З настанням холодів ситуація значно погіршилася. Сморід відчутно посилився, і тепер неприємний запах видихнутого десятками різних легень тютюнового диму тягнеться від ліфта аж до кабінету шефа. Курцям незатишно стало на морозі, й вони, всупереч законам та наказам, міцно окупували сходовий майданчик. У відповідь на зауваження ліниво віджартовуються, совісніші — відводять очі, але залежність від тютюну зазвичай виявляється сильнішою і за докори сумління, і за сувору статистику щодо рівня смертності та захворюваності серед рабів цигарки. Двері на сходи вкотре хряпають, впускаючи до нелегальної курилки «жертву Колумба» і випускаючи в офісний коридор сизу хмару.

Агітувати за здоровий спосіб життя «в лоб» — справа майже марна. Про це свідчить і мій особистий досвід, і численні наукові дослідження. У цивілізованих країнах рятувати нації від тютюнової залежності почали ще 70 років тому і за цей час викристалізували кілька найефективніших напрямів.

Перший — високі акцизи. За умови відчутного подорожчання цигарок одна п’ята курців кидає згубну звичку, а дві третини — курять набагато менше. А головне — отрута стає менш доступною підліткам. Внаслідок таких дій, за соцдослідженнями, менше молоді підсідає на тютюн.

Тож подякуємо урядові й пані Яресько. Вони вистояли атаку тютюнового лобі, яке пропонувало підняти акцизи лише на рівень навіть менший за інфляцію (20%). Уряд же запропонував і наполіг на підвищенні акцизів на 40%. Це додасть 3—4 гривні до ціни пачки сигарет. Доходи держави збільшаться на 6 мільярдів, а тютюнозалежність знижуватиметься. Мінфін продемонстрував безпрецедентну стійкість у відстоюванні вищих ставок, з самого початку вів відкритий діалог і стійко витримував критику. Так тримати, панове урядовці!

Але не акцизами єдиними. Неабияк допомагає тотальна заборона реклами, оформлення пачок із цигарками малюнками, що застерігають від наслідків тютюнової залежності, а також заборона куріння в громадських місцях.

Україна вже має значні успіхи, але Європа, до якої ми прагнемо, ще нас випереджає. Наздогнати її допоможе законопроект 2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». Він узгоджує законодавство України з положеннями директиви Європейського Союзу 2014/40/ЄС.

Зокрема законопроект пропонує попередження на пачках та малюнки (наприклад, бридотне фото легень затятого курця з інформацією, що куріння спричиняє рак цього органа) розміщувати на верхній частині обох великих боків пачки на 65% їхньої площі (зараз — лише 40%) та замінювати щорічно новими (щоб не стали звичними для очей).

Оголошується війна так званим трав’яним курильним сумішам: будуть жорсткі правила їхнього продажу й маркування. Бо те, що нині курять споживачі цих сумішей, — таємниця, повита темрявою.

Забороняється реклама й поширення електронних сигарет, які так само (якщо не швидше, ніж набиті тютюном паперові трубочки) спричиняють залежність людини від нікотину.

Настала нарешті черга і заборони реклами тютюну в інтернеті. А також заборони на тютюнові вироби з характерним смаком та ароматом. Останнє особливо важливе для убезпечення від тютюнової залежності підлітків і молодих жінок. Адже саме на них розрахований підступний хід — надавати цигаркам смаку й запаху фруктів і приправ.

Цукор, ментол, кориця, ваніль, какао, шоколад тощо (близько 600 інгредієнтів!) додають до тютюнових виробів, щоб зробити їх нібито приємнішими на смак. Вони також створюють ілюзію користі для здоров’я, бо нібито нейтралізують негативний вплив куріння. Однак за цим криються додаткові фактори ризику для здоров’я. Наприклад, цукор і шоколад, згідно з інформацією ВООЗ, під час горіння виділяють токсичні речовини. Солі органічних кислот, які містяться у цих добавках, приглушують гіркоту нікотину, а дія ментолу полегшує глибше вдихання тютюнового диму.

До речі, Молдова вже впровадила вищезгадану директиву, що належно оцінили в ЄС. Якщо для нас так само важливо мати позитивний імідж у євроспільноти, а головне — турбуватися про власне здоров’я та здоров’я наших дітей, мусимо якнайшвидше ухвалити законопроект 2820. Попри тютюнове лобі, яке вже активно «глушить» ухвалення цього прогресивного документа.