Усе почалося з нібито «дитячих розбірок» у місцевій інтернет-пісочниці. Під інформаціями на різних сайтах про діяльність Чернівецької обласної ради з’явилися коментарі з одним і тим самим запитанням: чи можуть керівники місцевого представницького органу влади мати подвійне громадянство і використовувати його для протизаконних оборудок?

Не забарилися й відповіді: мовляв, це все підступи недоброзичливців і замовні інсинуації політичних лузерів, що програли вибори до місцевих рад (тим паче, що довести подвійне громадянство конкретної особи досить важко, поки ця особа сама не продемонструє свій паспорт іншої держави). Також учасники дискурсів у соцмережах та коментарях радили представникам політичної сили, що тепер офіційно грає першу скрипку в обласному депутатському корпусі, не виносити на загал свої давні міжпартійні чвари, оскільки масштаб роботи й відповідальності у правлячої в області партії тепер зовсім інший. Натомість подвійне громадянство мало хто схвалював.

Великий вогонь з димової завіси прорвався на повну силу, коли словесну перестрілку у Фейсбуці на давню буковинську тему «хто кому румун та українець» заглушив гарматний постріл місцевих митників. «Питання подвійного громадянства потребує негайного вирішення, — йшлося в офіційному повідомленні Чернівецької митниці Державної фіскальної служби. — Деякі з тих громадян, використовуючи прогалини міграційного законодавства, порушують митне законодавство України. Одночасне перебування осіб громадянами України та Республіки Румунії надає їм змогу маніпулювати статусами «громадянин-резидент» та «громадянин-нерезидент» з метою ухилення від сплати митних платежів під час тимчасового ввезення ними транспортних засобів. Нині можна без застереження стверджувати про сталий механізм ухилення таких осіб від дотримання митних правил».

Митники ще додруковували останні речення в своєму повідомленні, як інтернет-простір вибухнув міжнародним скандалом: у Чернівецькій області утискають румунів! Інформацію про нібито переслідування румуномовної меншини в Україні враз підхопили румунські та російські ЗМІ.

Найнебезпечнішу зброю — розпалювання міжнаціональної ворожнечі — взяли в руки, хоч як це дивно, громадські активісти, зокрема з ГО «Патріотична громада Буковини», що називають себе захисниками України, послідовниками Майдану й друзями учасників АТО. З вимогою припинити утиски румунів активісти блокували трасу до Міжнародного пункту пропуску «Порубне», припинивши рух транспорту через українсько-румунський кордон.

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян й голова облдержадміністрації Олександр Фищук, а також народні депутати з Буковини оприлюднили офіційні звернення, в яких вказали, що на Буковині немає і бути не може тиску на румуномовних громадян. У відповідь представник протестних активістів Ігор Жижиян (йому саме напередодні оголосили про підозру у шахрайських діях з привласненням неабияких коштів) направив Президенту України звернення з вимогою звільнити голову Чернівецької ОДА, його заступника, а з ними разом начальника Чернівецької митниці, який почав закручувати гайки у механізмі ухилення «подвійних» громадян від сплати обов’язкових платежів до державного бюджету.

«Не будуть злодії і контрабандисти вказувати, як працювати митникам і прикордонникам, — заявив головний митник Буковини, генерал Микола Салагор. — На жодні переговори з ними не піду. Чернівецька митниця у своїй діяльності керується виключно інтересами народу України та Української держави». Митники вже відкрили кілька справ про порушення митних правил за ознаками протиправного використання громадянами України паспортів громадянина іноземної держави. «З прикрістю констатуємо, — кажуть митники, — що серед «іноземців» чимало представників місцевої влади й політичних партій». До речі, за неофіційною інформацією, кожен дев’ятий буковинець має румунський паспорт.

«Чим тепер Жижиян кращий, ніж «ватник» чи сепаратист?» — таким запитанням зараз повняться соцмережі. Поважні в області люди називають акції протесту на західному кордоні свідомою антиукраїнською провокацією. «Це жахливі речі, з цього починався Донбас», — застерігає відомий політолог Ігор Буркут.

Але на віртуальних обуреннях і застереженнях справа й завмерла. Проукраїнські партії мовчать. Усі намагання з’ясувати позицію та подальші кроки правоохоронних структур у суперечці про порушення митного й міграційного законодавства, замішаній на роздмухуванні міжнаціональних чвар та на намаганні так званих громадських активістів через політичний тиск змусити митницю стати на коліна, закінчуються однаково блідими відповідями прес-служб місцевої прокуратури, поліції та СБУ: «Ситуація вкрай абсурдна, з активістами тривають переговори».

І ось щойно громадськість Буковини дізналася про результати таких домовленостей. Шевченківський районний суд міста Чернівців відхилив прокурорське клопотання застосувати до підозрюваного у вчиненні кримінального порушення Ігоря Жижияна запобіжний захід у вигляді домашнього арешту…