ЮВІЛЕЙ

Учора найтитулованіший футболіст країни Олег Блохін відзначив 60-річчя

— Він ніколи не буває задоволеним усім, — так визначив одну з головних рис нинішнього наставника «Динамо» колишній президент Федерації футболу Григорій Суркіс. — Але завжди був і залишається оптимістом.

Справді, коли дев’ять років тому кращий бомбардир в історії радянського футболу вперше очолив збірну України, за синьо-жовтими  тяглася слава вкрай невезучої команди. Путівку на чемпіонати світу-1998 і 2002, а також квиток у фінальний турнір першості Європи-2000 Олександр Шовковський та його партнери втрачали в останній момент — після прикрих поразок у матчах плей-оф.

Новий керманич національної дружини вирішив цю дилему вельми оригінально — пообіцяв, що його підопічні на ЧС-2006 в Німеччині потраплять з першого місця в групі. Все так і сталося.  Однак  на цьому буркотливий оптиміст не зупинився. У чвертьфіналі мундіалю українську дружину зуміли зупинити лише майбутні чемпіони світу — футболісти Італії.

Ще один показовий приклад. У 1997-му році Андрій Шевченко уперше визнаний кращим футболістом України. Гравцеві київського «Динамо» на той час виповнилося лише двадцять років. І саме Олег Блохін тоді висловив упевненість, що юний лідер атак столичного клубу через деякий час здобуде звання найкращого футболіста Європи.

— Настанови Блохіна я, звісно, не забував, — пригадував згодом гравець італійського «Мілана» та лондонського «Челсі». — Однак  вирішальний внесок у  моє визнання, гадаю, зробили успіхи збірної України, яку тоді тренував саме Олег Блохін.

Володар «Золотого м’яча», семиразовий чемпіон, п’ятиразовий володар Кубка СРСР, що двічі вигравав Кубок володарів кубків і Суперкубок УЄФА, рекордсмен збірної СРСР за кількістю проведених матчів (112) і забитих голів (42) до цієї пори охоче приймає виклики долі.

Коли після двох ганебних поразок з розгромним рахунком від французького ПСЖ і донецького «Шахтаря» був відправлений у відставку Юрій Сьомін, вихованець динамівського клубу не задумуючись погодився очолити команду, якій він віддав найкращі роки свого життя.

Уболівальники вірять: так званий фарт Блохіна не зрадить йому і в майбутньому.

ВІТАННЯ

Глава держави Віктор Янукович
привітав  Олега Блохіна з ювілеєм

«Завдяки професіоналізму, організаторським здібностям, таланту футболіста і тренера Ви здобули беззаперечний авторитет серед спортивної громадськості в нашій країні та за кордоном, зробили вагомий внесок у розвиток українського футболу. Переконаний, що попереду на Вас чекають нові яскраві перемоги та спортивні здобутки в ім’я України», — цитує привітання прес-служба Президента.

Прем’єр-міністр  Микола Азаров також привітав з ювілеєм головного тренера футбольного клубу «Динамо» (Київ). У вітальній телеграмі він наголосив, що Олег Блохін власним прикладом завжди додає ентузіазму тим, хто самовіддано працює для розвитку спорту та зміцнення міжнародного авторитету нашої держави у спортивному співтоваристві.