РЕВІЗІЯ 

Лжеліквідатори, на вихід!

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Зазвичай ревізіям не раді. Однак трапляється й таке, що на перевірку напрошується сам підконтрольний. Так сталося  з Пенсійним фондом, який  звернувся до Державної фінансової інспекції, аби та провела ревізію окремих питань його фінансово-господарської діяльності та територіальних підрозділів на місцях. У відповідь контролери перевірили підтвердження статусу та обгрунтованість видачі документів, що слугували підставою призначення пенсій, допомог та компенсацій особам, постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи.

Ми чесно заслужили свій статус. Фото Володимира ЗАЇКИ

Переглянули понад 98%  пенсійних справ

За даними Держфінінспекції, на початок жовтня контролери провели ревізії у Пенсійному фонді України та 749 його територіальних підрозділах. Перевірками охоплено 98,3 % загальної чисельності пенсійних справ чорнобильців. Для здійснення 8192 зустрічних звірок у регіональних управліннях праці і соціального захисту населення та регіональних медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) контролерам довелося направити 54163 запити до архівних установ щодо підтвердження статусу «постраждалих».

Така копітка робота дала результат: встановлено 1575 випадків непідтвердження статусу учасників ліквідації аварії та постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи. Їм із державного бюджету незаконно виплатили понад 63 млн грн. Зокрема в управліннях Пенсійного фонду Житомирської, Одеської, Сумської, Запорізької, Дніпропетровської, Харківської областей і м. Києві встановлено понад 100 випадків надання статусу та призначення виплати пенсії на підставі довідок МСЕК, не зареєстрованих у облікових регістрах відповідної  комісії, зареєстрованих на інших громадян або виданих на підставі недійсної медичної документації. Спираючись на ці документи, громадянам видали пенсії на понад 7 млн грн.

І це не єдині втрати бюджету. В управліннях Пенсійного фонду в Дніпропетровській, Херсонській, Тернопільській, Миколаївській, Волинській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Вінницькій, Івано-Франківській, Черкаській, Луганській областях, в АР Крим і м. Севастополь зафіксовано непоодинокі випадки нарахування та виплати пенсії на підставі рішень адміністративного, апеляційного та Вищого адміністративного суду, що грунтувалися на даних документів, достовірність яких ревізіями не підтверджена. Внаслідок цього громадянам виплачено 6,7 млн грн пенсій (доплат до пенсій).

Механізм фальсифікації досить простий. Громадянці Н. видається посвідчення потерпілої від Чорнобильської катастрофи як такій, що постійно проживає на території зони посиленого радіоекологічного контролю на підставі довідки приватного житлово-комунального підприємства. Місцева  МСЕК, спираючись на експертний висновок регіональної міжвідомчої експертної комісії про зв’язок захворювання з наслідками Чорнобильської катастрофи, надає їй 2 групу інвалідності. Облдержадміністрація видає посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії. На підставі цих документів районний суд виносить рішення про  перерахунок пенсії та доплати до неї 260,8 тис. грн. Однак уся ця піраміда розвалюється як картковий будиночок, щойно ревізія встановлює, що за вказаною адресою громадянка ніколи не мешкала та не була прописана.

Траплялися навіть випадки, коли відповідних постанов суду взагалі не було. Приміром, провівши ревізію управління Пенсійного фонду в м. Світловодську та Світловодському районі Кіровоградщини, контролери встановили 17 фактів нарахування та виплати пенсій на підставі постанов судів та постанов про відкриття виконавчого провадження, які фактично судовими органами не видавалися, а розгляд справ за цими особами не проводився.

У деяких регіонах дійшло до підробки печаток. За допомогою одної з таких, що нібито належала Білоцерківському райміськсуду, зайво нарахували пенсій, допомог і компенсацій 230 громадянам на 1,2 млн грн.

Шахрайських схем не злічити

— І це ще далеко не весь перелік способів фальсифікації документів, — каже голова Державної фінансової інспекції Петро Андреєв. —  Перевіривши управління Пенсійного фонду у Волинській, Житомирській, Сумській, Закарпатській, Київській, Миколаївській, Тернопільській, Вінницькій, Хмельницькій, Херсонській областях, у Києві та Севастополі, ми виявили 132 випадки встановлення статусу ліквідаторів на підставі довідки про підвищену зарплату. Однак факт її виплати не підтверджено, хоча громадянам незаконно виплачено пенсії  та доплати до них на 7,4 млн грн.

