Навесні  цього року екс-форвард став наймолодшим тренером у новітній історії, який здобув Кубок України. Цей успіх дав змогу київським динамівцям бодай трохи виправити провальний сезон. А по закінченні чемпіонату президент  клубу Ігор Суркіс призначив Сергія Станіславовича головним тренером команди.

З азами футболу майбутній бомбардир ознайомився в секції, яка існувала в колективі фізкультури Горлівського авторемонтного заводу. Після восьмого класу Сергія запросили до  Донецька — в училище олімпійського резерву. Саме тут талановитий юнак привернув увагу заслуженого тренера країни Валерія Яремченка. 

У помаранчево-чорній футболці «Шахтаря» Ребров дебютував сімнадцятирічним. В останньому в історії чемпіонаті Союзу гірники грали в Єревані проти місцевого «Арарату». Господарі поля перемогли 2:1. Єдиний м’яч у складі переможених забив новачок, який у другому таймі вийшов на заміну.

Протягом першого чемпіонату незалежної України форвард, який не вирізнявся богатирською статурою (зріст 174 см), разом з новими партнерами  Сергієм Щербаковим і Сергієм Погодіним стали гравцями основного складу. На рахунку «снайпера» виявилося 10 забитих м’ячів, він посів друге місце в списку кращих бомбардирів першості. Саме після цього 18-річного юнака запросили до київського «Динамо».

Восени 1994 року на старті групового турніру Ліги чемпіонів «Динамо» зустрічалося з московським «Спартаком». По  закінченні першого тайму на трибунах Республіканського стадіону панувала гнітюча тиша: господарі поля безнадійно поступалися непримиренному суперникові — 0:2. У другому таймі все перевернулося догори дригом: за п’ять хвилин до фінального свистка Сергій Ребров забив вирішальний м’яч — 3:2.

Ребров (№5) — перший гравець, який у чемпіонаті України забив 100 м’ячів. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

— Той гол не тільки приніс фантастичну перемогу біло-блакитним, він став переломним у моїй долі, — згадував свого часу нинішній наставник киян. — Я начебто скинув з душі якийсь тягар і відчув себе справжнім гравцем  «Динамо». Мені навіть не потрібно зайвий раз дивитися відеокасету тієї  зустрічі — у пам’яті все збереглося до дрібниць. Сергій Ковалець прострілив на дальню штангу. Я стрибнув за м’ячем, випередивши захисника москвичів Тернавського, і переправив його у сітку. Відтоді забив чимало голів, зокрема й у ворота славетної «Барселони», однак нічого подібного до того, що пережив 20 років тому, більше не відчував.

Шість років потому вихованець донбаського футболу довів особистий рахунок у Лізі чемпіонів до гросмейстерської позначки  — 28 точних пострілів. Це був шостий результат за всю історію найпопулярнішого турніру Старого Світу. Попереду залишалися тільки футбольні легенди: француз Жан-П’єр Папен, Ді Стефано з Іспанії, португалець Ейсебіо, угорець Пушкаш, німець Герд Мюллер.

Київська зв’язка форвардів Ребров — Шевченко у другій половині 90-х років минулого століття вважалася однією з кращих у Європі. Саме вишукані м’ячі Сергія та Андрія допомогли команді Валерія Лобановського пробитися до півфіналу Ліги чемпіонів — досягнення, про яке нинішнє покоління київської команди може лише мріяти.

— Ми із Шевченком прекрасно розуміли один одного, — розповідає кращий бомбардир чемпіонату України-1998. — І все-таки я б не переоцінював роль нашого дуету. Навряд чи ми забили хоча б половину своїх м’ячів, якби поруч не було таких блискучих півзахисників, як Юрій Калитвинцев і Віталій Косовський, Валентин Белькевич і Юрій Максимов, здатних віддати ювелірний пас навіть із заплющеними очима.

Закордонні клуби, які на початку нинішнього століття прагнули побачити результативного форварда у своїх лавах, вишикувалися в довгу чергу: грецький «Панатінаїкос» і шотландський «Глазго Рейнджерс», італійський «Мілан», де рік тому блискуче дебютував його багаторічний партнер Андрій Шевченко, і лондонський «Арсенал». Несподівано для журналістів і спеціалістів нападаючий киян віддав перевагу англійському «Тоттенгему». На той час лондонці фінішували у Прем’єр-лізі на десятому місці, не потрапивши навіть в Кубок УЄФА.

Гравець «Динамо» та збірної України став найдорожчим придбанням британського клубу за всю історію. П’ятирічний контракт Реброва «потягнув» на 11 мільйонів фунтів стерлінгів. Попереднє досягнення — перехід з «Ньюкасла» центрального захисника збірної Англії Леса Фердинанда, — обійшовся столичному клубові вдвічі дешевше. На жаль, виявити свої бомбардирські здібності на Туманному Альбіоні партнерові Шевченка не вдалося. Джорджа Грема, який запрошував Сергія в команду, на тренерській лаві замінив Глен Ходдл, який привів із собою восьмеро нових виконавців.

