Вона співала правду. Емоційно, проникливо, талановито. Ту, якій і донині  чинить опір, висуваючи звинувачення цілому народу, правонаступниця колишнього тоталітарного монстра. Її «1944» почув увесь світ. Про вкрадену батьківщину.  Про те, що нікого за це не покарано і тому народжуються нові злочини. Вона нагадує, тримаючи в руках український прапор, кому  насправді належить півострів.

Коли чужинці приходять

Вони заходять у ваш будинок

Вони вбивають вас всіх і кажуть:

Ми не винні. Ми не винні...

Мабуть, це все-таки символічно, що Джамала  перемогла  у найвідомішому пісенному конкурсі саме у Стокгольмі, де українці, повірте, почуваються як удома. Це та Європа, яка знає нас дуже добре через спільну історію, і тому її довіра коштує дорогого. Маю впевненість, що  так буде і з іншими нашими сусідами по європейському дому, коли вони дізнаються про справжню Україну, якій  зі зброєю в руках доводиться відбиватися від  страшного минулого.

Кілька днів тому країна жила емоціями. Такого позитиву не відчувалося вже давно. «Джамала перемогла!» — ці слова ще довго не зникатимуть  ні під час приватних, ні офіційних розмов. Нині від просто вдячності Європі, яку останнім часом у чому тільки не звинувачують,  приходить розуміння, що ми теж не завжди об’єктивно  оцінюємо ті чи ті дії європейців, які начебто до всього підходять з калькулятором у руках. Адже всі попередні розрахунки букмекерів нічого не варті, коли йдеться про  справжнє. Перемогло  те, що люди відчувають душею, а вона фальші не терпить.  Джамала підкорила їхнє серце своєю щирістю, вболіванням за долю свого народу, нашої спільної країни, високим професіоналізмом і чудовим вокалом.

Одне із закордонних видань наголошує, що вперше в історії Євробачення першим номером стала пісня історичної тематики. Також уперше  організатори конкурсу змінили правила голосування: спочатку свої бали оголосили представники національних журі, а потім було повідомлено результати глядацьких симпатій. Наші ідейні супротивники  вже заявили, що це зроблено на користь України. Маячня та й годі! Як тоді розцінити дії Сербії, яка дала Україні найвищий бал і яка чи не в усьому підтримує  Росію? Або як можна вплинути на мільйони європейських глядачів, або росіян, які виставили 10 балів?

Батьки Джамали (сидять за столом) розповідають, що цими днями до них з привітаннями приходять не тільки односельці, а й приїжджають делегації з різних міст Криму. Фото з сайту 15minut.org

За словами посла Європейського Союзу в Україні Яна Томбінського, ця перемога підтверджує, що правду неможливо замовчати. Зокрема правду про депортацію кримських татар у 1944 році. Він додав, що в інших країнах майже ніхто не знає про драматичні події в Україні. «Дуже добре використовувати всі елементи, щоб донести до наших друзів у Франції, Італії, Німеччині, яка складна була історія у цій частині Європи», — зазначив він.

Виборовши  перемогу, Джамала дала шанс Україні  зробити ще один, уже економічний  крок: наступного року країна прийматиме в себе Євробачення-2017. Хочу сказати ось про що: всі, мабуть,  пам’ятають, які сподівання ми покладали на Євро-2012. Як підраховували майбутні прибутки. Натомість більшість грошей було розкрадено, щось десь побудували, але за великим рахунком сподівання виявилися марними. Нині, хоч часу на підготовку ще багато, але, за словами міністра культури Євгена Нищука, готуватися треба починати вже сьогодні.

Це добре, що пан міністр спостерігав за шоу зблизька. І воно його вразило. «Такий потужний технологічний рівень»,  — його слова.  І добре, що поруч у залі була його  колега — шведський міністр культури і демократії   Аліс Ба Кунке. І до своїх привітань з перемогою вона додала  пропозицію всебічної допомоги  в організації конкурсу. У тому, що шведи це вміють робити на найвищому рівні, були свідками всі охочі.

Міністр Євген Нищук  також зазначив, що «для іміджу України важливо все здійснити на належному рівні, найперше безпековому, довести, що в Україну можна їхати, в Україну можна інвестувати. І ми залучатимемо європейських партнерів. Є чимало креативних людей і в самій команді Джамали, і це їхня велика перемога — і тих, хто працював над організацією, і техніків, які працювали над візуалізацією номера». 

Радує й те, що  не встиг міністр озвучити  свої  пропозиції щодо місця проведення конкурсу, як  про готовність приймати в себе Євробачення-2017  заявили голови чотирьох українських міст-важковаговиків — Києва, Одеси, Дніпропетровська і Львова — кожне із власним неповторним обличчям. Сподіваємося, вони мали і певне матеріальне під∂рунтя.

Зізнаюся,  мене розчулили слова голови української Нацполіції Хатії Деканоїдзе. «Я людина, яка народилась і виросла у країні, де 25% територій окуповано. Наша чудова співачка передала український та грузинський біль. І передала це дуже добре. Її всі почули». Хатія   вважає, що успіх Джамали на Євробаченні може покласти початок  деокупації Кримського півострова та  районів Донбасу.   

З розповідей Джамали

«У мене надемоційна пісня, вона дуже відрізняється і музикою, і змістом від інших пісень, які тут чуємо цього року.  Розповідаю про кримських татар, про свою родину, про те, що мої батьки живуть у Криму, що я майже два роки не бачила дідуся, якому 90 років. Говорю про реальні речі.

Тут усі співають і говорять про радість, щастя, кохання, і одна я приходжу і кажу правду про сумні сторінки історії. З одного боку, це не вписується у формат Євробачення. З іншого — всі кажуть мені, що саме зараз, коли у світі відбуваються терористичні акти, війни, хвороби, коли ми перестали чути одне одного, моє твердження, що ми повинні збудувати майбутнє, де люди живуть у мирі й толерантно ставляться до інших, дуже потрібне.

Це пісня  про Україну, про нас, про те, що ми повинні відродитися. Україна,  Крим обов’язково мають відродитися від усіх страждань, бути чистими, яскравими, добрими. Сподіваюся, що ця крапля в океані, про яку співаю сьогодні на сцені Євробачення у Стокгольмі, спрацює, і люди повірять».

Вони повірили, Джамало.

Післямова. Користувачі соціальних мереж пропонують провести конкурс у Криму, на історичній батьківщині співачки.  Справді, неможливо висловити, чим стала ця перемога для проукраїнських жителів окупованого Криму. В мережах пишуть, що на півострові чи не  з кожного куточка лунає пісня Джамали.