ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Микола Азаров вимагає, щоб уряд уже за два тижні розглянув перший проект головного кошторису країни

Із складнощами у процесі розробки та ухваленням Державного бюджету Україна стикається мало не щороку. Причини цього — як суб’єктивні, так і об’єктивні джерела. Політичні ігрища, не зовсім позитивні економічні процеси в середині країни та негативна динаміка розвитку світових ринків створюють останніми роками ситуацію, коли Україна одержує головний кошторис ледь не під Новий рік. Як зазначив Прем’єр-міністр Микола Азаров, який нещодавно повернувся з відпустки, і цього року бюджетний процес відбувається складно: «З одного боку, негативні впливи світової рецесії продовжують позначатися на нашій експортоорієнтованій економіці. З іншого — блокування роботи Верховної Ради зірвало графік бюджетного процесу. Так, уряд не отримав висновків і зауважень законодавців до Бюджетної резолюції». Тож нині центральним питанням роботи уряду є підготовка проекту Державного бюджету на 2014 рік, який має бути збалансований та ухвалений вчасно.

Збереження поголів’я важливе і для селян, і для держави. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Без права на помилку

Прем’єр наголосив на тому, що головне досягнення уряду протягом трьох років роботи — макроекономічна стабільність, що дає змогу забезпечити збільшення соціальних стандартів та економічний розвиток на тлі кризових явищ у сусідніх країнах. «Отже, права на помилку ми не маємо. Виважену, збалансовану бюджетну політику ми продовжимо і наступного року. На це спрямовано соціальні ініціативи Президента, Національний план дій та Програму активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки», — заявив Микола Азаров, додавши, що обгрунтований і надійний прогноз макроекономічних показників мають дати Міністерство економічного розвитку і торгівлі разом з Національним банком.

Глава уряду підкреслив, що треба максимально убезпечити вітчизняну економіку від зовнішніх впливів. «Головним чинником зростання має бути розширення внутрішнього попиту за рахунок виконання програми активізації розвитку економіки та зростання розмірів заробітної плати, пенсій, інших соціальних стандартів. На цьому наполягає глава держави», — зазначив Прем’єр.

У цьому контексті він заявив, що насамперед проект бюджету має бути спрямовано на підтримку вітчизняного виробника. При цьому Микола Азаров звернув увагу, що в 2014 році реальний сектор економіки отримає зниження деяких ставок податків, тому слід передбачити компенсатори можливих тимчасових втрат бюджету. Відповідну роботу доручено провести Фонду державного майна разом з міністерствами та відомствами. Зокрема, вони мають визначити перелік об’єктів, що пропонуються до приватизації.

Крім того, готуючи проект Держбюджету, треба розв’язати завдання Президента щодо зміщення акценту бюджетної політики на регіони, забезпечити збільшення питомої ваги видатків місцевих бюджетів у зведеному бюджеті країни. «Тому необхідно опрацювати як питання децентралізації видатків, так і передачі місцевим органам влади повноважень разом із фінансовим ресурсом. Також необхідно провести консультації із всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування», — додав глава уряду.

А Міністерство фінансів повинне врахувати додаткові видатки на підвищення соціального захисту ветеранів війни та військовослужбовців, надання безоплатної правової допомоги громадянам, посилення матеріальної підтримки сімей, в яких виховуються діти, над якими встановлено опіку, надання адресної допомоги молодим працівникам, яких направлено на роботу в села і селища, інші соціальні ініціативи Президента. Усі ці видатки має бути враховано у повному обсязі, наголосив Микола Азаров.

«Вимагаю активізувати роботу над проектом Державного бюджету. Завдання — вже 21 серпня розглянути його перший варіант», — заявив Прем’єр.

І де совість?

Окрему увагу глава уряду приділив резонансному питанню підвищення тарифів на послуги ЖКГ у кількох населених пунктах семи регіонів, назвавши такі спроби чиновників цинічними.

