Якось після чергової невдачі збірної України в матчах плей-оф Валерій Лобановський справедливо зауважив: кожне непотрапляння до  фінального турніру чемпіонату світу чи Європи відкидає вітчизняний футбол на кілька років назад. Нескладно простежити за розвитком виду спорту номер один у нашій країні, якщо фіаско у двораундовій дуелі проти Франції виявилося п’ятим в історії стикових поєдинків синьо-жовтих.

Показовим у цьому плані видається порівняння головних дійових осіб протистояння на «Стад де Франс». Не ятрімо незагоєні рани, згадуючи про Франка Рібері. Погляньмо на інше. У центрі захисту французів основного виконавця Кошельни замінив Мамаду Сахо. Цей гравець — типовий руйнівник, який у збірній не забивав ніколи. Та  в найважливішому поєдинку року  оборонець «Ліверпуля» двічі розписався у воротах Андрія П’ятова.

Одесит Олексій Гай (праворуч) та його партнери здобули 80-ту перемогу в гостях. Фото з офіційного сайту ФК «Чорноморець»

Чим відповіли лідери нашої дружини? Євген Коноплянка програв кожну другу індивідуальну дуель суперникам, Андрій Ярмоленко за 90 хвилин лише раз чисто обіграв конкурента один в один, Ярослав Ракицький припустився 67% помилок у довгих передачах. Наш єдиний яскраво виражений форвард Роман Зозуля припустився 60% браку в ігрових діях, жодного вдалого обведення, жодного удару по воротах.

Зверніть увагу, мова йде про лідерів «Дніпра», «Шахтаря», «Динамо», які  протягом останніх років ведуть боротьбу за чемпіонський титул у вітчизняній Прем’єр-лізі. На фоні своїх опонентів з провідних клубів Європи вони мали напрочуд невиразний вигляд.

Натомість продовжують дивувати фахівців і  вболівальників футболісти  «Чорноморця». Схоже на те, що на зимову перерву підопічні Романа Григорчука підуть, випереджаючи бронзового призера останньої першості — київських динамівців. У Полтаві збурювачі спокою діяли у звичній для себе максимально прагматичній манері. Єдиний м’яч був забитий після розіграшу стандартного положення — відзначився Кирило Ковальчук. Втримувати здобуту перевагу — для гостей справа звична. У 16 зустрічах осінньої частини першості моряки пропустили лише десять м’ячів — кращий результат серед усіх учасників Прем’єр-ліги.

Найближчого четверга Олексій Гай та його партнери зіграють матч п’ятого туру Ліги Європи із загребським «Динамо». Результат цього поєдинку дасть уявлення про подальші перспективи моряків у боротьбі за вихід до плей-оф континентального турніру. Зараз одесити посідають третій рядок турнірної таблиці з чотирма набраними очками з дванадцяти можливих. Попереду несподіваний лідер квартету — болгарський «Лудогорець» — 10 пунктів. На три менше у ПСВ з Нідерландів.

Минулого тижня остаточно вирішилася доля київського «Арсеналу».  Нагадаю, що столичний клуб не прибув на два матчі Прем'єр-ліги в першому колі: на виїзді з «Таврією» та на домашню зустріч проти «Металурга»  із Запоріжжя, а також на гру 16-го туру проти «Дніпра».

Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ за систематичне порушення регламенту виключив «Арсенал» із поточних змагань Прем’єр-ліги. Матеріали справи передані Дирекції ПЛ для внесення відповідних змін до турнірної таблиці. Раніше КДК зняв команду із розіграшу Кубка України.

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга, 17-й тур

Динамо — Говерла — 3:0

Голи: Мбокані (22), Ленс (28), Сидорчук (84)

Металург З — Зоря — 1:1 Голи: Штурко (51) — Болі (64)

Шахтар — Севастополь — 4:0 Голи: Тайсон (8), Чигринський (23), Адріано (25), Срна (34)

Таврія — Волинь — 2:2

Голи: Назаренко (60), Рубен Гомес (90) — Мемешев (11), Матей (45)

Дніпро — Іллічівець — 3:1

Голи: Матеус (17), Джуліано (23), Бруно Гама (88) — Постранський (90+1)

Карпати — Металург Д — 2:2

Голи: Гладкий (2, 87) — Мораєс (23), Болбат (54)

Ворскла — Чорноморець — 0:1

Гол: Ковальчук (10)

Матч «Металіст» — «Арсенал» не відбувся

Лідери: Шахтар — 38 очок, Чорноморець — 35, Металіст, Дніпро — по 34, Динамо — 33, Ворскла — 26 

Бомбардири :

Девич (Металіст) — 13 м’ячів

Селезньов (Дніпро) — 8

Ярмоленко (Динамо) — 8

Мбокані (Динамо) — 7

Болі (Зоря) — 7

Адріано (Шахтар) — 7

Мораес (Металург Д) — 7

Ферейра (Шахтар) — 6

Зозуля (Дніпро) — 6