ЧЕРВОНА КАРТКА

Поліцейська служба Європейського Союзу викрила злочинний  синдикат у футболі

Результати розслідування Європолу, оголошені днями  на прес-конференції у штаб-квартирі організації в Гаазі, здивували навіть  найбільших циніків від футболу. Поліцейська служба ЄС стверджує, що має докази діяльності кримінального  угруповання, яке базується в Азії й координувало злочинну операцію. У причетності до корупційних дій нині підозрюють приблизно 425 представників футбольних клубів, арбітрів матчів, футболістів і злочинців. І це може бути лише верхівкою айсберга.

Договірні матчі — ракова пухлина популярної гри. Фото з сайту visualphotos.com

Матч Ліги чемпіонів в Англії був одним із 380 футбольних матчів у різних частинах Європи із заздалегідь замовленим рахунком, стверджують слідчі Європолу. Європейська поліція, однак, не називає учасників замовного матчу, оскільки слідчі дії в цьому напрямку ще не закінчено.  Більш розкутими  щодо  прогнозів почуваються  представники ЗМІ. Зокрема британська «Телеграф» припускає, що  саме матч групового етапу Ліги чемпіонів між «Ліверпулем» і «Дебреценом» 2009 року визнано договірним, принаймні у списку підвищеної уваги Європолу ця гра значиться.

На гру було зафіксовано дуже багато ставок на те, що буде забито більш як два м’ячі. Нібито воротар угорців Вукашин Полексіч повинен був посприяти досягненню необхідного результату, однак гра склалася не так, як спочатку було задумано. Вукашин Полексіч в тій грі пропустив лише один м’яч — від Дірка Кюйта. «Ліверпуль» не став активно йти вперед після забитого гола, Джеррард мав можливість подвоїти перевагу команди, але влучив у штангу, а за 15 хвилин до кінця зустрічі Рафаель Бенітес зробив заміни, спрямовані на утримання рахунку, через що Полексічу не вдалося забезпечити необхідний результат.

Подейкують, що також Полексіч «злив» матч своєї команди  проти «Фіорентини», пропустивши чотири м’ячі вже в першому таймі. Гра у підсумку закінчилася з рахунком 4:3 на користь італійців.

Варто зазначити, що чорногорський голкіпер ще в 2010-му отримав дискваліфікацію на два роки. Він не визнав своєї провини, звернувшись у спортивний арбітражний суд, однак програв.

Припускати, що йдеться саме про цю ситуацію, можна хоч би зважаючи на заяву Європолу, що замовний матч Ліги чемпіонів в Англії відбувся в останні три-чотири роки.

Інші «корупційні» матчі охоплюють відбірні ігри останніх  чемпіонатів світу і  Європи та кілька ключових матчів європейських ліг. Лише в Німеччині, приміром, злочинці поставили на замовні матчі 16 мільйонів євро й отримали прибутку 8 мільйонів.

Слідчі кажуть, що учасники злочинної групи отримали 1,7 мільйона фунтів стерлінгів, а найбільша сума винагороди одній людині перевищувала 120 тисяч фунтів.

Як виявили слідчі Європолу, злочинці замовляли результати матчів у 15 країнах. Загалом у межах слідства заарештовано 50 осіб. Слідчі вивчали ситуацію у 30 країнах і проаналізували майже 700 матчів.

Внаслідок їхніх дій порушено кримінальні справи в Німеччині, Фінляндії, Угорщині, Словенії й Австрії.

За даними слідства, цю оборудку запустило кримінальне угрупування із Сингапуру, яке, за словами слідчих, заробило мільйони доларів на ставках під час сфальсифікованих матчів.

В аферу вплутано понад 400 людей, зокрема команди суддів, посадовці футбольних клубів, гравці та кримінальні елементи.

Суми хабара, які пропонували гравцям індивідуально чи суддям матчу, в середньому сягали  130 тисяч доларів. Погодьтеся, що порівняно з цими викриттями заклики футбольних функціонерів до чесної гри звучать якось непереконливо.

ПРЯМА МОВА

Роб ВЕЙНРАЙТ,
директор Європолу:

— Очевидно, що це наймасштабніше розслідування замовних матчів у Європі. Воно виявило багато доказів серйозності проблеми чесності футболу у Європі. Ми викрили велику злочинну мережу.