НAВКOЛO СВІТУ

У Туреччині прийнято присвоювати рідкісним деревам імена державних і культурних діячів. Так, у реліктовому лісі на курорті в Анталії тисячолітньому кедру і його півтисячолітньому побратимові дали імена президента республіки Абдулли Гюля і прем'єр-міністра Реджепа Таїпа Ердогана. Раніше таблички на честь першого президента Кемаля Ататюрка й великого бізнесмена Сакипа Сабанджі з'явилися ще на двох вікових деревах.

Одночасно в лісопарках з'явилися прогулянкові тропи для туристів у десять і більше кілометрів, названі "Дорога любові" й "Стежка миру". При вході в зону відпочинку висить плакат: "Послухай, Людино! Я знаю твоїх дідів і прадідів. А ти мене зовсім не поважаєш - безжалісно рубаєш і спилюєш. Так чому ж своїми власними руками ти знищуєш справжню красу, та й самого себе?"

Ініціатива привернути увагу до дбайливого ставлення до природи виходить, зокрема, від лісничих Анталії в рамках загальнонаціональної "Кампанії захисту зеленого друга", повідомляє ІТАР-ТАРС. Вона розпочалася кілька років тому після того, як пожежі перетворили на попелища лісові масиви в цій середземноморській провінції.