Передостанньої неділі липня в Одесі урочисто відкрито активну фазу українсько-американських військових навчань «Сі Бриз-2016». Цього року вони відбуваються на тлі загострення ситуації в зоні проведення АТО. Саме тому на них покладаємо особливу надію у злагодженні військ і прикута увага фахівців багатьох країн.

Окрім міністра оборони Степана Полторака, його молдовського колеги Анатолія Шалару, надзвичайних і повноважних послів країн-учасників навчань, від імені уряду в урочистостях взяла участь віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Бойове злагодження — надважливий елемент навчань. Фото з сайту mil.gov.ua

«За нинішньої напруженої ситуації, спричиненої нецивілізованою поведінкою Росії, ми зацікавлені в якомога більшій участі у військових навчаннях цього року. Україна зіштовхнулася з гібридною неоголошеною війною, — окреслила ситуацію віце-прем’єр-міністр. — Країна-агресор порушила майже всі міжнародні угоди в секторі безпеки. Керуючись брехнею, спотворюючи реальність, сусідський диктаторський режим своєю агресією створює нові загрози і виклики для сучасного світу».

Тож такі умови змушують нашу державу шукати нові форми взаємодії для запобігання поширенню агресії та насильства у Європі й по всьому світу. Навчання, подібні «Сі Бриз-2016», відкривають можливість Україні, яка відмовилася від свого позаблокового статусу й відновила курс на євроатлантичну інтеграцію, зміцнити військовий потенціал Збройних сил відповідно до стандартів НАТО.

«Зараз для нас як ніколи важлива підтримка наших партнерів, зокрема в межах програми «Партнерство заради миру», — цитує слова урядовця прес-служба віце-прем’єр-міністра. Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що «Сі Бриз-2016» сприятиме зміцненню міжнародного співробітництва та взаємодії армій і флотів країн-партнерів, а також підвищить роль і місце України у європейській системі безпеки.

«Україна й США проводять ці навчання понад 18 років. І це чудовий приклад рівня нашої співпраці. «Сі Бриз-2016» — крок зі зміцнення міжнародної системи миру і стабільності», — підкреслила український урядовець.

Взаємодія гарантуватиме успіх

По-військовому конкретним і лаконічним був керівник оборонного відомства генерал армії Степан Полторак. За його словами, військовослужбовці Збройних сил України разом зі своїми американськими колегами й військовими держав-партнерів переходять до практичної, активної фази цих навчань.

«Цьогорічні навчання відбуваються в умовах агресії Російської Федерації проти України, спрямованої на руйнування існуючої системи європейської та світової безпеки. Ми є свідками безпрецедентного зростання рівня безпекових загроз у європейському регіоні. Саме тому «Сі Бриз-2016» — це наш спільний внесок у гарантування стабільності й безпеки у чорноморському регіоні», — зауважив Степан Полторак.

Підливають оливи у вогонь світової та регіональної нестабільності спалахи терористичних атак, активізація радикальних і сепаратистських рухів. У купі з непередбачуваною політикою Кремля це загрожує не лише Україні, а й країнам Північноатлантичного альянсу, всій Європі та чорноморському регіону зокрема.

«У підсумкових документах Варшавського саміту НАТО чітко окреслено виклики, які останнім часом постали перед державами-членами та партнерами Альянсу, а також визначено шляхи протидії існуючим загрозам. Зокрема, одне із ключових завдань — посилення заходів безпеки на південному фланзі Європи, в Чорному морі», — цитує слова Степана Полторака прес-служба оборонного відомства.

Цьогорічні навчання набувають особливої актуальності в контексті підвищення спроможностей вітчизняних Збройних сил та їхньої військово-морської складової щодо поглиблення сумісності зі збройними силами наших ключових партнерів і союзників.

«Під час навчань ми відпрацьовуємо питання поширення міжвидової та міжвідомчої взаємодії через залучення до виконання спільних дій підрозділів Військово-Морських сил з підрозділами Сухопутних військ, Повітряних сил, Прикордонної служби, Національної гвардії та Служби безпеки України. За допомогою наших партнерів — учасників навчання проводимо курсову підготовку підрозділів Збройних сил України, здійснюємо їхню оцінку під час виконання навчально-бойових завдань», — додав генерал армії.

Флот не пастиме задніх

Міністр оборони повідомив, що під час активної фази навчань буде відпрацьовано широкий спектр навчальних завдань для морського, берегового та авіаційного компонентів. Він висловив переконання, що нинішні навчання дадуть змогу підвищити бойову спроможність Військово-Морських сил Збройних сил України.

«Відновлення ВМС, як зазначив Президент України — Верховний Головнокомандувач Збройних сил України, — це одне з першочергових завдань реформи оборонного сектору нашої держави», — нагадав Степан Полторак.

Він висловив щиру подяку американським партнерам, оборонним відомствам усіх країн-учасниць за допомогу в організації та проведенні цьогорічних навчань: «Лише спільними, об’єднаними зусиллями та практичними діями, спрямованими на зміцнення нашої обороноздатності, ми зможемо забезпечити відновлення стабільності та безпеки в європейському регіоні».

Він подякував за службу й удостоїв відомчими нагородами й відзнаками 23 військовослужбовців Збройних сил України та іноземних держав, які беруть участь у навчаннях.

10 відомчих нагород «За сприяння Збройним силам України» одержали військовослужбовці Польщі, Румунії, Болгарії, США, Великої Британії, Греції, Грузії, Туреччини, Швеції, Фінляндії, Італії, Іспанії, Литви, Молдови та Норвегії.

«Я хочу привітати вас на українській землі й подякувати за самовіддану співпрацю із військовослужбовцями Збройних сил України. Впевнений, що всі етапи навчань, всі завдання міжнародних навчань «Сі Бриз-2016» буде виконано в повному обсязі», — висловив переконання Степан Полторак.

На окрему увагу заслуговує й участь у відкритті навчань посла Великої Британії в Україні пані Джудіт Гоф. Вона чітко запевнила, що Україна завжди буде пріоритетом у порядку денному зовнішньої політики її країни. Тож вона не має сумнівів у тому, що проведення навчань такого масштабу дуже важливе для цього регіону.

«Велика Британія тісно співпрацює з іншими міжнародними партнерами, аби Україна отримала саме той пакет допомоги, який вона потребує. Наші думки та серця з народом України, ми віддаємо шану тим українським чоловікам і жінкам, які жертвують своїм здоров’ям і життям, захищаючи свою державу», — наголосила британський дипломат.