Фіналістка конкурсу
«Україна має талант-3»
Діана КОЗАКЕВИЧ

Шестирічна дівчинка з Дніпропетровська (а на момент кастингу їй було п’ять з половиною) підкорила журі і глядачів талант-шоу всього лише… читанням віршів. Коли Діана прочитала віршик ізраїльської поетеси Дори Хайкіної «Бабусині роки» (переклад з ідіш), сльози навернулися на очі й у ведучої шоу, і в глядачів у залі.

Попри те, що дівчинка не виграла головного призу, вона стала яскравою зірочкою третього сезону конкурсу. Відтоді інтерес до талановитої виконавиці не згасає не тільки в Україні. Відео з виступами Діани дивляться користувачі Інтернету з багатьох країн і пишуть їй листи. Кореспондентові «УК» Діана розповіла про те, що було за лаштунками телеконкурсу і про свої подальші плани. Хоч за словом у кишеню вона не лізе й відверто відповідає на всі запитання, мама Діани — Катерина Козакевич доповнює відповіді доньки.

«Криниця» і «Бабуся» змусили всіх плакати

 Діано, чому вирішила взяти участь у програмі «Україна має талант»?

— Одного дня вийшла гуляти у двір і побачила хлопчика. Він виявився глухонімим. А ми з мамою якраз подивилися «Україна має талант», і я захотіла туди піти і виграти мільйон, щоб йому допомогти.

— Доня прийшла додому і каже: «Я побачила хлопчика, хочу, щоб він став батьком моїх дітей». А як ти будеш з ним спілкуватися? — питаю. Треба вивчити мову глухонімих. «Ой, це довго. А як би пошвидше!». Тоді, кажу, йди на кастинг і допоможеш другу, йому зроблять операцію. Донька замислилася, а потім видала: «Справді, зараз медицина за гроші може зробити все».

 Діано, де ти навчилася так гарно читати вірші? Займалася у театральній студії?

— Ні, не займалася. Мама мене вчить. Якщо віршик короткий, я його швидко запам’ятовую.

— Діана ходила в гурток паперопластики (там роблять різні аплікації) у Будинок творчості. Там її і запросили до театрального гуртка і запропонували роль примхливої принцеси. А Діана заявила: яка з мене примхлива принцеса, я не хочу! Вірші ми добираємо в бібліотеці. Якщо твір великий, на відпрацювання всіх тонкощів треба тиждень часу. Головне — показати доньці у вірші якусь емоційну історію.

 На відбірковому кастингу ви з віршем про бабусю виступали?

— На кастинг ми пішли з «Криницею», та цей вірш не показували. Нам сказали, що українською важко буде сприйматися… для українського глядача. Тож на екрані виступали з «Бабусею». Та коли по ТБ показали, як Оксана Марченко плаче, це вона після «Криниці» плакала. Хоча і «Бабуся» у залі викликала сльози.

Щаслива мама Катерина Козакевич з прославленою донькою «принцесою» Діаною та сином «королем» Артуром. Фото автора  

Дякували моряки Балтійського флоту

 Як після шоу, Діано, тебе зустріли у дитячому садку?

— Нормально. Як завжди, коли довго люди не бачилися.

— Ми не потрапили на випускний. Їздили на відпочинок на море, і там нас найбільше впізнавали росіяни. В соціальній мережі прихильники доньки пишуть з Казахстану, Грузії: «Шкода, що не можемо голосувати». Відео Діани в Інтернеті дивляться і пишуть нам листи. Дякували і моряки Балтійського флоту, і російські спортсмени-баскетболісти.

 А на вулиці Діану впізнають?

— Так, нас часто впізнають — і на вулиці, і в громадському транспорті. Раз у раз просять щось почитати, але Діана береже голос, який трохи посадила після передачі. Напередодні від’їзду з Кирилівки ми пішли купити сувеніри. І от один продавець запитав: чи це не та дівчинка, що брала участь у проекті? Коли почув «так», спочатку побілів, потім почервонів, засоромився… Він запропонував Діані вибрати будь-який сувенір на свій смак безкоштовно. Вона обрала іграшку «крабик» та маленький подаруночок для братика Артура.

 А хлопчик Вітя, заради якого все й затівалося, бачив виступ Діани?

— Він мене з телевізора фотографував! Мені розповідали, що він щодня просився на вулицю, щоб мене побачити, із садочка зустрічав. Сідав на лавку і чекав на мене.

— З хлопчиком раніше діти у дворі не спілкувалися, він завжди гуляв окремо. А після зустрічі з Діаною став підходити до дітлахів, гратися з ними.

 Діано, ти, напевно, готувалася до школи?

— Я пішла у 45-ту. Туди ходила на підготовку. Вмію читати і рахувати до ста — і навіть десятками, писати друкованими буквами! Коли по телевізору дивилася передачу «Запитання на засипку», я на них легко правильно відповідала. А деякі школярі не могли. І мама мені запропонувала: «Може, підеш одразу до 3-го класу?»

