Що таке щастя? Доводилося читати чимало трактатів на цю тему. Одні вважають щастям те, що давно минуло й не повернеться. Іншим достатньо для щастя якоїсь «дрібниці», приміром, аби одужала кохана людина. Мешканцям 45 будинків у Черкасах, як вони зізнаються, щастям буде одержати нарешті в трубах гарячу воду, якої немає через численні пориви тепломереж.

Щастя визначає для себе кожен по-своєму. Мандрівний філософ Григорій Сковорода вбачав його в самопізнанні та самовихованні. Під∂рунтям щастя, на його думку, можуть стати душевність, сердечність, простота, скромність, але не приниженість, і — що дуже важливо — уміння розуміти власні бажання і прагнення посісти гідне місце в житті, адекватне своїм здібностям. Як на мене, то Григорій Савич до істини  найближче. Проте, на жаль, не кожен здатен зазирнути у власну душу й пізнати своє щастя. «Шукаємо щастя по країнах, століттях, а воно скрізь і завжди з нами; як риба в воді, так і ми в ньому, і воно біля нас шукає нас самих. Нема його ніде від того, що воно скрізь. Воно схоже до сонячного сяйва — відхили лише вхід у душу свою», — писав філософ.

Але облишмо філософію. Перейдімо ліпше до опитування, проведеного ООН. Усього в запропонованому рейтингу 150 країн. На його перших сходинках виявилися Данія, Норвегія, Швейцарія, Нідерланди та Швеція. Ми ж, українці, посідаємо за рівнем щастя лише 87-ме місце. Ранжували країни за показниками ВВП на душу населення, тривалістю здорового життя, можливістю покладатися на будь-кого в найближчому оточенні, свободи в ухваленні життєвих рішень, захищеності від корупції та щедрості.

Чого бракує вам для цілковитого щастя? Таке запитання поставив я кільком випадковим перехожим у центрі Черкас. 50-річна Галина Іванівна відповіла так: «Усе в мене є. Якщо хочете, можете вважали мене щасливою». Студент Микола Коломієць: «Потрібно розв’язати дві проблеми. Перша — помиритися з коханою дівчиною. Друга — скласти залік з вищої математики». Пенсіонер Федір Артемович: «Якби подешевшали ліки — почувався б на сьомому небі». Підприємець Олександр: «Я таких питань перед собою не ставлю. Все в моїх руках».

Отож, скільки людей — стільки й думок. Психолог Тамара Славінська вважає, що на світовідчуття, з яким тісно пов’язане поняття щастя, впливає, крім стану здоров’я, ще й пора року, вміння протистояти сезонним коливанням погоди, підвищувати свій настрій раціональним харчуванням, налаштованістю на позитивний лад.

Усміхнулася вам дитина — це вже щастя. Зателефонував онук — радість. Як не погодитися з поетом Іваном Драчем, що щастя — жар-птиці перо, щастя — від Бога нагода творити добро!

Тож не переймаймося опитуваннями, хай навіть і такими солідними. Будьмо щасливими, незважаючи ні на що!