ЗОНА РИЗИКУ

Деякі виші планують підвищити вартість проживання у своїх гуртожитках

Учора проти підвищення плати за проживання у гуртожитках виступили студенти Київського національного університету ім. Тараса Шевченка - за словами молодих людей, адміністрація вишу вже з 1 квітня хоче підвищити ціну в 2,5 раза. Тож незабаром за студентські апартаменти з мізерної стипендії, меншої за прожитковий мінімум, доведеться щомісяця віддавати 196-212 гривень замість теперішніх 76-100.

"Це вже друге подорожчання за півтора року. Окрім цього, було проведене ущільнення - скажімо, до кімнати, де раніше мешкали три людини, підселяли четверту, мотивуючи тим, що у гуртожитках не вистачає місць. При цьому порушувалися всі санітарні норми, адже на одного студента має припадати не менше 6 кв. метрів, - розповідає про гуртожитські будні активіст студентської профспілки "Пряма дія", студент КНУ Андрій Мовчан. - Ми витримали і подорожчання, і ущільнення, то може, досить?"

Студенти не приховують: кажуть, що готові погодитися зі підвищенням платні, але з не настільки значним і, головне, обгрунтованим. "Ми не можемо зрозуміти, чому ціну за гуртожиток хочуть збільшити аж в 2,5 раза - адміністрація вишу студентам це не пояснює. Фактично студентам пропонують купити кота у мішку. Тому ми вимагаємо відкритості бюджету студмістечка, механізмів нарахування вартості плати за гуртожиток", - говорить студент КНУ Іван Шматко і запевняє, що вже зібрано 1,5 тисячі підписів студентів проти такого подорожчання, але в той же час молодь боїться, як би не заплатити за протест банальним виселенням з казенних метрів. При цьому значне підвищення ціни суттєво вдарить по студентській кишені. Якщо молоді люди, які навчаються у вітчизняних університетах, щомісяця отримують базову стипендію у розмірі 530 грн, неважко порахувати, що юнакам і дівчатам, віддавши у середньому 209 грн. за дах над головою, доведеться жити всього за 10 грн 70 коп. в день.

Проте, виявляється, подорожчання ліжко-місця для студентів відбувається у межах дозволеного максимуму. Нещодавно три міністерства (освіти, фінансів та охорони здоров'я) підписали спільний наказ, яким встановили граничний розмір плати за проживання в студентських гуртожитках ВНЗ державної та комунальної форм власності. Згідно з документом, ціна не повинна перевищувати 40% розміру мінімальної звичайної академічної стипендії для студентів, абітурієнтів вишів І-ІV рівнів акредитації. Студенти, курсанти, абітурієнти пільгових категорій (діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, а також ті, хто в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків) повинні забезпечуватися гуртожитком безкоштовно.

В інших вишах ціна за місце в гуртожитку поки що не зміниться, хіба що починаючи з нового навчального року. Питання збільшення плати вже розглядають у Національному технічному університеті "КПІ" - тут планують незначне підвищення з 1 вересня.

"У нас проживання, як і раніше, коштує 162 грн. на місяць. Гуртожитками забезпечені всі студенти, які мають на це право, - розповідає "УК" проректор з виховної та соціальної роботи Донецького нацуніверситету Тетяна Мармазова. - Зараз після перевірки Контрольно-ревізійного управління проводимо певні розрахунки, але в квітні не плануємо збільшувати вартість". У середньому за місце в гуртожитку студенту доводиться викласти 75-150 грн. на місяць.