Через фінансову скруту філармонії не в змозі провадити активну концертно-гастрольну діяльність. І так триває вже чимало років. Утім, не виносити на розсуд глядачів власні творчі доробки на інших сценах — для виконавців своєрідне заціпеніння.

Із таким станом речей філармонійне керівництво в Тернополі, Чернівцях, Івано-Франківську, Хмельницькому, Вінниці, Житомирі, деяких інших обласних центрах миритися не стало й запровадило так звані обмінні концерти. Це дає змогу творчим колективам активізувати гастрольну діяльність і порадувати глядачів новим репертуаром. Тепер поціновувачі музичного мистецтва намагаються постійно стежити за афішами, адже цікаво послухати-подивитися колективи з різних куточків України.

Мистецтво  не знає меж

Нещодавно у такому форматі в Чернівцях гастролював ансамбль танцю «Надзбручанка» Тернопільської обласної філармонії. «Музиканти прекрасно виступили, їх дуже тепло приймали глядачі», — розповідає художній керівник Державного заслуженого Буковинського ансамблю пісні й танцю ім. А. Кушніренка народний артист України Ярослав Солтис.

Цей колектив, по суті, вслід за тернопільськими танцюристами повіз свою концертну програму до Тернополя. За словами Ярослава Андрійовича, цього року ансамблю пощастило побувати двічі на фестивалях за кордоном: у Закопане в Польщі та Яссах у Румунії. Своє ж мистецтво колектив здебільшого демонструє чернівчанам, виїжджає з виступами до райцентрів області. І звісно, тішиться обмінними концертами.

Востаннє славетний Буковинський ансамбль пісні й танцю побував у Тернополі в лютому 2013 року — після сороковин світлої пам’яті Андрія Кушніренка, який народився у с. Великі Загайці Шумського району на Тернопільщині й півстоліття незмінно керував колективом. Нині ансамблю присвоєно його ім’я. Він визначив для себе одне з основних творчих завдань: плекати традиції, які заклав Андрій Миколайович, шанувати музичну спадщину композитора.

Теперішній керівник колективу Ярослав Солтис пропрацював пліч-о-пліч з Андрієм Кушніренком понад сорок років. З концертної програми, яку буковинці підготували для тернополян майже три роки тому, залишили хіба одну пісню в нинішньому виступі, бо «вона добре вплелася в канву». Натомість запропонували кілька творів та обробок народних пісень Андрія Кушніренка, які не були в репертуарі вже кілька десятиріч, наприклад «Била мене мати».

Водночас не забули про останнє аранжування, яке маестро зробив для чоловічого складу ансамблю. Йдеться про відому стрілецьку пісню «Мав я раз дівчиноньку чепурненьку». Відкрили ж свою зустріч з тернопільськими глядачами музично-хореографічною композицією «Україно, любове моя», за яку свого часу Андрій Миколайович мав неприємності від радянських владних органів. Ще звучали «Коломийки» та інші твори, до гранування яких він доклався.

Патріотична пісня загартовує

Із проголошенням української державності в репертуарі ансамблю з’явилося багато патріотичних пісень. Нині, коли російський агресор зазіхає на нашу країну, любов до Батьківщини набирає ще виразнішого змісту. І в музичних творах буковинців теж. «У нашій хаті — наша доля, з нами Бог і з нами воля, буде так, мій вірний друже, буде так», — запевняє Віорел Котик, автор пісні «Батьківська земля», що вже прем’єрно прозвучала у виконанні відомого колективу.

Трепет проймав і від, так би мовити, пісенної розповіді «Понад Прутом стороною»: з ратного поля повертався «в край рідненький» воїн, якого у подальшому «в поході» замінить його молодший брат. Упевненості у нашій звитязі, гордості за оборонців української землі додавали й інші твори, що лунали зі сцени.

На біс тернополяни викликали художнього керівника ансамблю народного артиста України Ярослава Солтиса. Улюблені пісні мільйонів українців «Гуцулка Ксеня», «Гей, соколи» в його обробці та виконанні зазвучали по-особливому зворушливо й водночас глибоко, бадьоро, щемно.

Подарунок шанувальникам української музики зробив чоловічий склад ансамблю. Популярна століттями пісня «Стоїть гора високая» в їхній інтерпретації видалася своєрідним хоралом — вона линула божественно, отже просто не могла не знайти палкого відгуку в глядацьких серцях.

Гучних і теплих оплесків тернополяни також не шкодували заслуженій артистці України Людмилі Радиш, солістам ансамблю Андрієві Тарасову, Ігореві Юріїву, Валерієві Гуралю та іншим. Усе багатство, повабу,  енергійність, виразність буковинських народних танців майстерно показала хореографічна група колективу.