ЄВРОКУБКИ

У Лондоні гірники були близькі до перемоги, але не втримали і нічию

Подібна драма в біографії донецького «Шахтаря»  уже була. Навесні 2007 року в 1/8 фіналу Кубка УЄФА помаранчево-чорні зустрічалися з іспанською «Севільєю». Коли команди зіграли 90 хвилин, на табло донецької арени світилися приємні для господарів поля цифри: 2:1. У компенсований арбітром час гості здобули право на кутовий. Крім десяти польових гравців, у штрафний майданчик прибіг і воротар іспанців Палоп. Саме йому ударом головою і судилося звести гру до нічиєї.

Психологічний удар такої сили витримає далеко не кожний. Протягом двох екстра-таймів підопічні Хуанде Рамоса забили переможний м’яч — 3:2. У травні того самого року «Севілья» вдруге поспіль здобула Кубок УЄФА.

Схоже, 7 листопада 2012-го на знаменитій лондонській арені «Стемфорд Брідж» Мірча Луческу пережив дежа вю. Спливала остання з компенсованих іспанським арбітром Велеско хвилина, коли кращий футболіст англійської Прем’єр-ліги за підсумками жовтня Хуан Мата виконав останній у цьому матчі кутовий. Голкіпер господарів Петер Чех залишився на своїй половині поля. Замість нього фатально для гостей ударив  Віктор Мозес, який з’явився на полі під завісу зустрічі.

Таким дивовижним чином гра, яку за всіма футбольними канонами мав вигравати «Шахтар», стала для  гірників страшенним  розчаруванням. Адже типовий британський розіграш стандарту на 94 хвилині — єдиний трудовий м’яч «аристократів». Перший став результатом надмірного хвилювання Ракицького, який віддав украй незручний пас назад воротареві.

Другий організував у власні ворота сам Андрій П’ятов. Як зазначив по закінченні матчу півзахисник «Шахтаря» Томаш Хюбшман, два «привезених у свої ворота м’ячі, «заслуга» не лише захисту, адже в обороні повинна відпрацьовувати вся команда. Однак є запитання й до Андрія. «Ми намагалися тримати м’яч, диктувати одному з лідерів англійської Прем’єр-ліги умови гри, тому в англійців було зовсім небагато моментів», — наголосив він.

Попри два страшних удари долі, гірники продемонстрували дивовижну стійкість. Обидва голи у ворота Чеха було забито у вишуканому стилі, притаманному «Барселоні». Під час цих комбінацій чинний клубний чемпіон Європи мав досить розгублений вигляд.

Два тижні тому на «Донбас Арені» королем середини поля був Томаш Хюбшман. У Лондоні гру світового рівня продемонстрував Фернандіньо. 27-річний бразильський півзахисник гірників залишив у затінку свого візаві з «Челсі» Азара, якого Роман Абрамович придбав улітку за 40 мільйонів євро.

Єдина втіха для «Шахтаря», що п’ять років тому після невдачі із «Севільєю» єврокубкова кампанія для донеччан закінчилася. Зараз прикру помилку на «Стемфорд Брідж» можна і треба виправити. Для цього варто лише набрати чотири очки з шести можливих у двох завершальних матчах групового турніру: у гостях з чемпіоном Данії й удома — проти «Ювентуса».

Фернандіньо (праворуч) та його партнери зазнали першої поразки в сезоні. Фото з сайту zimbio.com

ПРЯМА МОВА

Мірча ЛУЧЕСКУ,
головний тренер «Шахтаря»:

— Від того, що сталося, дуже боляче. Та  попереду ще дві гри, і ми раді, що маємо кращу різницю забитих і пропущених голів в особистих зустрічах із  «Челсі». Я впевнений у своїх футболістах, які сьогодні показали гру дуже високого рівня. На жаль, цього не можна сказати про нашого воротаря, який припустився грубих помилок. Вважаю, йому не вистачило концентрації або досвіду. Звичайно ж, неприпустимо програвати у такий спосіб.

Роберто Ді МАТТЕО,
головний тренер «Челсі»:

 — «Шахтар» нас не здивував. Я добре знайомий з його стилем гри, і сьогодні він створював нам проблеми. Ми теж добре грали, двічі вели в рахунку в ході матчу. Останній гол було забито пізно, можна говорити про удачу. Чемпіон України — справді  класна команда, однак  ми використали свій шанс. У нас важка група, все вирішуватиметься в останньому турі.

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів Група Е

Челсі (Англія) — Шахтар (Україна) — 3:2
Голи:
Торрес (6), Оскар (40), Мозес (90+4) — Вілліан (9,47)

Ювентус (Італія) — Норшелланн (Данія) — 4:0
Голи:
Маркізіо (6), Відаль (23), Джовінко (37), Квальярелла (75)

Група Е

                       І В Н П М О

Шахтар           4 2 1 1 7-5 7    

Челсі               4 2 1 1 10-6 7

Ювентус         4 1 3 0 8-4 6

Норшелланн   4 0 1 3 1-11 1

20 листопада. Норшелланн — Шахтар, Ювентус — Челсі.

Група F

Валенсія (Іспанія)  — БАТЕ (Білорусь) — 4:2

Баварія (Німеччина) — Лілль (Франція) — 6:1

Баварія, Валенсія — по 9 очок. БАТЕ — 6, Лілль — 0.

Група G

Бенфіка (Португалія) — Спартак (Росія) — 3:0

Селтік (Шотландія) — Барселона (Іспанія) — 2:1

Барселона — 9 очок, Селтік — 7, Бенфіка — 4, Спартак — 3.

Група H

Брага (Португалія) — Манчестер Юнайтед (Англія) — 1:3

ЧФР (Румунія) — Галатасарай (Туреччина) — 1:3

Манчестер Юнайтед — 12 очок, Галатасарай, ЧФР — по 4, Брага — 3.