Наприкінці вересня виповниться рік, як російського спеціаліста Юрія Сьоміна біля керма столичного клубу змінив новий головний тренер. Цього часу цілком достатньо для того, щоб хоча б окреслити контури команди, продемонструвати деякі тактичні варіанти, на яких будуватиметься гра кардинальним чином оновленого колективу.

Дует забивайлів Олексій Антонов і Джа Джедже ще подивує Європу. Фото з офіційного сайту ФК «Чорноморець»

Нічого подібного в матчах бронзового призера Прем’єр-ліги не можна розгледіти навіть під мікроскопом. Біло-блакитні як безнадійно програвали фаворитам українського футболу на фініші минулого чемпіонату, так продовжують це робити і на старті нової першості. Розгроми від харківського «Металіста» та донецького «Шахтаря» уболівальниками нині сприймаються як належне. Додаються лише нові розчарування: Андрій Ярмоленко з партнерами осоромилися вдома, поступившись навіть одеському «Чорноморцю» — 1:2.

Незворушним залишається лише головний тренер. У другій 45-хвилинці гри в Харкові гості спромоглися лише на один удар по воротах Володимира Дишленковича. Фінальний свисток арбітра зафіксував ганебний для гостей рахунок — 0:3. Попри це Олег Блохін розповів журналістам, що у другому таймі гра підопічних йому сподобалася.

Андрій Ярмоленко (№10) останнім часом мало схожий на футболіста, за яким «полюють» європейські клуби. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Олімпійський спокій демонструє і спортивний директор уславленого клубу.

— В Олега Володимировича контракт на чотири роки, — нагадав Резо Чоханелідзе в одному з нещодавніх інтерв’ю. — Він виконує свою роботу успішно. У нього відмінна нова команда. Я вважаю, що немає жодних проблем і приводів для відставки головного тренера.

Наче почувши цей коментар, авторитетна британська букмекерська контора William Hill напередодні матчів Ліги Європи «Динамо» — «Генк» перемогу господарів сприймала як найбільш вірогідну: ставки на такий результат приймали з надзвичайно скромним коефіцієнтом — 1,53. Водночас той сміливець, який поставив 100 гривень на успіх п’ятої команди Бельгії, отримав би 600 гривень. Підсумковий рахунок на табло «Олімпійського» — 0:1 став ще одним болісним ударом по самолюбству команди, на підсилення якої під час літнього міжсезоння було витрачено майже 50 мільйонів євро.

Післяматчевий коментар Олега Блохіна був витриманий у звичних тонах: йому ні в чому дорікнути своїм підопічним після домашньої поразки на старті Ліги Європи: футболісти повністю віддавалися грі, однак не зуміли реалізувати колосальну кількість гольових моментів.

— Ми припустилися жахливої кількості невимушених помилок, технічного браку, — самокритично визнав один із ветеранів динамівців Олег Гусєв. — Далі падати вже нікуди, останнім часом соромно на вулицю виходити.

Хоч як старалися румуни, дніпропетровці (у синьому) все вирішили ще в першому таймі. Фото з офіційного сайту ФК «Дніпро»

Більш зважений коментар головного тренера «Генка». Маріо Беєн зізнався, що його підопічні добре вивчили гру киян у матчах проти казахстанського «Актобе», «Дніпра» і «Металіста». Гравці перекривали найбільш небезпечні напрямки атак господарів, тому й перемогли на полі фаворита.

— Тепер «Генк» — фаворит групи G, адже ми повертаємося з Києва з трьома очками, — радісно повідомив бельгійський наставник.

З перемог почали єврокубковий шлях у груповому турнірі ще два представники України. Приємно здивував «Чорноморець». Команда Романа Григорчука, яка повернулася на міжнародну арену після шестирічної перерви, здобула вольову перемогу над чемпіоном Хорватії — загребським «Динамо».

— У першому таймі наші футболісти дуже часто ухвалювали неправильні рішення під час важливих ігрових епізодів, — розповів головний тренер одеситів на післяматчевій прес-конференції. — Лише по перерві вдалося перебудуватися, у другій 45-хвилинці команда в цілому мала непоганий вигляд. При цьому не слід забувати: у Загребі була лише перша гра з шести запланованих. Тому рано розцінювати її підсумок як заявку на вихід із групи. Зачекаймо хоча б до завершення першого кола групового турніру.

Єдиний м’яч, забитий наприкінці першого тайму Русланом Ротанем, приніс три очки дніпропетровцям у поєдинку з румунським клубом «Пандурій». Нагадаю, що новачок на континентальній арені в кваліфікації створив справжню сенсацію, залишивши за бортом тель-авівський «Хапоель» і португальську «Брагу».

ТАБЛО УК

Група В

Динамо (Хорватія) — Чорноморець (Україна) — 1:2
Голи: Фернандес (43) — Антонов (62), Джедже (65)

ПСВ (Нідерланди) — Лудогорець (Болгарія) — 0:2
Голи: Безьяк (60), Місіджан (74)

Група E

Пандурій (Румунія) — Дніпро (Україна) — 0:1
Гол: Ротань (38)

Фіорентина (Італія) — Пасуш Феррейра (Португалія) — 3:0
Голи: Гонсало (30), Матос (69), Россі (76)

Група G

Динамо (Україна) — Генк (Бельгія) — 0:1
Гол: Гор’ю (62)

Тун (Швейцарія) — Рапід (Австрія) — 1:0
Гол: К. Шнойвлі (35)