На острові Лідо в Адріатичному морі ось уже четвертий день відбувається ювілейний 70-й Венеційський кінофестиваль, з яким цього року двічі пов’язане слово «вперше»: воно, зокрема, стосується «Спеціального Гран-прі журі», яке долучиться до традиційного «Золотого лева» за найкращу з 20 стрічок конкурсної програми. Кому дістанеться ця нова нагорода, дізнаємося 7 вересня, коли фестиваль завершиться.

А от першим «уперше» на фестивалі став фільм у форматі 3-D — це прем’єрний показ 28 серпня, на відкритті кінофоруму, позаконкурсного науково-фантастичного трилера мексиканського режисера Альфонсо Куарона «Гравітація». Уявіть собі: доктор Райан Стоун (її грає Сандра Буллок) разом з бувалим астронавтом Меттом Ковальські (Джордж Клуні) повертаються з відкритого космосу на станцію, а вона — зруйнована, там їх уже ніхто не чекає: увесь екіпаж загинув від вибуху супутника, про який нагадують лише його уламки… Це на Землі безвихідну ситуацію передають ось такими українськими приказками: «Хоч з мосту та в воду», «Хоч з гори, хоч із кручі», «Хоч провалися в безодню», «Хоч живий у яму», «Хоч сторч головою в ополонку»… Але жоден із цих земних фразеологізмів не відтворить жаху двох людей у відкритому космосі без жодної надії на порятунок…

Фестивальний гамір: уся увага — на кінозірок! Фото з сайту pics.top.rbc.ru

Цікаво, чи зміг би їм чимось зарадити, опинившись разом з ними за таких обставин, японський авіаконструктор Дзіру Хорікосі, котрому присвячена анімаційна конкурсна стрічка «Вітер дужчає» відомого Хаяо Міядзакі?

З-поміж документальних стрічок 70-го Венеційського фестивалю поза конкурсом демонструватиметься «Україна — не бордель» за режисурою Кітті Грін із Австралії — про вже дещо знайомий нам рух FEMEN.

Журі фестивалю очолює знаменитий італійський режисер, володар двох «Оскарів» Бернардо Бертолуччі. ЗМІ цитують його слова на відкритті форуму: «Ми знаємо, що кінематограф, напевно, не може змінити світ. Але ми знаємо, що кіно може створити свій, справжній новий світ».