ЗАВДАННЯ

Президент обговорив з Прем'єр-міністром актуальні питання розвитку держави та дав уряду низку доручень

Зокрема, Віктор Янукович доручив Кабінету Міністрів підготувати звіт про результати роботи у першому півріччі 2011 року. Також глава держави очікує на звіти від керівників областей. "Це цікавить український народ: як ми відпрацювали перше півріччя поточного року. Я вважаю, що у нас всі показники на початку липня вже будуть готові, за винятком показників ВВП", - зазначив Президент.

Чому гальмується дерегуляція?

Він також звернувся до глави уряду з проханням підбити підсумки законотворчої роботи. "Які закони були підготовлені якісно, які неякісно, які відхилені, на які Президент наклав вето і чому, хто виконавці", - зазначив він, додавши: ця робота напряму пов'язана з розпочатими реформами. Глава держави також доручив уряду розробити і надати йому перелік важливих законопроектів, які мають бути розглянуті Верховною Радою до кінця поточної сесії.

Президент наголосив і на необхідності посилити виконавчу дисципліну керівників міністерств та регіонів. "Ми повинні подивитися на виконавчу дисципліну. Щоб ви не дивилися тільки на те, як працює уряд, а й на те, як працюють виконавці в регіонах, за всіма напрямками. Те, що ви останнім часом почали розглядати деякі питання і робите пропозиції, яким чином підійти до оцінки роботи керівників регіонального рівня - абсолютно нормальна практика, але це повинно бути системно", - підкреслив Віктор Янукович, звертаючись до Прем'єр-міністра.

Глава держави також доручив прискорити дерегуляцію бізнесу, наголосивши: цей процес повинен відбуватися швидшими темпами, без зволікань. "Чому в нас гальмуються питання дерегуляції? Чому затримуються різні підзаконні акти уряду і деяких міністерств, які повинні їх ініціювати, по виконанню вже діючих законів?" - запитав Президент у Миколи Азарова.

Збільшити бюджетні видатки

Віктор Янукович висловив думку, що у зв'язку з перевиконанням дохідної частини Державного бюджету, у другому півріччі поточного року рівень зар?плат і пенсій необхідно переглянути. "Треба подивитися, можливо, у другому півріччі ми можемо трошки підвищити заробітні плати, пенсії, подивитися по Пенсійному фонду, що у нас там робиться, які проблеми", - передає слова глави держави його прес-служба.

Президент наголосив на тому, що люди очікують на покращення життя, і попри досить складну фінансову ситуацію у зв'язку з виплатою міжнародних боргів ресурси знайти цілком реально: "Давайте подивимося, що дала економіка у цьому півріччі, і що ми можемо на друге півріччя запропонувати. З точки зору розвитку регіонів, і добудови незавершених об'єктів, доріг, об'єктів соціальної інфраструктури тощо".

Продовжуючи тему місцевого розвитку, Віктор Янукович повідомив, що наступного тижня планує провести виїзне засідання Ради регіонів в АР Крим. Він також доручив уряду підготувати план поїздок регіонами на найближчий час. "У мене є відповідний план, але, можливо, я його трошки доопрацюю, з урахуванням вашої точки зору, вашого бачення", - звернувся Президент до Прем'єр-міністра.

У відпустку - з грошима

За підсумками зустрічі Микола Азаров повідомив, що уряду, зокрема, доручено зробити жорсткі висновки стосовно посадовців, які затягують вирішення питання з тарифами на житлово-комунальні послуги: "Президент доручив розглянути на спеціальному засіданні це питання і зробити найжорсткіші висновки стосовно тих осіб, які допустили затягування з розглядом цього надзвичайно важливого для населення питання. Глава держави занепокоєний повільністю, з якою розглядаються питання, пов'язані з тарифними співвідношеннями, тарифами житлово-комунального господарства".

Крім того, Микола Азаров запевнив, що уряд виконає завдання Президента щодо соціальних виплат. "У всіх областях створено достатні запаси фінансів, які дозволять виплатити відпускні та всі кошти на допомогу. Тут не буде ніяких проблем у жодній з областей", - наголосив Прем'єр-міністр. Крім того, за його словами, економічні показники дають можливість піти на дострокове підвищення тарифної сітки та посадових розрядів у бюджетній сфері.

Також уряд планує до кінця поточного року завершити роботу з дерегуляції національної економіки. "Якраз у цьому напрямку, на мій погляд, робота проводиться інтенсивно", - сказав Микола Азаров. За його словами, минулого тижня парламент ухвалив практично всі закони, що були напрацьовані з цього питання. Уряд зі свого боку також прийняв велику кількість нормативних документів, які розширюють положення дерегулюючих законів.