ПІДТРИМКА 

За останні п'ять років на Сумщині створили понад 10 тисяч нових робочих місць

Коли людина втрачає роботу, амплітуда переживань може зашкалювати навіть до небезпечної позначки. І зайве при цьому щось пояснювати. Але, як говорить керівник Сумської обласної служби зайнятості Володимир Підлісний, у таких випадках працівники очолюваної ним структури завжди готові прийти на допомогу кожному, причому з конкретними думками, пропозиціями і варіантами вирішення проблеми. Тож сьогодні можна вважати, що в регіоні накопичено значний досвід роботи на ринку праці, зокрема в плані підтримки тих громадян, які воліють не залежати від примх чи побажань роботодавців, а самі стають ними.

"Розпочинаю власну справу..."

Охтирчанка Світлана Бєлік за фахом технолог. Так склалися обставини, що на початку 2000-х залишилася без роботи. Важко переповісти думки і переживання, які обсіли молоду жінку. Але такому присуду долі не скорилася і спільно з фахівцями Охтирського міськрайонного центру зайнятості взялася шукати вихід. Чи то саму Світлану "вело", чи, може, вона відчула, що це її справа, але запропонували їй перекваліфікуватися і стати... квіткаркою. За направленням пройшла навчання, одержала матеріальну допомогу, відкрила власне підприємство. З кожним місяцем переконувалася, наскільки вдалим був вибір. З часом відчула: масштаби стають затісними - взялася розширювати виробництво, шукати нові напрямки господарської діяльності. Потім зацікавилася виготовленням художніх виробів зі шкіри, пошиттям. Сьогодні С. Бєлік - одна з найуспішніших підприємців Охтирки, яка не тільки працює сама, а й створила нові робочі місця для містян.

За словами директора Охтирського центру зайнятості Ольги Кочетової, за 2004 - 2010 роки на базі підприємства Світлани Анатоліївни пройшли професійне навчання понад 100 безробітних, з яких одразу працевлаштувалися 61, а 16 відкрили власні справи. Зараз працівники майстерні успішно працюють на ринку декоративно-вжиткового мистецтва, пропонуючи покупцям ексклюзивні вироби - ляльки-обереги, сорочки-вишиванки й рушники, скатертини, серветки... Кольорова гама, мотиви і ритми малюнків настільки по-слобожанському неповторні, що на прилавках така краса довго не залежується. Окрім ручної вишивки, використовують і комп'ютерні технології, активно вивчають набутки майстрів інших регіонів України.

Нещодавно на базі підприємства С. Бєлік пройшли навчання за спеціальністю "кравець-вишивальник" ще три безробітних. У місцевому АТ "Сервіс-Побут" спеціально для них створені нові робочі місця.

На щастя, подібних розповідей з відтінком казки про Попелюшку в області сотні. Кожен районний центр має десятки прикладів того, як колишні безробітні стають роботодавцями, облаштовують не тільки власне, а й життя колишніх колег по безробіттю. Причому це стосується не лише сфери послуг чи торгівлі, хоча й вони є важливими і цінними сферами застосування розумових і трудових здібностей. Наприклад, житель Глухова Ігор Компанець з дипломом місцевого агротехнічного коледжу так і не зміг знайти роботу -довелося певний час працювати на фабриці з виготовлення меблів. Коли постало питання, чим займатися далі, сумнівів не виникло - звісно ж, меблевою справою. Не можна сказати, як зізнається сьогодні Ігор, що відразу потрапив у якусь казку. Але з часом усе налагодилося і зараз тут мають роботу і заробіток 11 городян. І це - не остаточна кількість: підприємство набуває популярності, зростають замовлення.

Центр зайнятості як центр підтримки

Всю документацію, пов'язану з підтримкою безробітних щодо відкриття власної справи, Володимир Підлісний тримає окремо. Бо, говорить, це настільки важливий і потужний напрямок діяльності, що потребує особливої уваги й наполегливості. Головне - вчасно підтримати, додати людині віри в те, що вона здатна на кардинальні зміни у своєму житті і що в неї все неодмінно буде гаразд. Для цього центр розробив окремий механізм, кожна з ланок якого працює на ту чи іншу ділянку. Наприклад, проведення різнопланових семінарів. Саме під час таких діалогів, як правило, безробітні починають задумуватися над пропозиціями і потроху "прозрівати".

З початку року відбулося майже півтисячі таких заходів, у яких узяли участь до 10 тисяч безробітних. На зустрічі приходять насамперед представники податкової інспекції, управління економіки, державні реєстратори, тобто ті, хто може чітко й конкретно розповісти про особливості підприємницької діяльності. Але найвищий коефіцієнт корисної дії від участі колишніх безробітних, які за допомогою служби зайнятості свого часу розпочали власний бізнес і нині успішно працюють. Адже скільки не кажи "халва", а від того в роті солодко не стане. Спілкуючись із такими підприємцями, ті, хто шукають своє місце на ринку праці, бачать наочні приклади успішності.

Дедалі більшого поширення набуває так звана комп'ютерна діагностика, що визначає схильність людини до того чи іншого виду підприємницької діяльності (втім, і взагалі до неї - не кожному дано займатися бізнесом). Для охочих організовують курси цільового призначення, під час яких безробітні приміряються до таких напрямків як вирощування овочів, грибів, кролівництво, розведення хутрових звірів, птахівництво, свинарство, заготівля сільгосппродуктів і сировини тощо. Така спеціалізація стосується здебільшого селян, хоча й для містян вона цілком прийнятна. За минулий рік на курсах цільового призначення "Основи малого підприємництва" підвищили кваліфікацію майже 500 безробітних, з яких дві третини вже відкрили власну справу за кошти, одержані як одноразову допомогу.