Реалізація медичної реформи в Україні триватиме, але із внесенням істотних коректив. Про це на брифінгу оголосив міністр охорони здоров’я Олег Мусій.

— Я впевнений, що сімейний лікар повинен бути лікарем всієї сім’ї, це світова практика. Але реформа здійснювалася не так, як потрібно. Розгляд  багатьох  законів  переносили, їх  не було ухвалено. Тому положення реформи  серйозно переглядатимемо. Я прихильник системного і послідовного реформування, з інформаційно-просвітницькою роботою в ЗМІ. Нестача такої роботи в попередній період стала причиною нерозуміння і браку підтримки реформ на місцях. Цього року ми  проаналізуємо результати зробленого в пілотних регіонах, щоб запропонувати вдалі напрацювання для всієї країни. Водночас з’ясовуватимемо, чим не задоволені медичні працівники та населення, — зазначив Олег Мусій.

Обов’язковою умовою посадовець назвав роздержавлення управління системи охорони здоров’я. За словами міністра, нині ми маємо справу з монополією управління системою, що належить Міністерству охорони здоров’я.

— Одним із перших моїх кроків буде запровадження лікарського самоврядування і саморегуляції ринку медичних послуг, тобто функції міністерства буде передано медичній громадськості — аж до візування найважливіших документів.  У більшості розвинених країн професійні медичні організації мають великий вплив на систему, і це баланс, потрібний нашій державі. Упевнений, що за умов монополії будь-яка система працює неефективно. Законом про медичну діяльність буде передбачено, що заклад охорони здоров’я — неприбуткове некомерційне підприємство, де фінансування за статтями буде змінено на можливість керівника закладу вільно управляти коштами, зокрема бюджетними, а також укладати контракти як з управлінням охорони здоров’я та державними органами, так і з лікарями й медичним персоналом, — обіцяє  міністр.

Зупинився Олег Мусій і на проблемах фінансування.

— Мінфін підготував новий проект бюджету, де переглянуто ті чи ті програми. Наші фахівці опрацювали пропозиції Мінфіну, ми одностайні у поглядах на 60—70%.  Насамперед ідеться про програми, які стосуються заробітних плат медичних працівників.  Зарплату не буде зменшено. Однак її не підвищуватимуть, як планували наприкінці року, вона залишиться на тому самому рівні. Капітальні  будівництва корпусів, нових проектів буде заморожено доти, доки в  держбюджеті  не з’являться додаткові кошти — або від економіки, яка запрацює, або від іноземних інвесторів. Що стосується закупівлі медикаментів — тут скорочення фінансування не буде взагалі. Жодна програма в кількісному розумінні коштів не буде скорочена. Тут непокоїтися не варто, — наголосив міністр.

Він обіцяє зробити безкорупційними реєстрацію та тендери на закупівлю медпрепаратів.

— Ніколи не погоджуся (саме за моїм поданням призначатимуть нового керівника) на ту кандидатуру, яка раніше була задіяна в будь-яких схемах у МОЗ та Держлікслужбі, — запевнив Олег Мусій.

Міністр припускає, що в Україні запровадять обов’язкове медичне страхування. Але втілити цю ідею зможуть лише після податкової реформи.

— Безплатної системи охорони здоров’я немає ніде і бути не може. Вона може бути без оплати з кишені людини за рахунок бюджету або фонду медичного страхування, який  існуватиме в державі. Найближчим часом ми запропонуємо проект про загальнодержавне медичне страхування з відтермінуванням його введення: систему потрібно  підготувати.

Олег Мусій — супротивник закону Олега Ляшка щодо заборони закриття медичних закладів, оскільки вважає його популістським.

— Я б запропонував таким ініціаторам платити власні кошти за порожні ліжка і за те, що в лікарів нема роботи, — зазначив він.