Учора на чемпіонаті Європи визначилися всі учасники плей-оф. Звісно, наших там немає. Вони вже вдома. На відміну від теплих проводів на Євро-2016, зустріч була холодною і недоброзичливою. На світанку 22 червня в  аеропорт «Бориспіль» прилетіли просто гравці збірної, а не команда у кращому сенсі цього слова. Хлопці похнюплено йшли терміналом, здебільшого відмовляючись від спілкування з представниками ЗМІ, а фанатів там майже не було.

Захисник Артем Федецький, який зупинився на хвильку, пояснив журналістам: мовляв, «підтримка» — закономірна. А тим, хто прагнув вибачень, відрізав: «Скільки можна просити вибачення? Ми мужики — самі зробили те, що маємо», — заявив Артем.

Поки що не соромно лише за вболівальників. Фото УНIAН

Що тут скажеш! Гравці української збірної встановили антирекорд чемпіонатів Європи, адже всі команди, які фінішували на четвертих місцях у своїх групах, здобули бодай одне очко. Натомість у  матчі 3 туру групового етапу Євро-2016 «синьо-жовті» програли збірній Польщі 0:1, ставши першою командою, яка на європейських форумах не може відзначитися в п’яти зустрічах поспіль з урахуванням ігор Євро-2012 (Україна — Франція (0:2), та Україна — Англія (0:1)).

Хоч офіційно не звільнений, однак за всіма мірками вже колишній головний тренер (прес-конференція, присвячена виступу національної збірної України на Євро-2016, відбудеться у п’ятницю) прокоментував поразку від збірної Польщі у завершальній грі національної команди на Євро-2016 так, що навіть більшість футбольних експертів не все розшифрували: «Досвід, якого ми набули на цьому форумі, гадаю, і хлопцям, і тренерському штабові буде корисним. Як кажуть, вік живи — вік учись. Коли виходиш на певний рівень, потрібно рухатися далі. Сподіваємося, в майбутньому припиниться падіння українського чемпіонату, і тільки через величезну роботу можна йти вперед», — наводить слова Михайла Фоменка прес-служба Футбольної федерації України.

«Відмучились», — написали після фінального свистка останнього матчу України на Євро-2016 одразу кілька вболівальників у соцмережах. Так, мабуть, зрозуміліше і для тренерів, і для гравців.

«А збірна України непередбачувана. Порушила традицію і пропустила тільки один гол», — написав після гри у Twitter Макс Зінчук. Хоча нам більше подобається допис користувача, який зазначив: «Гравці збірної України просто чекали, коли нарешті прийдуть волонтери і все зроблять за них».

Звісно, у цих ремарках лише частина смішного, бо впродовж короткого  виступу  української команди на європейській першості доводилося читати коментарі й про непатріотичних мільйонерів, і порівняльні характеристики справжніх та вдаваних бійців.

На жаль, це також частина нашої дійсності. Держава нині пориває із «совком» на всіх фронтах. Хочеться, щоб і на футбольному також. І зробити спорт номер один по-справжньому доступним. І плекати командний дух. І виховувати справжніх лідерів, а не вивищувати «дутих». Маємо надію, що дочекаємося пророка у своїй вітчизні!

А поки що мріятимемо про це, споглядаючи подальший перебіг Євро-2016. Хоча найцікавіше, напевно, попереду. Першими в 1/8 фіналу 25 червня зіграють поляки та швейцарці; 27-го — іспанці з італійцями. Далі буде… 

Ганна РОМАШКО
 для «Урядового кур’єра»