ПЕК

Сумчани налагодили єдине в Україні унікальне виробництво цінної біологічної добавки до пального

Промислове виробництво, організоване на базі колишнього спиртозаводу в селі Лебединського району, порівняно молоде, несподіване і по-справжньому перспективне. Адже йдеться про значний прорив у вітчизняному паливно-енергетичному комплексі, що може сигналізувати про ослаблення залежності від нафтогазової галузі.

Два роки тому на промисловій карті Сумщини з’явився виробничий підрозділ — Будильський експериментальний завод. Завдяки потужному інвестпроекту ТОВ «Компанія «Еко-Енергія» розпочало виробляти тут якісно новий енергопродукт, аналогів якому сьогодні немає в Україні. Ідеться про оксигенат моторного палива альтернативний, або ОМП-А, що використовується як добавка до автобензинів чи компонент для виготовлення альтернативних видів рідкого екологічно чистого палива для двигунів внутрішнього згорання.

Бензин збагатять біологічними добавками. Фото з сайту osti.gov

Директор товариства Таїсія Крижанівська докладно розповідає про паливну новинку: «Оксигенат — продукт, що поєднує комбіноване застосування процесів мікробіологічного перетворення та хімічного синтезу з використанням нетрадиційних видів енергетичної сировини — у цьому випадку меляси».

В основі виробництва — складні біологічні та хімічні процеси, які гарантують високоякісний продукт. Підприємство одержало відповідні підтвердження високої якості оксигенату від акредитованого випробувального центру ДП «УкрНДІНП «Масма», а виробничо-вимірювальна лабораторія атестована в системі «УкрСепро». Зняті з порядку денного і проблемні питання щодо екобезпеки. Персонал пройшов спеціальне навчання, а техлінії відповідають вітчизняним і світовим нормативам.

Замовники будильської продукції сповна відчули її численні переваги. Це і стабільні ціни, і зменшення шкідливих викидів в атмосферу — в 1,5—4 рази (залежно від виду палива, до якого додається біодобавка). Без сумніву, вона поступово витіснятиме нафтогазову складову в автобензинах і альтернативних видах рідкого екологічно чистого палива для двигунів внутрішнього згорання. Адже сьогодні перед розвиненими європейськими країнами чи не єдине завдання — замінити «чорний СО2» на зелений. Будильське підприємство працює саме в цьому напрямку.

Окрема тема — економічна ефективність і перспектива енергетичної незалежності від нафтогазового комплексу, що останнім часом підносить різні сюрпризи. Якщо сьогодні питома частка оксигенату ще доволі низька, то з роками вона зростатиме, переконані фахівці. Адже Європа і світ уже повним ходом освоюють цю важливу промислову нішу.

Виробничники переконані: вітчизняний паливно-енергетичний комплекс неодмінно прийде до максимального використання саме цієї добавки, адже відкриваються перспективи масового  вирощування і переробки сільгоспкультур для паливних потреб — сої, соняшнику, ріпаку, цукрового буряку тощо. 

Орендуючи потужності експериментального заводу, виробничники тісно співпрацюють з ученими Національної академії наук України. Саме за їхньої допомоги удосконалено технологічну лінію, що виробляє добавку. Також закуплено сучасне устаткування закордонних і вітчизняних виробників, зокрема сумських фрунзенців, німецьких та італійських промисловців. Працюють кваліфіковані робітники, міцна і досвідчена команда інженерно-технічних кадрів.

?Щомісяця підприємство, на якому робочі місця одержали майже 130 місцевих жителів, відвантажує замовникам близько 550 тонн продукції — головним чином до Київської, Донецької, Полтавської та низки інших областей України. До слова, виробництво організовано цілодобово — без жодних вихідних чи святкових зупинок. Підтвердженням колективних заслуг є численні грамоти і дипломи. Але в колективі переконані, що головна його перемога — ще попереду.