Європейський Союз має припинити дискусії про членство України й працювати, щоб втілити цей намір у життя. Жодних змін до тексту Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС і затримок з початком її повної імплементації не буде. Мета ЗВТ — вмонтувати нашу економіку в ЄС. Ми маємо повну солідарність ЄС з Україною. Нам також потрібне повне залучення ЄС до імплементації реформ та асоціації. Так тезово звучить позиція міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, яку він виклав на щорічній міжнародній конференції під назвою «Україна — ЄС: рік після підписання Угоди про асоціацію. Політичний вимір».

Заява про заявку

Захід провели у вівторок Інститут світової політики у партнерстві з МЗС. Участь у конференції взяли українські та іноземні дипломати, політики та експерти, залучені до процесу європейської інтеграції України.

У Міністерстві закордонних справ не сумніваються у тому, що Україна має право подати заявку щодо вступу до Євросоюзу. Про це заявив під час конференції керівник департаменту Європейського союзу в МЗС Всеволод Ченцов.

Він нагадав, що тривалий час ЄС відмовлявся офіційно визнавати Україну європейською державою, запобігаючи можливості того, що вона подасть заявку на вступ до ЄС. «Нехай все ще триває дискусія: чи Україна — це європейська країна, чи це європейська держава. Та перед нами це питання не стоїть. Україна має право подати заявку на вступ до ЄС, і це у нас не викликає сумніву», — наголосив дипломат.

Він зазначив, що для МЗС одне з ключових завдань — запобігти можливому рішенню ЄС про пом’якшення санкційного тиску на Росію. «РФ воює не з Україною, а з ЄС, вона направляє значні зусилля на цей фронт (протидії санкціям)», — сказав дипломат.

Утім, найпалкішу дискусію на конференції викликала ситуація щодо безвізового режиму: чи буде рішення ЄС виключно технічним і грунтуватиметься на виконанні-невиконанні Україною Плану дій щодо лібералізації. Чи там все-таки буде політична складова, знайде відгук ускладнення війною на Донбасі?

Віз уже не тут, але й не там

Напередодні саміту «Східного партнерства», який відбудеться 21—22 травня в Ризі, Європейська комісія опублікувала звіт про прогрес у виконанні Україною Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ). Встановлено, що, незважаючи на виняткові обставини, з якими нині зіштовхнулась Україна, було досягнуто значного прогресу в імплементації другої фази ПДВЛ. Великі зусилля, які доклала українська влада, сприяли залагодженню законодавства, а також зобов’язанням інституційних реформ. Ключовими пріоритетами є імплементація нормативно-правової та інституційної бази, зокрема в таких царинах, як надання притулку, боротьба з корупцією, організованою злочинністю, торгівлею людьми та дискримінацією.

Як зазначила учора з парламентської трибуни народний депутат України, голова Парламентського комітету з питань євроінтеграції Ірина Геращенко, Україна виконала тільки дві позиції плану з лібералізації візового режиму з ЄС повністю, а прогрес має з восьми…

Парламентарій внесла пропозицію щодо щомісячного заслуховування урядом звіту про виконання умов отримання безвізового режиму.

На тому, що Україна ще не зробила всіх необхідних кроків на шляху до візової лібералізації з країнами Європейського Союзу, наголосив і голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінськи.

Зокрема, за його словами, в документах прописана необхідність підключення українських комп’ютерів до європейських дата-баз, які можуть проводити безпечний паспортний контроль тощо.

Звіт Єврокомісії про надання Україні безвізового режиму буде готовий у другій половині цього року, переконаний Ян Томбінськи. А вітчизняне зовнішньополітичне відомство у свою чергу заявило: українська сторона вітає готовність Єврокомісії надавати Україні подальшу допомогу в завершенні виконання умов, необхідних для запровадження безвізового режиму для громадян України.

За будь-яких обставин маємо констатувати: зволікати з цим процесом далі не можна, а, більш того, утриматися від спокуси ще раз повестися на намагання російського агресора «поучаствовать» у процесі…