 Наприклад, на яке запитання «на засипку» ти відповіла?

— Яка річка не тече в Росії? Гадаю, річка Бобер.

З розмовного жанру  у дресирувальниці

 Ти ще плануєш брати участь у телеконкурсах?

— Братиму участь у проекті «Хвилина слави». Планую також піти на четвертий сезон «Україна має талант», тільки вже дресирувальницею.

 Дресирувальницею?! І кого ж ти дресируватимеш?

— Таксу. Буду виступати з дядею Костею (Костянтином Кірєєвим — Авт.). Він виступав у дніпропетровському кастингу, але в 50-ку не потрапив, тепер запросив мене разом спробувати.

 То він тебе навчить, як песиків дресирувати?

— Він сказав, що головне, щоб у дитини висіла на поясі сумочка з кормом. У нього є багато трюків і один, щоб собачка перестрибувала.

 З ким ти ще на проекті потоваришувала?

— Із дядечком-ковбоєм — Василем Ковалем, Олександром Божиком, який посів друге місце, та хлопцями-хіп-хоперами з групи «Південний фронт».

 А з Владом Ямою, який тебе назвав «талантище», Оксаною Марченко?

— Так, і з ними. Оксані я хотіла подарувати вудочку і сказала їй, що вже її приготувала. Хотіла подарувати ту, на яку я спіймала 13 піскарів.

 О, так ти ще рибалити вмієш!

— А мій дідусь — рибалка.

 — Вони так мило спілкувалися, що Оксана Марченко пропустила дві свої «підводки». Коли Діана з ведучою піднялися наверх, доня зробила із підручних матеріалів вудку і вони «ловили рибу». Оскільки вудка була одна, Діана пообіцяла, що її дідусь зробить для Оксани теж. Та не склалося. Однак на фіналі був сантехнік з Дніпропетровська Роман Сердюк, який грав на бокалах. Він зробив вудку зі звичайної палиці і подарував Діані. Ми пішли до лісової водойми і спіймали на неї 13 піскарів.

Як же тепер допомогти Віті?

 Діано, на запитання журі, ким ти хочеш стати у майбутньому, ти відповіла, що археологом. Чому саме ця професія?

— Так, я бачу себе археологом, бо люблю розкопувати динозаврів, їхні скелети, яйця…

 І де ти вже все це робила?!

— Ще поки ніде не робила. У нашому дворі є пісочниця, і я колись давно закопувала там рожеве яєчко від заводного динозавра. Потім ми пішли у справах, я повернулася і почала відкопувати. Так я зрозуміла, що мені це подобається. Люблю закопувати, а потім розкопувати всілякі секретики. Крім того, маю дві книжки про динозаврів. Усі знають, що динозаври вимерли, а люди винайшли іграшкові конструкції. Мрію про іграшку-робота, яка б виглядала і рухалася, як справжній динозавр.

 А як же сцена? Там себе не уявляєш акторкою чи співачкою?

— Поки такого відчуття немає. Про це не задумувалася.

— До речі, а як у тебе виходить не соромитися, бути такою сміливою на сцені під відеокамерами?

— А я соромлюся, тільки не показую цього. Коли на мене всі дивляться, можу заховатися за двері. А на сцені — начебто нічого. Камер я не боялася. А той дядечко, що ходив по сцені з камерою, я так і знала, спіткнеться через сходинку, що веде на балкон! І він спіткнувся — прикольно було, та я не сміялася.

 Ти себе в телевізорі бачила? Може, щось не сподобалося, як у тебе вийшло?

— Є такий момент, та розповідати не буду.

 Діано, ти дуже переживала, коли не виборола перше місце?

— Я сильно плакала і не вийшла на сцену. Дуже хотіла, щоб мене обрали, а виграв Артем…

— Якщо бачили, у фіналі на сцену вийшли всі учасники, окрім Діани. Вона навідріз відмовилася навіть фотографуватися, хоч дуже цього хотіла. Та їй не хотілося, щоб її бачили заплаканою. Всі за лаштунками їй казали: «Діаночко, ти все одно найкраща!». А доня відповідала: «Так-так, я знаю. Але ж Вітя назавжди залишиться глухонімим».

Наталія БІЛОВИЦЬКА,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

 

Діана КОЗАКЕВИЧ. Народилася у 2005 р. в Дніпропетровську. Цього року стала першокласницею. Вивчає англійську, займається паперопластикою і ходить до басейну.

Мама — Катерина Козакевич, за освітою ветеринарний лікар і юрист, працює юристом у Самарському районному суді Дніпропетровська. Нині — у декретній відпустці з братиком Діани Артуром.

Батько — Вадим Козакевич, директор фірми з веб-технологій.