На вулиці Петропавлівській у Києві стався конфлікт. Власники новозбудованої багатоповерхівки у спробі прокласти траншею для комунікацій, яка мала пролягти по тротуару, раптом натрапили на граніт… людського спротиву. Круті пацани, аби обламати лохів, поперли «буром», однак і він не пройшов. Жіночка, котра вийшла на вулицю з чашкою кави і яку один зі стриженою потилицею взяв за лікоть, грайливо так повела бровою: «Відпусти, а то зараз чашку спорожню на пиці й розіб’ю об голову». Пошептало.

Але ексцес вийшов, скажемо так, атиповий. Без вил, підпалів і кривавих синців, як це нині завжди трапляється під час забудовчих негараздів. На жіночку з кавою не зважаємо, бо її слова стали просто елементом дипломатичної гри. В прямому значенні, оскільки траншея мала зачепити резиденцію посла однієї з арабських країн, що дуже тому не сподобалося, і він приєднався до з’ясування стосунків.

Ось саме зваженістю та дипломатією і вирізняється цей конфлікт з-поміж інших. Адже громадяни хлопцям-молодцям висунули одну-єдину вимогу. Гаразд, виконуйте потрібне, але дайте нам гарантійного листа, що після завершення робіт тротуар буде акуратний та заасфальтований, як і раніше. Адже його, асфальт тобто, стелили ми на власний кошт, толокою. Тому…

Від такої зухвалості власникам багатоповерхівки (квартири якої, до речі, продані за чималі гроші) спершу забило дух, а коли вони оговтались, вирішили підключити правоохоронні органи. Але й це для пацанів «не проканало». Міліціонери заявили, що вимога громадян не тільки слушна, а й повністю законна. Причин для втручання вони таким чином не бачать, оскільки ніхто ні на кого не нападає і не влаштовує погроми.

Тільки після цього забудовники «опустилися» до того, щоб вислухати вимоги громадян. Однак гарантій усе повернути в первозданний вигляд поки що не надали. Й ось послухайте їхній контраргумент, адже він достойний потрапити до скрижалей світового містобудування: «У нас є гроші лише на те, щоб пробити траншею». Виникає безліч запитань з приводу того, куди ж поділися чималі кошти від виручки, але то вже інша тема. Наша розмова про те, що коли виділяють кошти, то обов’язково враховують і прокладання канав, і відновлення порушених територій. Чи будівельні норми нині змінилися?

Поки що кожна сторона залишилася при своєму. Група «повстанців» з Петропавлівської міркує так, що безладу потрібно поставити рішучий заслін. Щоб не було недоброго прецеденту. Тому громадяни готові і до стихійної, і до цивілізованої боротьби, тобто судових з’ясувань, коли до цього дійде.

«Скривджена» сторона розбіглася по кутках і мовчить. Мабуть, думає, де дістати гроші на відновлення тротуару, адже вони вже давно «впали у прірву». А нас, спостерігачів, цей випадок обнадіює. Тим, що з’являється, нарешті, культура суперечки. Що ми вчимося слухати не тільки себе самих. Що посилаємось не лише на міркування здорового глузду, а й на закон.