Х-ФАКТОР

Глядачі чекають від другого сезону несподіваних перевтілень

Олена ЖУРАВЛЬОВА
для «Урядового кур’єра»

Минулої суботи закінчив свій виступ у пісенному шоу «Х-фактор» на телеканалі СТБ 71-річний Володимир Куліков.  Цей учасник довів, що починати кар’єру вокаліста не пізно навіть у такому віці, посоромивши всіх, хто вважає, що десь за 50 треба вже звикати до землі. Глядачі влаштували співаку справжню овацію. Він пішов із шоу лише після п’яти прямих ефірів, тоді як набагато молодші та більш голосисті конкурсанти зійшли з дистанції раніше. На жаль, Володимир Куліков не встиг продемонструвати своє чергове досягнення — заспівати англійською, яку вивчив.

Загалом  шоу, мету якого найкраще розкриває відома фраза «Алло, ми шукаємо таланти», — не новина. Вони популярні в усьому світі, адже в змаганні можуть взяти участь усі, хто має вокальні здібності. І вразити  глядачів. Як це зробив учитель фізкультури Віктор Романченко.  Його вже можна  назвати справжнім відкриттям цього року. Хтось із учасників проекту  навіть пожартував, що в нього влучила блискавка і він здатний посісти вакантне вже понад 20 років місце Фредді Меркюрі.

Проте чи стане Віктор переможцем, говорити рано: триває глядацьке голосування. Родзинка цього шоу полягає в тому, що четвірка суддів не лише спостерігає, коментує, а й змагається між собою, бо кожен з них очолює одну з номінацій — дівчата, хлопці, колективи та учасники, яким за 25. Дуже часто між ними виникають  сварки, а інакше й не могло бути, адже в складі суддівської четвірки зібрано дуже різних людей: знаний відкривач наших вітчизняних талантів Ігор Кондратюк, гарячий послідовник російської естрадної школи, музичний критик Сергій Сосєдов, відомий виконавець репу та продюсер  з Білорусі Серьога (Сергій Пархоменко), яскрава співачка зі сценічним псевдонімом Йолка.

Інколи судді проекту  нагадують дітлахів, що загралися, проте хоч би скільки вони пустували, приходить «мама» — ведуча Оксана Марченко і каже своє вагоме слово. І стає незрозумілим: а чи насправді  саме глядачі є тим найголовнішим п’ятим членом журі, як наголошується щоразу?  Поки що цю функцію перебирає на себе ведуча, яка чомусь також коментує виступи учасників  після членів суддівської четвірки і виносить свій вердикт, занадто часто перериває суддів, загалом поводиться, наче «держатель основного пакета» на зборах акціонерів.

Добрий смак демонструє Серьога: репертуар, який він обирає для виконавців, бездоганний, саме такий, який допомагає розкривати потенціал учасників змагання у найкращому вигляді.  А от Ігор Кондратюк  майже кожного разу примушує своїх  хлопців  завойовувати прихильність глядачів лише за допомогою надмірного форсування голосу і виконання  сумних і навіть трагічних пісень. Інколи це має вигляд загравання  з  нашою українською схильністю до надмірного трагізму. Але ж ми вміємо і сміятись!

Наймолодшого учасника — дев’ятикласника Владислава Курасова  інколи просто шкода.  Без перебільшення талановитий хлопчина співає в тому числі й репертуар Уітні Х’юстон, але навіщо?  З кожним наступним ефіром з’являється бажання вигукнути: та дайте йому, нарешті,  заспівати щось іскрометне,  життєствердне. З його вокальними даними та акторським хистом хлопець може виступати  набагато цікавіше.

Один із членів суддівської четвірки Сергій Сосєдов неодноразово скаржився в прямому ефірі, що учасники з його групи, а він опікується  дівчатами, вилітають із шоу через те, що, мовляв, голосують завжди лише дівчата, і зазвичай лише за хлопців. Я поцікавилась у представниць жіночої статі, присутніх на прямому ефірі, чи це правда, і отримала несподівану відповідь: «Якби  ту ж Женю Тарайкович одягнули, наприклад,  у шкіряний одяг, зробили манікюр чорним лаком та стильний яскравий  макіяж, дівчата за неї обов’язково проголосували б. А  так вона просто руда дівчинка, і не виникає бажання бути на неї схожою». Можливо, в цьому є сенс, бо  Сергій Сосєдов хоч і часто дає справді професійні поради виконавцям, чомусь не дозволяє своїм дівчатам бути розкутішими, чуттєвими.

Проте ще є час, і можливо, ми побачимо несподівані перевтілення (організатори ж недарма оголосили цей сезон революційним), бо шоу триватиме аж до останнього учасника, точніше до Нового року. Можливо, і Олег Кензов заспіває якось по-іншому, бо його знервована одноманітність вже не цікава, а  продюсер дозволить Роману Веремейчику не випробовувати зв’язки на міцність, а  виконати пісню так замріяно, як це було на відбірковому етапі, коли його магнетизм підкорив усіх.