ФУТБОЛ

Тринадцятиразові чемпіони  країни вперше в історії Прем’єр-ліги посіли третє місце

Валерій РЕКУНОВ, 
«Урядовий кур’єр»

— Важко сподіватися на «Дніпро», тому що команда вже втратила мотивацію, — заявив Олег Блохін напередодні передостаннього туру чемпіонату. — Це стосується як Прем’єр-ліги, так і Кубка України, з якого вона «вилетіла». Добре було б, щоб хлопці зіграли за престиж клубу, за своє ім’я.

За тиждень з’ясувалося: за престиж і своє ім’я варто турбуватися саме тим футболістам, яких тренує володар «Золотого м’яча»-1975. У Сімферополі його підопічні зустрічалися з командою, що з різних причин не провела взимку жодного тренувального збору, якій керівники Прем’єр-ліги заборонили укладати контракти з новими гравцями, яка перед цим була в буквальному сенсі слова декласована гірниками з принизливим рахунком 5:0.

В останніх чотирьох матчах Марко Девіч забив чотири м’ячі. Фото УНIAН

Складно порівнювати і мотивацію суперників. Динамівцям перемога була потрібна, як повітря. Адже одночасно проходив матч у Харкові, де господарям поля протистояла четверта команда чемпіонату — «Дніпро». Якби господарі втратили очки у цій зустрічі, доля срібних нагород вирішувалася б в іграх останнього туру. Та  наставник «Таврії» Олег Лужний так налаштував своїх футболістів на останній поєдинок сезону в рідних стінах, що примарні надії його колишніх одноклубників розтанули, наче ранковий туман. Підсумок зустрічі абсолютно закономірний: із нинішнім рівнем гри динамівцям нічого робити не тільки в чемпіонській лізі, а й у Лізі Європи.

— Сьогодні ми наробили стільки помилок: два пенальті, два вилучення. Навіть не знаю, що казати, — на Олега Блохіна під час післяматчевої прес-конференції було боляче дивитися. — Залишається тільки попросити вибачення у наших уболівальників. Те, що ми сьогодні влаштували на футбольному полі, — це неподобство. Зараз не хочеться дивитися в очі киянам. Тому що мені соромно за таке «Динамо».

Здобувши вольову перемогу над дніпропетровцями, футболісти «Металіста» вперше в історії клубу здобули срібні медалі й путівку в Лігу чемпіонів. Нагадаю, що до цього підопічні Мирона Маркевича шість сезонів поспіль фінішували третіми.

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга. 29 тур

Арсенал — Ворскла — 2:1

Голи: Богданов (38), Аржанов (61) — Громов (78)

Кривбас — Карпати — 3:2

Голи: Самодін (18, 76), Лисицький (34) — Зеньов (3, 67)

Говерла — Волинь — 1:1 

Голи: Райчевіч (50) — Савіч (83)

Металург З — Шахтар — 3:3

Голи: Йокіч (15), Жуніор (62), Пісоцький (69) — Ісмаїлі (33), Едуардо (75), Тайсон (90)

 Іллічівець — Зоря — 1:2    

Голи: Полянський (70) — Галюза (40), Хомченовський (55)

Металург Д — Чорноморець — 2:0

Голи: Польовий (34), Дімітров (73)

Металіст — Дніпро — 2:1

Голи: Девіч (8, 67) — Селезньов (2)

Таврія — Динамо — 3:2  

Голи: Назаренко (4, з пенальті), Гаджиєв (51, з пенальті), Не (69) — Ідейє (27),  Ярмоленко (76)

Лідери:    

Шахтар — 76 очок 

Металіст — 65    

Динамо — 59

Дніпро — 53