Один сезон Сергій провів в іншій англійській команді — «Вест Гем», згодом були турецький «Фенербахче» і казанський «Рубін». Кар’єру професійного футболіста він закінчив  2009-го, після чого перейшов на тренерську роботу.

16 квітня після ганебної поразки в рідних стінах від «Шахтаря» Ігор Суркіс відправив у відставку Олега Блохіна, який очолював «Динамо» рік і 7 місяців. Виконувачем обов’язків головного тренера став Сергій Ребров. Для того, щоб здобути перший трофей за останні 5 років новому керманичу знадобився місяць.

— За такий короткий термін важко було щось змінити кардинально, — щиро зізнався Сергій Станіславович після перемоги над «Шахтарем» у фіналі. — Хлопці почувалися психологічно розкутими і на фініші продемонстрували той футбол, який подобається уболівальникам. При цьому важливо знати, за рахунок яких козирів можна обіграти грізного суперника.

Наприкінці весни ми розуміли, що Кубок України — останній шанс урятувати провальний сезон. Радий, що в матчах проти «Чорноморця» і «Шахтаря» нам вдалося втілити в життя тактичний план гри. Це, напевно, найкращий подарунок до мого дня народження. 

 ПРЯМА МОВА

Йожеф САБО,
заслужений тренер України:

— Знаю Сергія відтоді, як він починав грати в київському клубі під моїм керівництвом разом з Андрієм Шевченком. Він хлопець з головою. Найголовніша його риса — не розповідає футболістам, як сам грав свого  часу. Нинішнє покоління гравців, особливо легіонери, реагують на це дуже хворобливо.

Щодо тренерського майбутнього Реброва, мені здається, у наставника «Динамо» хороші перспективи. Упевнений: у наступному національному чемпіонаті кияни  боротимуться за чемпіонський титул.

Ще  одна його пристрасть — радіоспорт. З таких різнобічно розвинених людей, як правило, виходять чудові фахівці.

Юнес БЕЛАНДА,
півзахисник київського «Динамо»:

— На мою думку, не варто порівнювати Реброва з його попередником. Нинішній наставник — спеціаліст нової генерації. Він грав у чемпіонатах Англії, Туреччини, Росії. Йому простіше зрозуміти іноземних гравців і тенденції розвитку сучасного футболу. Нам стало набагато легше працювати з Ребровим та його  іспанським помічником з фізичної підготовки Раулем Ріанчо.  Блохін — тренер зовсім іншого плану.

Ігор СУРКІС,
президент київського «Динамо»:

— Минулий сезон  Ребров провів у ролі асистента Блохіна. Коли  взимку команда пішла у відпустку, Сергій Станіславович звернувся до мене із проханням допомогти організувати десятиденне стажування в клубі англійської Прем’єр-ліги «Манчестер Сіті». Згодом він побував на тренувальній базі «Боруссії» з Дортмунда, де вивчав особливості тренерської роботи Юргена Клоппа. Бажання нового динамівського керманича вчитися і вдосконалюватися мене вразило.

Ще один промовистий факт. За кілька днів до закінчення чемпіонату до мене прийшов Мбокані. Він сказав, що наступного сезону легіонери  хотіли б продовжити роботу під керівництвом саме цього спеціаліста. Для мене ці слова були дуже важливі.

 ДОСЬЄ «УК»

Сергій РЕБРОВ. Народився 3 червня 1974 року в Горлівці. Заслужений майстер спорту.

Дев’ятиразовий чемпіон України (1993—2007 роки), семиразовий володар Кубка країни.

Кращий футболіст України сезонів 1996, 1998, 1999 років.

Кращий бомбардир чемпіонату країни-1998 (забив 22 м’ячі).

Захищав кольори таких клубів: «Шахтар», Донецьк, «Динамо», Київ, «Тоттенгем Хотспур», «Вест Гем»  (Англія), «Фенербахче» (Туреччина), «Рубін» (Росія).

Чемпіон Туреччини у складі «Фенербахче» (2004). Чемпіон Росії у складі казанського «Рубіна» (2008).

В єврокубкових турнірах провів 60 матчів, забив 28 м’ячів.

За  збірну України дебютував 27 червня 1992 року в матчі проти збірної США (0:0). Остання зустріч — 6 вересня 2006 року проти Грузії (3:2). Загалом за кар’єру зіграв 75 матчів, забив 15 голів.

У березні 2014 року отримав тренерський Pro-диплом  УЄФА. 19 травня призначений головним тренером київського «Динамо».

Сергій Ребров — майстер спорту міжнародного класу з радіоспорту, чемпіон світу-2005, чемпіон Європи-2003.