Останнім часом підопічні Мірчі Луческу вважали себе законодавцями моди в українському футболі. П’ять чемпіонських титулів поспіль на внутрішній арені, Кубок УЄФА сезону-2009 підтверджували амбіції Олександра Кучера та його партнерів. Значно скромнішими були результати помаранчево-чорних у Лізі чемпіонів — найпрестижнішому турнірі Старого Світу, де змагаються справжні континентальні гранди. В останніх чотирьох сезонах донеччани лише двічі спромоглися дістатися стадії плей-оф чемпіонської ліги.

Показовим був торішній виступ на євроарені. У першому турі групового турніру гірники на чужому полі обіграли іспанський «Реал Сосьєдад» — 2:0. Але згодом нічого не зуміли протиставити більш іменитим конкурентам: німецькому «Байєру» — 0:4, англійському «Манчестер Юнайтед» — 0:1. Набравши вісім очок із 18 можливих, команда Мірчі Луческу посіла лише третє місце в своєму квартеті. А в 1/16 фіналу Ліги Європи і зовсім зганьбилися. Після цілком комфортної в стратегічному сенсі виїзної нічиєї — 1:1 проти «Вікторії» з Чехії поступилися вдома — 1:2.

Не надто впевнений вигляд мав «Шахтар» і на старті нинішнього турніру. Нічию в іспанському Більбао багато хто сприйняв як цілком позитивний результат. Але втрачені три очки в домашньому поєдинку з португальським «Порту» вже викликали певне розчарування.

— Нині я певною мірою стурбований втраченими на старті очками, особливо у Львові, — зізнався журналістам Мірча Луческу. — За рахунку 2:0 на нашу користь у футболістів з’явилася незрозуміла ейфорія: навіть досвідчені повірили, що гру вже зроблено. Тому зайвий раз нікому не потрібно пояснювати, яке значення має поєдинок у Борисові. Зазвичай саме спарені матчі визначають, хто має шанси пройти далі, а хто залишається за бортом турніру. Якщо порівнювати збірну Білорусі і БАТЕ, я б віддав перевагу підопічним Єрмаковича. Це молода команда, яка за останні чотири сезони тричі виходила в основну сітку Ліги чемпіонів.

Гірники дали справжній урок тактичної грамотності та високої індивідуальної майстерності чемпіонам Білорусі. Витримавши стартовий штурм господарів поля, помаранчево-чорні почали методично і безжально шматувати захисні лави суперника. Форвард «Шахтаря» Луїс Адріано, який забив п’ять м’ячів у ворота БАТЕ, довів особистий рахунок голів за гірників до 117. Таким чином, бразилець став найкращим бомбардиром клубу за всю історію.

Попередній рекорд встановив Андрій Воробей, який відзначився 114 разів.

— Ця перемога для всіх уболівальників «Шахтаря» — історична, — заявив капітан команди Даріо Срна. — Ми показали класну гру. Перші 15 хвилин очікували, що БАТЕ пресингуватиме. Та все-таки забити сім м’ячів у Лізі чемпіонів, гадаю, нелегко.

— Проти БАТЕ гравці «Шахтаря» виконали всі настанови тренерського штабу, — заявив наставник гірників Мірча Луческу. — Хороша видовищна гра. Особливо в першому таймі. Задоволений тим, що добре проаналізували суперника і втілили те, про що домовлялися. Здалося, що «Атлетик» не дуже добре вивчив БАТЕ, за що і поплатився.

Ми добре пресингували господарів і чудово гостро контратакували. У другому таймі теж намагалися контролювати гру. Я випустив після перерви трьох гравців, щоб вони відчули смак Ліги чемпіонів. І немає, мабуть, потреби говорити, що результат закономірний.

Луїс Адріано: і так п’ять разів. Фото з сайту ФК «ШАХТАР»

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів, 3-й тур

БАТЕ (Білорусь) — Шахтар  (Україна) — 0:7
Голи:
Тейшейра (11), Адріано (24, пен, 36, 39, 43, 81, пен.), Коста (34)

Порту (Португалія) — Атлетик  (Іспанія) — 2:1
Голи:
Ерера (45, 58) — Куарежма (75)

Група H

                      І     В     Н     П         М          О

Порту           3     2     1     0        10—3      7   

Шахтар          3     1     2     0        9—2         5    

БАТЕ            3     1     0     2     2—14          3     

Атлетик       3     0     1     2     2—4            1 

5 листопада. Шахтар — БАТЕ,  Атлетик —Порту.

Група E

Баварія — 9 очок, Рома — 4,  Манчестер Сіті — 2, ЦСКА — 1.

5 листопада. Манчестер Сіті —  ЦСКА,  Баварія — Рома.

Група F

ПСЖ — 7 очок, Барселона — 6, Аякс — 2, АПОЕЛ — 1.

Група G

Челсі — 7 очок, Марибор, Шальке — по 5, Марибор — 2, Спортинг — 1.

5 листопада. Марибор — Челсі, Спортинг — Шальке-04.