На попередній стадії турніру підопічні Мірчі Луческу двічі обіграли бельгійський «Андерлехт», здобувши для України додаткові очки до залікової таблиці. Перша зустріч у Львові завершилася перемогою «Шахтаря» — 3:1. Порівняно з тим матчем у Брюсселі в стартовому складі «гірників» була одна заміна: відбувши дискваліфікацію, на поле повернувся Тарас Степаненко. Вийшов також Тайсон, який через травму не дограв перший поєдинок і пропустив потім матч чемпіонату з «Дніпром».

Початок пройшов спокійно, та після 10-ї хвилини бельгійці стали діяти активніше, а «гірники» зробили ставку на контратаки. Невдовзі гра набула нервового характеру, при цьому господарі часто апелювали до судді з будь-якого рішення. У середині тайму після розіграшу кутового не було зараховано гол «Андерлехта»: арбітр визначив порушення правил у верховій боротьбі. Наприкінці півгодинної гри дальнього удару завдавав Тайсон — воротар бельгійців був насторожі. Одразу після цього донеччани перехопили ініціативу, стали більше контролювати м’яч. Під завісу тайму міг забивати Ісмаїлі, якого Марлос вивів практично віч-на-віч, але удар захисника виявися неточним.

Бельгійцям потрібно було забивати, тож з перших хвилин другого тайму вони активізувалися. Біля воріт Андрія П’ятова виникло кілька небезпечних моментів. Було дуже багато боротьби, господарі часто діяли грубо. Гравці «Шахтаря» терпіли, організовуючи свої атаки. Одна із них могла завершитися результативно, проте Марлос з-за меж штрафного пробив неточно після скидання Факундо Феррейри. Донеччани майже не підпускали до своїх воріт бельгійців, яким ближче до кінця зустрічі довелося йти ва-банк та оголяти тили. На 80-й хвилині потужний удар Тайсона насилу парирував воротар господарів. За п’ять хвилин «гірники» залишилися в меншості, коли друге попередження отримав Олександр Кучер. А невдовзі склади зрівнялися через пряме вилучення Мбоджі, і останній штурм бельгійцям уже не вдався. Утім, «Шахтар» свій шанс використав. У компенсований час воротар господарів урятував свою команду, а в наступній атаці гол організували гравці, що вийшли на заміну: Дентіньо віддав пас до штрафного майданчика на Едуардо, який пробив повз голкіпера — 0:1.

Головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу цілком задоволений діями своїх підопічних і зазначив, що його команда — єдиний представник Східної Європи у подальшій боротьбі за престижні європейські трофеї.

«Ми грали з великою увагою, не хотіли в жодному разі ризикувати, дочекалися свого шансу в кінці й забили. Рахунок відповідає тому, що відбувалося на футбольному полі. Я дуже задоволений своїми хлопцями, задоволений перемогою, задоволений тим, що пройшли далі. На жаль, — так, ми знову залишилися без Кучера... Будемо зараз думати, хто може його замінити. Подивимося, кого — або Ордеця, або Кривцова ми виберемо на наступну гру. Інших варіантів у нас немає», — наголосив наставник «гірників».

А на запитання про амбіції виграти Лігу Європи Мірча Луческу, який раніше заявляв, що «Шахтар» нині не ставить такого завдання, відповів: «Ми готуємося до кожної гри. Ми — «Шахтар», ми маємо створити хороший імідж про себе. А що вийде — подивимося. Знаємо свій потенціал добре. Від цього й танцюємо, від цього й граємо. Результатів позитивних можемо домогтися характером і тією організацією гри, яка була сьогодні в усіх гравців. На жаль, цього не було в грі з «Дніпром»... Там ми допустили великі помилки, особливо в центрі захисту. Тому я зараз трохи і хвилююся, хто б міг замінити Кучера».

А ще румунський фахівець похвалив автора єдиного м’яча в четверговому матчі: «Магія Едуардо? Це досвід міжнародних ігор, який він має. Уміє читати гру, знає, де має перебувати в завершальній стадії атаки. Відразу знаходить слабкості суперника. Знає, як створити собі вільну зону, як у неї ввірватися. У завершальній фазі атаки він дуже спокійний, все в нього продумано. Тому його голи і приходять часто наприкінці, коли вже всі дуже втомлені». 

«Гірники» здобули заслужену перемогу. Фото з сайту goal.com

ПЕРША КОМАНДА

 Фоменко запрошує

Головний тренер національної збірної України оголосив список футболістів, яких викликано на товариські матчі проти Кіпру та Вельсу. У ньому немає новачків.

Зазначимо, що Михайло Фоменко не став викликати в збірну форварда «Кубані» Євгена Селезньова. Також серед оприлюднених на офіційному сайті ФФУ прізвищ немає захисника «Рубіна» Андрія Пилявского і захисника «Амкара» Богдана Бутка.

Приєднається до збірної Євген Коноплянка, який зазнав травми в поєдинку за «Севілью». Сподіваємося, він встигне відновитися до матчів національної команди.

♦ Воротарі: Андрій П’ятов (Шахтар), Денис Бойко (Бешикташ), Микита Шевченко (Зоря).

Захисники: Артем Федецький (Дніпро), В’ячеслав Шевчук, Олександр Кучер, Ярослав Ракицький (усі — Шахтар), Євген Хачеріді (Динамо), Микита Каменюка (Зоря).

Півзахисники: Олег Гусєв, Андрій Ярмоленко, Сергій Сидорчук, Денис Гармаш, Сергій Рибалка (Динамо), Руслан Ротань (Дніпро), Тарас Степаненко, Максим Малишев, Віктор Коваленко (усі — Шахтар), Олександр Караваєв, Іван Петряк (обидва — Зоря), Анатолій Тимощук (Кайрат), Євген Коноплянка (Севілья).

♦ Нападники: Роман Зозуля (Дніпро), Пилип Будківський (Зоря), Артем Кравець (Штутгарт).

ТАБЛО «УК»

Андерлехт — Шахтар — 0:1 (перший матч — 1:3)

Гол: Едуардо (90+3)

Байєр — Вільярреал — 0:0 (перший матч — 0:2)

Лаціо — Спарта — 0:3 (перший матч — 1:1)

Голи: Дочкал, 10, Крейчі, 12, Юліш, 44

Валенсія — Атлетик — 2:1 (перший матч — 0:1)

Голи: Міна, 13, Сантос, 38 — Адуріс, 67

Манчестер Юнайтед — Ліверпуль —1:1 (перший матч — 0:2)

Голи: Марсьяль, 32 (пен.) — Коутіньо, 45

Брага — Фенербахче — 4:1 (перший матч — 0:1)

Голи: Ахмед Хассан, 11, Жосуе, 69 (пенальті), Стоільковіч, 74, Рафа Сілва, 83 — Потук, 45+3

Севілья — Базель — 3:0 (перший матч — 0:0)

Голи: Рамі, 35, Гамейро, 44, 45 

Тоттенхем — Боруссія — 1:2 (перший матч — 0:3)

Голи: Сон, 74 — Обамеянг, 24, 72

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»