ПРОБЛЕМА

Приїжджі шапіто порушують природоохоронне законодавство

До Миколаєва приїхав цирк «Віват-Алє» — один із тих, що гастролюють провінційними містами та містечками, демонструючи неабиякі таланти за скромну оплату. Він входить до складу державного підприємства «Молодість», зареєстрованого в м. Києві, де існують ще кілька подібних підприємств. А в цілому по країні гастролює близько 75 таких пересувних об’єктів.

Спочатку шапіто розташувався в одному з улюблених місць відпочинку миколаївців, — парку імені Петровського. До речі, ця територія належить до об’єктів природно-заповідного фонду садово-паркового мистецтва. Саме там і заскочила його комплексна інспекційна перевірка для з’ясування законності розміщення цирку, дотримання правил утримання диких тварин та природоохоронного законодавства, санітарного стану.

Як з’ясувалося, «добро» на діяльність шапіто дали чиновники райдержадміністрації, пожежники, ветеринарна служба та інші компетентні органи. Однак комісія, до складу якої увійшли представники Миколаївського міського товариства захисту тварин, державного управління екологічної інспекції та обласного ветеринарного управління, побачили не досить благополучну картину.

Як зазначила керівник міського товариства захисту тварин Муза Махова, умови утримання чотириногих артистів просто жахливі. «Так, — зазначила вона, — півторарічна ведмедиця Ляля живе в повністю закритому фургоні, і тільки гратчасті двері є єдиним джерелом світла в цьому «темному царстві». Монотонне існування змушує молоду і активну ведмедицю весь час стояти біля цієї решітки».

Тим часом в наказі профільного міністерства «Порядок утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах» зафіксовано, що «утримання диких тварин у неволі допускається, якщо: створені умови, що відповідають їх біологічнім, видовим та індивідуальнім особливостям». До того ж, бурий ведмідь занесений до Червоної книги і перебуває під захистом держави. Але все це виявилося новиною для працівників цирку.

Ті зробили вигляд, що не знають про існування нормативних документів і те, що тварини мають права. На всі повідомлення інспекції артисти лише запитували: «А як нам виживати? Запитайте у дітей, чи подобаються їм тварини? Ми спадкові дресирувальники! Що ми будемо робити без тварин?»

Але ж це дресирувальники обрали таку професію, а не тварини. Крім того, дітей слід виховувати в повазі до братів наших менших, а не розвивати в них експлуататорські якості, — впевнені представники товариства захисту тварин.

За результатами перевірки Державна екологічна інспекція в Миколаївській області офіційно повідомила: «встановлено, що цирк проводить свою діяльність без спеціального дозволу та використання природних ресурсів у межах території та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення, цим порушено ст. 9-1 Закону України «Про природно-заповідний фонд». Також було виявлено, що деякі дикі тварини утримуються в умовах, що не відповідають нормам, затвердженим в правилах розведення та утримання деяких тварин в неволі. За виявлені порушення даних осіб притягнуто до відповідальності згідно з законодавством».