Команда Мирона Маркевича з математичною точністю розрахувала кожен крок на шляху до кубкової вершини. І тепер для того, щоб зіграти 27 травня у Варшаві у фінальному матчі Ліги Європи, Євгенові Коноплянці та його партнерам залишилося зробити лише один крок. Минулого четверга бронзовий призер українського чемпіонату переміг бельгійський «Брюгге» з його улюбленим рахунком — 1:0. Нагадаю, що саме на НСК «Олімпійський» гості зазнали першої поразки в цьому турнірі. Іншими учасниками півфіналу стали італійські «Наполі» й «Фіорентина» та іспанська «Севілья».

Уже завтра на уболівальників чекає ще одне захопливе футбольне дійство — центральний матч другого кола Прем’єр-ліги «Шахтар» — «Динамо». Напередодні контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України скасував жовту картку, яку лідеру динамівців Андрієві Ярмоленку показав арбітр Віктор Швецов у попередньому турі в Луцьку. Так кращий бомбардир киян зможе в неділю вийти на поле львівського стадіону.

ПРЯМА МОВА

Мирон МАРКЕВИЧ,
головний тренер «Дніпра»:

— На нас, у принципі, ніхто не ставив навіть у груповому турнірі. Але футболісти самі чудово розуміли, що це їхній шанс, і в кожному матчі намагалися показати змістовний футбол. Лідер чемпіонату Бельгії «Брюгге» — дуже дисциплінована команда. Тому просив своїх підопічних, щоб вони не бігли вперед, забувши про захист. Найголовніше було дочекалися потрібного моменту, який обов’язково мав з’явитися. Нам це вдалося на 82-й хвилині поєдинку. Сьогодні досить сильно зіграв наш капітан Руслан Ротань, а молодий Лучкевич виглядав напрочуд упевнено. Вдячний київським уболівальникам, які нас постійно підтримували. Вони справді були дванадцятим гравцем.

Сергій РЕБРОВ,
головний тренер «Динамо»:

— Був важкий матч, далеко не все нам вдавалося.  «Фіорентина» — дуже сильний суперник з поставленою грою. Ми у внутрішньому чемпіонаті майже не зустрічаємося з командами такого рівня. У роздягальні подякував хлопцям: незважаючи на поразку, вони витратили багато сил в цьому європейському циклі. На завершення хочу привітати гравців «Дніпра» з чудовим досягненням. Їхній успіх дуже важливий не тільки для підопічних Маркевича, а й для всієї України.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи 1/4 фіналу      

Матчі-відповіді

Дніпро (Україна) — Брюгге (Бельгія) — 1:0       

Гол: Шахов (82)

Перший матч — 0:0

Фіорентина (Італія) — Динамо (Україна) — 2:0

Голи: Гомес (43), Варгас (90+4)

Перший матч — 1:1

Наполі (Італія) — Вольфсбург (Німеччина) – 2:2          

Голи: Кальєхон (50), Мертенс (65) — Клозе (71), Перішич (73)

Перший матч 4:1

Зеніт (Росія) — Севілья (Іспанія) — 2:2   

Голи: Рондон (46), Халк (72) — Бакка (6, пен.), Гамейро (85)

Перший матч — 1:2

Жеребкування Ліги Європи.

Півфінальні пари

Наполі (Неаполь, Італія) — Дніпро (Дніпропетровськ, Україна)

Севілья (Іспанія) —  Фіорентина (Флоренція, Італія)

Матчі відбудуться 7 і 14 травня.

Фінал 27 травня прийме стадіон Національний у Варшаві. 

Юрій РОМАНЧУК
для «Урядового кур’єра»,
Флоренція — Київ