Інвесторів від України відштовхують нинішні традиції ведення бізнесу, себто корупція, хабарництво та диктат бюрократичної машини. Такий висновок зробили учасники науково-практичної конференції молодих економістів «Перспективи управлінської діяльності суб’єктів господарювання», яка відбулася в Черкасах. Участь у ній взяли понад сто молодих науковців — викладачів, аспірантів і студентів із 24 вищих навчальних закладів України. 

— Кожний закордонний інвестор перед тим, як починати свою справу в Україні, неодмінно аналізує ситуацію. Інвесторів лякають великі ризики за сумнівної прибутковості та вражаючої непрозорості економічної політики держави, — висловила думку кандидат економічних наук, старший викладач кафедри управління персоналом та економіки праці державного вищого наукового закладу «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» Віта Думанська.

Якби українські підприємства витрачали гроші на виробництво, а не на хабарі, відкати та лобіювання інтересів в органах влади, то вони працювали б на 20—30% ефективніше. Цю тезу висловлювали майже всі учасники зібрання. 

Кандидат економічних наук, аспірант кафедри менеджменту та економічної безпеки Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Наталія Прус розкрила сутність свого дослідження, яке проводила на підприємствах Луганщини. Як виявилося, підприємства не планують витрат на економічну безпеку, а лише на утворення відпускної ціни на продукцію. Замість того, аби планувати витрати на економічну безпеку, вони спрямовують кошти на непродуктивний напрям — відкати, хабарі та лобіювання інтересів в органах влади. Якби цю частку витрат спрямували на виробництво, то підприємства могли б забезпечити своєю продукцією не тільки Луганську область, а й інші регіони.

Молоді науковці показали себе неабиякими прогностиками. Обговорюючи можливі загрози нової хвилі світової економічної кризи, вони стверджували, що чимало прогнозів міжнародних організацій щодо України, як правило, не справджуються. Наприклад, дехто лякав українців тим, що тут буде ще гірша ситуація, як недавно у Білорусі. Цього не сталося. «Велика четвірка» говорила про значну девальвацію гривні у лютому, але, як бачимо, й тут «знавці» помилилися. Не справила впливу навіть значна заполітизованість українського суспільства.

Який же прогноз молодих економістів на найближчі роки? Вони вважають, що в Україні економічна ситуація залишиться стабільною до завершення Євро-2012 і виборів. А вирішальним для держави стане 2013 рік.

На жаль, усі звикли дивитися лише на графіки й таблиці з показниками, тоді як треба критикувати й змінювати насамперед себе! І поки звичайний українець цього не зрозуміє, жодного економічного дива не буде. Кризові явища, зокрема падіння інвестиційної активності в США та Європі, хаос у голові західного інвестора дають Україні унікальний історичний шанс продемонструвати світові новий економічний сплеск. Хоч для цього потрібні значні інвестиції. І… громадянський консенсус щодо здійснюваних перемін. Чинник національної єдності в бажанні підняти свою країну обов’язково має спрацювати. Ось тільки як її досягти?