Зі статусом потерпілих також не все просто. Виявлено 344 випадки безпідставного надання цього статусу громадянам, які фактично проживали чи працювали за межами зони відчуження або взагалі перебували за межами України. Внаслідок цього незаконні виплати пенсій і доплати становлять 6,9 млн грн. Дійшло до того, що статус потерпілих присвоювали громадянам, які під час чорнобильських подій працювали далеко за Уралом.

— Майже в кожній області виявлені випадки невідповідності документів, наданих для встановлення статусу й призначення пенсій, записам у трудових книжках, особистих картках, наказах на відрядження, — констатував П. Андреєв. — Унаслідок цього громадянам незаконно виплачено пенсії та доплати до них на 20,5 млн грн. Також майже в кожній області зафіксовано випадки призначення пенсії по скороченню пенсійного віку на підставі документів, записи в яких зустрічними звірками не підтверджені. А це ще 7,9 млн грн незаконно виплачених пенсій та доплат.

Інформація про встановлені випадки невідповідності статусу учасників ліквідації аварії на ЧАЕС і потерпілих унаслідок катастрофи направлені правоохоронним органам. За результатами їх розгляду порушено 161 кримінальну справу. Крім того, матеріали по 1,7 тис. громадян передані територіальними органами Держфінінспекції комісіям зі спірних питань визначення статусу постраждалих осіб від наслідків аварії на ЧАЕС при Мінсоцполітики та при облдержадміністраціях. Вони мають вилучити незаконно видані посвідчення. 507 громадянам уже скасовано статус «постраждалих». Однак у понад 50 випадках незаконно нарахованих пенсій на підставі посвідчень, які відповідно до рішень Комісії зі спірних питань при МНС визнані недійсними, не перереєстровано й не вилучено. Громадянам незаконно виплачено  1,7 млн грн.

ПРЯМА МОВА
 

 Юрій АНДРЕЄВ,
президент  Всеукраїнської  громадської організації
інвалідів «Союз  Чорнобиль України»:

— Я вважаю, що такі перевірки мають проводити люди не лише досить добре обізнані з чорнобильським законодавством, а й зі специфікою роботи у зоні, місцем розгортання військових частин, а також з нюансами нарахування зарплати у той період та з обрахунком робочого часу.

Наслідки нинішньої перевірки доведеться виправляти досить довго і з великими зусиллями. Адже тих, кого позбавили статусу, треба буде відновлювати у правах. І не тільки з тієї причини, що, за висновками контролерів, достатніх підстав для цього не було, а й через те, що позбавляти статусу можна лише після скасування попереднього рішення про його призначення. Однак такого мотивування — не виявлено підстав для видачі посвідчення — замало, щоб проводити настільки радикальні заходи.

Раніше подібні ревізії проводила професійна комісія при профільному міністерстві. Коли її розпустили і функції передали Мінсоцполітики, ситуація різко змінилася. Саме після цього було видано 4 тисячі посвідчень новим учасникам ліквідації аварії. Ми неодноразово вимагали, щоб прокуратура разом з профільними міністерствами та «Союз Чорнобиль» провірили нових ліквідаторів. Однак до цього так і не дійшло. Спрацювала кругова порука. На наші звернення, які продовжуємо надсилати у Мінсоцполітики, отримуємо відписки: немає підстав для перепровірки.

А підстав там більш ніж досить. Приміром, людина проходила службу у військовій частині, яка ліквідовувала аварію, однак жодних наказів, що його поставили на грошове, продовольче чи речове забезпечення, немає. Є лише покази свідків, які нібито бачили цю людину у військовій частині.  Та це ж просто знущання над тими, хто справді працював у зоні. Якби існував справжній реєстр чорнобильців, як це було до передачі функцій до Мінсоцполітики, то проблем істотно поменшало б. А так ніхто достеменно не знає, скільки і яких чорнобильців є в Україні.