НЕМАЄ ЛИХА БЕЗ ДОБРА

Пригнічений настрій часом підштовхує до переосмислення світогляду  й початку нового життя 
 

Усе живе довкола нас реагує на зміну пори року: дерева скидають листя, тварини линяють чи впадають у сплячку. Людина — не виняток: ми відзначаємо перехід від літа до осені певним зниженням життєвого тонусу та уповільненням обмінних процесів. «У мене осіння депресія», — часом чуємо від друзів та знайомих, а іноді й самі страждаємо від пригніченого настрою. «В такому разі йдеться швидше не про депресію як захворювання, а саме про зниження тонусу — реакцію пристосування до змін геомагнітного поля», — заспокоює доктор медичних наук, лікар-психіатр Олена Хаустова.

Час переосмислити пріоритети

Отож осіння нудьга — це ще не депресія. Іноді треба просто виспатися, щоб повернути собі хороший настрій. Поширеної думки про те, що аж 20% населення нашої планети фатально підвладне депресії, фахівець не поділяє: такий діагноз є, проте навіть у психіатрії це поняття дуже різнорідне. Окрім того, існують і так звані депресивні симптомокомплекси, коли зміни в поведінці людини не досягають ступеня захворювання, але загалом уже мають елемент депресії. Бувають і тимчасові коливання настрою, пов’язані з психологічними чинниками. Тому в кожному конкретному випадку лише розмова з лікарем допоможе з’ясувати справжню причину вашого стану, наголошує фахівець.

Говорити про депресію як про захворювання слід лише тоді, коли два основні її симптоми — зниження настрою та неможливість отримати задоволення від того, від чого ви його одержували раніше, — тривають понад два тижні. Це вже привід звернутися до психолога або психіатра.

Проте, як кажуть, немає лиха без добра: навіть депресія часом може принести користь. Адже це можливість зупинитися та замислитися над своїми пріоритетами. В депресії є таке поняття, як аналітична румінація, коли людина подумки весь час перебирає події свого життя, переосмислює їх. «Це дає шанс розкласти їх по поличках і рухатися далі, як від нового старту. Депресія стирає оптимістичний глянець з подій, які сталися в житті», — пояснює Олена Хаустова. У такій ситуації не варто шукати порятунок в антидепресантах. Проаналізуйте натомість свій спосіб життя: не змінивши його, ви так чи так  знову наступатимете на старі граблі й повертатиметеся до хворобливого стану.

А що, власне,  сталося?

Цікаво, що кожен із нас володіє так званою емоційною пам’яттю, коли будь-яка життєва ситуація оцінюється з точки зору тих подій, що вже траплялися раніше. І ця оцінка не завжди адекватна. Тому якщо в житті регулярно стаються неприємні випадки, з якими ви не можете впоратися самотужки, є сенс обговорити це зі спеціалістом, аби напрацювати стратегію їх подолання.

Освоївши таку стратегію, можна спокійно подолати дрібні стреси, котрі вже не спровокують погіршення настрою. «Уявімо собі ситуацію: злива. На вулицю виходити не хочеться, до того ж ви отримуєте неприємну звістку. Відтак починаєте потихеньку сповзати в поганий настрій. Ось у цей момент і треба ввімкнути аналіз і запитати себе: «А що, власне, сталося? Таку погоду я вже бачила багато разів, і сонце лише ховається за хмарами, однак визирне знову. Щодо тієї звістки, яку я одержала, — щось схоже було того тижня й уже минулося». Якщо ви використаєте такий прийом вчасно, то не дозволите депресивній реакції розвинутися», — радить лікар, наголошуючи, що депресія з’являється тоді, коли людина сама готова відреагувати таким чином на життєві перипетії.

Отож ліквідувати треба саме цю готовність — але не шляхом боротьби із собою, що здатне лише виснажити людину. Живіть із задоволенням: не забороняйте собі продукти, котрі вам подобаються, ходіть у театр, кіно тощо. Тоді шанси залипнути в депресії набагато знижуються.

ПОРАДИ ФАХІВЦЯ

П’ять способів запобігти  осінньому спліну

СОНЦЕ. За нагоди намагайтеся максимально використати кожен ясний день. Саме зменшення інсоляції провокує погіршення настрою.

ПОВІТРЯ. Навіть загазоване повітря міських вулиць приблизно в 20 разів краще, аніж кімнатне, кажуть дослідники. Тому не скнійте під час обідньої перерви в офісі — прогуляйтеся надворі.

ЇЖА. Аби підвищити рівень серотоніну, відповідального за гарний настрій, не забувайте про банани, горіхи, м’ясо індички, яйця та молочні продукти. Всупереч поширеній думці про те, що депресію треба заїдати солодощами, в таких випадках, хоч як дивно, перевагу треба віддати кислій та гіркій їжі.

♦ ФІЗИЧНІ ВПРАВИ. Невиснажливий спорт підвищить рівень «гормону радості» — ендорфіну та підніме тонус.

СОН. Доросла людина повинна спати мінімум 6,5 години. До речі, зменшення сонячної активності восени провокує сонливість. Недосипання спричиняє виснаження організму та переїдання: брак сну призводить до дефіциту гормону насичення — лептину, що, в свою чергу, провокує погіршення настрою і збільшення ваги.