«В одному випадку тариф на водопостачання забажали збільшити на 70%, тариф на послуги з водовідведення — на 98%. В іншому — тариф на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій спробували підняти втричі. Де совість у місцевих чиновників і комунальників? Чим може бути обгрунтовано такий стрибок тарифів? Вони що, електроенергію купують у Великобританії, а зарплати виплачують, як у Норвегії? І відповідні облдержадміністрації, і Мінрегіон повинні були одразу ж закликати ініціаторів таких абсурдних планів до порядку! Уряд не дозволить такого знущання з людей. Ніде і нікому не дозволено задовольняти адміністративні чи комерційні апетити за рахунок наших людей», — заявив Микола Азаров.

У зв’язку з цим він доручив віце-прем’єр-міністру Олександрові Вілкулу та міністрові регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадієві Темнику негайно проаналізувати всі спроби необгрунтованого підвищення тарифів і використати всі законні можливості для припинення таких спроб. Аж до кадрових висновків щодо керівників, не здатних навести лад на своїй території.

«Олександре Юрійовичу Вілкул, ми повинні унеможливити появу економічно необгрунтованих тарифів. Адже головні складові тарифів — ціна на газ, електроенергію, розміри посадових окладів тощо — перебувають у сфері державного регулювання. І ми цілком можемо забезпечити прозорий і повністю зрозумілий людям механізм тарифоутворення», — додав Прем’єр.

Тому він доручив Мінекономрозвитку, Мінпаливенерго, Мінрегіону та національним комісіям з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг ретельно проаналізувати собівартість тарифів. Крім того, глава уряду підкреслив, що під час підготовки до опалювального сезону слід опрацювати питання зменшення собівартості послуг з водо- і теплопостачання. «Ми не дозволимо перекладати чиюсь чиновницьку безгосподарність на людей! А люди повинні бути впевнені, що жодних підстав для підвищення тарифів немає. І тому жодного підвищення ні цього, ні наступного року уряд не допустить», — заявив Микола Азаров.

Усунути перепони й спекуляції

Не оминув глава уряду деяких питань, що стосуються аграрного сектору. З огляду на очікуваний великий урожай зернових він зауважив, що нині на перший план виходять питання транспортування, зберігання та експорту збіжжя. У цьому контексті в логістичному ланцюгу є певні гальма. Наприклад, Міністерство доходів і зборів ініціювало таку процедуру видачі сертифіката виробника, що вимагає численних довідок і погоджень. Це абсолютно зайва перепона, констатував Прем’єр. 

Він також доручив профільній міжвідомчій комісії разом із причетними міністерствами протягом тижня розробити і подати на розгляд уряду комплексний механізм спрощення логістики і зменшення витрат на ринку зерна. Доручено також розробити єдиний порядок заготівлі зернових до регіональних резервів. «Ми повністю забезпечимо потребу внутрішнього ринку, продовольчу безпеку і цінову стабільність протягом маркетингового року», — додав Микола Азаров.

Він також звернув увагу профільних міністерств на те, що останнім часом складається негативна тенденція на ринку м’яса. Зокрема це стосується закупівельних цін, що, порівняно з минулим роком, знизилися на понад 12%. Та це не позначилося на зниженні роздрібних цін. «Отже, штучно створюються умови, коли господарствам буде не вигідно догодовувати молодняк до кондиційної ваги. І це за стабільних цін на корми! Ми ж не спостерігатимемо, як поголів’я, нарощене такими зусиллями, піде під ніж? Треба терміново втручатися», — наголосив Прем’єр.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ 

♦ Про внесення змін до Державної цільової програми реалізації технічної політики в агропромисловому комплексі на період до 2015 року (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження Порядку віднесення харчових продуктів до категорії харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів і дієтичних добавок та їх державної реєстрації (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження технічних регламентів щодо енергетичного маркування (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 р. № 228 (щодо збільшення розмірів грошових компенсацій інвалідам на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів) (постанова Кабінету Міністрів).