Віце-президент США Джозеф Байден тримав слово у Верховній Раді сорок хвилин. Уперше за історію нашої незалежності високопосадовець такого рівня особисто звертався до українського народу, парламентаріїв, Президента, урядовців. Звертався чи попереджав? На це запитання, як і на багато інших, відповіді знайдуть політологи, експерти-аналітики й просто свідомі українці, які вміють читати між рядків.

Головний і найчастіше вживаний під час цього виступу акцент у Джозефа Байдена був таким: «Ви стоїте на роздоріжжі. Вирішується ваша доля. Робіть реформи, викорінюйте корупцію». А якщо бездіятимете? Коли знівелюєте набуте двома роками раніше під час Революції гідності? Якщо не виправдаєте надій світу щодо своєї омріяної долі? Відповіді на ці запитання шукайте самі!

Єдине, що можна було вловити з його слів: якщо з гострими кутами не впораєтеся, то вибачайте, США та Європа можуть відійти вбік. «Допоки ви єдина українська сім’я, яка рухається шляхом перетворень, — ми разом із вами!» — так пояснював суть свого послання Джозеф Байден.

У стінах Верховної Ради він не хвалив і не критикував нашу планову роботу над демократичними цінностями. Можливо, із Президентом Петром Порошенком та Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком переговори у форматі «віч-на-віч» тривали предметніше. Крапки над «і» розставить час.

А цього дня українці почули, що їхній європейський поступ світ підтримує, що саме для них, а не для посадових осіб, США надає додаткові фінансові кошти і саме заради них дає не настанови, а скоріше рекомендації керівництву країни.

Одна із них лунала так: «Ви маєте залишитися в історії як Верховна Рада, Президент, уряд, котрі поставили нові стовпи свободи, на які чекали люди. Настав ваш час, це ваша відповідальність, щоб використати можливості, відповісти на виклик історії й нарешті побудувати об’єднану демократичну вільну Українську державу».

Ось так рішуче Джо Байден закликає діяти нашу владу. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Пропаганда не спрацює

Джозеф Байден розповів, що під час цього робочого візиту наша держава отримала від США додаткові 190 мільйонів доларів на боротьбу з корупцією, реформування правового поля та судової системи. За два останні роки фінансова допомога загалом добігла позначки 760 мільйонів доларів.

З його слів також стало зрозуміло, що США не послаблюватимуть, можливо, навіть накладатимуть жорсткіші санкції на Росію, допоки вона не забереться геть з території України. «Доки триватиме агресія, доти зростатиме ціна за це. Пропаганда не спрацює. Бомбардування — це не прояв сили», — означив позицію поважний гість.

Разом із Європою США вживають заходів, щоб протистояти російській тактиці залякування, працюють на зміцнення НАТО і водночас — на відновлення української економіки. Джозеф Байден запевнив присутніх, що його країна чинитиме тиск на Москву, доки та не виконає всіх зобов’язань за мінськими угодами.

«Не думаю, що росіяни чітко розуміють, що Путін робить, саме тому він так часто ховається від своїх людей», — додав віце-президент США. І вкотре нагадав, що йдеться про відведення озброєння від лінії розмежування, надання доступу працівникам ОБСЄ на тимчасово окуповані території. А ще Росія має змусити своїх бойовиків дати змогу провести вибори на сході за українськими стандартами, повернути полонених та й загалом повернути територію під контроль Україні. Про Крим у цьому контексті йдеться також.

А українська сторона повинна оголосити амністію особам, які не скоїли тяжких злочинів, досягти децентралізації управління на Донбасі та не припускатися надалі «проявів затягування». Вибори на Донбасі, доступ ЗМІ, право для українських політичних партій конкурувати на місцевих виборах, передача всієї зброї під контроль ОБСЄ — це лише частина з переліку порад-вимог.

«Якщо Росія виконає свою частину зобов’язань, ви маєте виконати свою. В цьому нема нічого легкого. На вас чинитиметься величезний тиск», — попередив Джозеф Байден.

Єдині правила для економіки

Щодо внутрішніх процесів у країні список рекомендацій був менш розлогим: боротьба за свободу, реформування судової системи, децентралізація. До речі, конституційні зміни в цих розрізах, за словами Джозефа Байдена, мають на меті використання найкращої європейської практики і не є відмовою від демократичних принципів чи то підривом суверенітету країни.

Боротьбу проти корупції в Україні віце-президент США назвав історичним процесом. На його думку, в цьому поступі важливі речі зроблено, але далеко не всі. «Я ніколи не кажу людям з інших країн, що вони повинні робити, але у світі не можна знайти жодної демократії, де б ракова пухлина корупції процвітала так, як у вашій країні», — констатував він.

І тут недостатньо створити Національне антикорупційне бюро — слід провести судову реформу, щоб притягнути до відповідальності винних осіб, щоб посадовці не плутали власні інтереси з державними. Вихід із глухого кута Джо Байден вбачає такий: «Усі повинні діяти за одними правилами, сплачувати податки, створювати тиск на суддів. Корупція відбирає ресурси в народу, не допускає розвитку економіки. Коли Росія намагається підірвати стабільність використанням інструментів корупції, Україні важливо не дати цього зробити. Аби Росія не змогла фінансово підірвати вашу економіку».

Україна має бути сильною й в оборонному секторі, мати потужну систему демократичного урядування. За словами Джозефа Байдена, показники Державного бюджету України на 2016 рік мають збігатися з вимогами, визначеними МВФ. А потім високопосадовець змусив присутніх замислитись: «Щоб міжнародна спільнота вас підтримувала, ви повинні самі керувати своєю долею, вибороти собі місце на землі, створити свою ідентичність та бути гордим народом!»

А напередодні віце-президент США зустрічався із Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Глава уряду погодився з високим гостем, що доля України — в руках її громадян, а зміни у країні та взагалі її майбутній вектор розвитку — це відповідальність її керівництва.