Багато хто з уболівальників вважає англійську Прем’єр-лігу найсильнішим  чемпіонатом Старого Світу.  Нинішня бурхлива футбольна весна дала вагомі аргументи опонентам цієї точки зору. У березні один за одним провалилися в Лізі чемпіонів титуловані гранди Туманного Альбіону. Лондонський «Челсі» на чолі зі славетним Жозе Моуріньо поступився французькому ПСЖ. Очолюваний Арсеном Венгером «Арсенал» програв двоматчеву дуель «Монако». Нарешті іспанська «Барселона» не залишила шансів футболістам «Манчестер Сіті» і встановила рекорд: восьмий раз поспіль прорвалася у вісімку найсильніших команд Європи.

Єдиним представником найбагатшої ліги у світі на євроарені до останнього моменту залишався скромний клуб із Ліверпуля. Але минулого четверга на полі НСК «Олімпійський» київські динамівці у вишуканому стилі розгромили «Евертон» 5:2. Так уперше із сезону 1992/1993 у чвертьфіналі континентальних єврокубкових турнірів не буде жодної англійської команди.

Після першого матчу в Ліверпулі Сергій Ребров пообіцяв, що в українській столиці уболівальники побачать зовсім іншу гру у виконанні своїх підопічних. Як виявилося, на відміну від попередника на тренерській лаві динамівців, Сергій Станіславович за свої слова відповідає.

Коли на 30-й хвилині першого тайму Ромелу Лукаку зрівняв рахунок, у глядачів, які вщерть заповнили трибуни головної арени країни, з’явилися погані передчуття. Адже господарі поля знов не зуміли втримати лідера англійців, який став героєм першої зустрічі. Як виявилося згодом, до такого перебігу подій Андрій Ярмоленко та його партнери були готові. Кияни знайшли слабку ланку гостей у центрі захисту, де розташувалися Філ Ягелка та Антонін Алькарас.

Спочатку Олег Гусєв, а згодом і Даніло Сілва націленими передачами змусили помилитися центральних оборонців британців. Польський легіонер киян Лукаш Теодорчик, який вдало замінив Кравця на вістрі атаки, і Мігель Велозу, який цього разу діяв на позиції відтягнутого форварда, свої шанси використали бездоганно. Так вже до перерви біло-блакитні встановили цілком комфортну перевагу в рахунку — 3:1.

Такій тактично грамотній команді, як нинішнє «Динамо», у другому таймі довести справу до логічного завершення вдалося блискуче. Олег Гусєв та Антунеш змусили уболівальників згадати вже призабуте відчуття справжнього футбольного тріумфу — 5:2.

У нинішньому розіграші Ліги Європи одноосібний лідер чемпіонату України  напрочуд переконливий у рідних стінах. Олександр Шовковський і компанія виграли на «Олімпійському» п’ять матчів поспіль, і кожна з цих перемог була з перевагою в два і більше м’ячів.

«Мерсійський біт» у виконанні Андрія Ярмоленка. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Востаннє динамівці доходили до цієї стадії турніру чотири роки тому, коли за сумою двох матчів пройшли англійський «Манчестер Сіті». Однак у чвертьфіналі поступилися «Бразі» з Португалії, яка згодом грала у фіналі. Сподіваємося, нинішньому поколінню киян до снаги поліпшити цей результат.

У вісімці кращих команд цього турніру компанію киянам склали футболісти «Дніпра». В Амстердамі за грою з трибун змушені були спостерігати лідери команди Руслан Ротань, Артем Федецький та Роман Зозуля, через хворобу залишився вдома наставник команди Мирон Маркевич. У найвідповідальніший момент долю двоматчовего протистояння визначив капітан дніпропетровців. Влучний «постріл» Євгена Коноплянки вперше в історії вивів українського віце-чемпіона в ? фіналу Ліги Європи.

ПРЯМА МОВА

Сергій РЕБРОВ,
тренер київського «Динамо»:

— Я радий за хлопців: вони подарували свято всій Україні. Думаю, ніхто не залишився байдужим після цієї гри. Сьогодні  в нашій команді всі були лідерами — важко когось виокремити. Як боролися Євген Хачеріді й Олександр Драгович,  Антунеш і Даніло! Кожен заслуговує на повагу, а не тільки наш кращий бомбардир Андрій Ярмоленко.

Олександр ІВАНОВ,
старший тренер «Дніпра»:

— Пройти таку титуловану команду, одного з лідерів футболу Нідерландів, було непросто. Ми дуже ретельно готувалися до цього матчу, з футболістами провели багато теоретичних занять. Саме завдяки цьому нам вдалося побудували свою контргру. Навіть після фінального свистка гри не зміг додзвонитися до Мирона Маркевича. Усі рішення наш тренерський штаб за відсутності головного тренера приймав колегіально.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи

1/8 фіналу, матчі-відповіді

Динамо (Україна) — Евертон  (Англія) — 5:2 (Перший матч — 1:2)

Голи: Ярмоленко (21), Теодорчик (35), Велозу (37), Гусєв (56),

Антунеш (76) — Лукаку (29), Ягелка (83)

Аякс (Нідерланди) — Дніпро  (Україна) — 2:1 (Перший матч — 0:1)

Голи: Базур (60), Хорн (116) — Коноплянка (97)

Динамо (Росія) — Наполі (Італія) — 0:0 (Перший матч —1:3)

Рома (Італія) — Фіорентина (Італія) — 0:3 (Перший матч — 1:1)

Голи: Гонсало Родрігес (9, пен.), Алонсо (18), Басанта (22)

Торіно (Італія) — Зеніт (Росія) — 1:0 (Перший матч — 0:2)

Гол: Глік (90)

Інтер   (Італія) — Вольфсбург (Німеччина) — 1:2 (Перший матч — 1:3)

Голи: Паласіо (72) — Каліджурі (24), Бендтер (89)

Бешикташ (Туреччина) — Брюгге  (Бельгія) —1:3 (Перший матч —1:2) 

Голи: Мотта (48) — де Суттер (61), Болинголи-Мбомбо (80, 90)

Севілья (Іспанія) — Вільяреал (Іспанія) — 2:1 (Перший матч — 3:1)

Голи: Іборра (69), Суарес (83) — Дос Сантос (73)

Жеребкування 1/4 фіналу

Ліга Європи-2014/15

Дніпро — Брюгге Динамо — Фіорентина Вольфсбург — Наполі Севілья — Зеніт

Матчі відбудуться 16 і 23 квітня.

ПІДТРИМКА

Так, як у Києві, ніде не вболівають

Прихильники київського «Динамо» 19 березня встановили рекорд Ліги Європи. За матчем 1/8 фіналу, в якому господарі поля  розгромили англійський  «Евертон» 5:2, спостерігала рекордна кількість глядачів на трибунах — 67 553.

Це найвищий показник відвідуваності в історії Ліги Європи, йдеться на офіційному сайті УЄФА. Колишній рекорд належав матчу 1/16 фіналу в розіграші-2011/2012  «Манчестер Юнайтед» — «Аякс», де матч відвідало 67 328 глядачів. Рекорд відвідуваності фінальних матчів Ліги Європи встановлено у 2012 році, коли на матчі між іспанськими командами  «Атлетико» (Мадрид)  і «Атлетик» (Більбао) у Бухаресті були присутні 52 347 уболівальників. 

Юрій РОМАНЧУК
для «Урядового кур’єра»