ФУТБОЛ

Біло-блакитні мають шанс продовжити боротьбу в Лізі Європи
 

Старт другого кола групового турніру Суперліги практично збігся з днем народження Олега Блохіна. Тому більшість розмов уболівальників напередодні матчу «Динамо» — «Порту» зводилася до простого запитання: чи зможуть його підопічні зробити найдорожчий подарунок головному тренеру до його 60-річчя.

Спеціалістів і журналістів турбувало інше: який вигляд матимуть Тарас Михалик та його партнери на тлі європейських бразильців, які фактично вже після трьох матчів забезпечили собі вихід до 1/8 фіналу найпрестижнішого турніру Старого Світу.

— Не можна сказати, що «Порту» переважав динамівців за всіма показниками, — зазначив після першої зустрічі цих суперників оглядач авторитетного французького видання «Екіп». — Це підтверджує і сценарій гри. Кияни хоробро билися на стадіоні «Драгао», однак індивідуальна майстерність лідерів господарів виявилася набагато вищою. Крім того, склалося враження, що господарі в рідних стінах діяли не на повних обертах.

Один із ключових гравців біло-блакитних Андрій Ярмоленко підтвердив цю тезу, наголосивши, що португальці й самі грали, і дозволяли це робити гостям. Інша річ, як це виходило. Наприклад, лідер групи А завдав п’ять ударів у площину воріт киян і забив три м’ячі. Гості вийшли на поле з трьома опорними півзахисниками, але надійності грі це не додало. Що й не дивно, адже кожна третя передача того ж самого Дениса Гармаша йшла в ноги супернику.

Нічия виявилася закономірною? Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Браун Ідейє розписався у воротах господарів, але до цього гольове мовчання бомбардира тривало майже півтора місяця. Ось чому Шовковський, Гармаш та Ідейє розпочали київський поєдинок на лаві запасних. Особливо тренерський штаб вгадав із воротарем. Два тижні тому Джексон Мартінес двічі засмутив Шовковського. На «Олімпійському» Максим Коваль, якому 20 років виповниться лише за місяць, продемонстрував вищий пілотаж воротарської майстерності, парирувавши удар колумбійця головою.

Єдине, з чим можна сперечатися, — поява з перших хвилин Мілевського. Навіть із трибуни було видно, наскільки далекий екс-форвард збірної України від своїх кращих кондицій. Аруна, який замінив Артема на початку другого тайму, в атаці діяв набагато продуктивніше, заробив кілька перспективних штрафних. Загалом же нічийний результат за такої гри видавався закономірним. Не варто забувати, що на старті Суперліги у двох поєдинках проти фаворитів нашого квартету — ПСЖ і «Порту» — кияни пропустили сім м’ячів. Ось чому підсумкові нулі на табло проти клубу, для якого вихід у плей-оф цього турніру — справа буденна, сьогодні здаються цілком прийнятними.

На гучні перемоги в елітному турнірі варто сподіватися лише в наступному сезоні. Нині ж лишається тішитися з того, що біло-блакитні практично забезпечили собі путівку до весняного етапу Ліги Європи.

Олексій МИХАЙЛИЧЕНКО,
тренер київського «Динамо»:

 «У Порту стратегічно нас влаштовувало очко, хоча ми не грали на нічию. Сьогодні прагнули лише перемоги, тому і гра була зовсім інша. Важко висувати хлопцям претензії щодо бажання та самовіддачі. Інша річ, що не обійшлося без помилок. Украй важливо, як і завжди у матчах рівних суперників, реалізовувати моменти, адже їх багато не буває. Сьогодні ми своєї нагоди не використали.

Щодо  прикрого інциденту наприкінці зустрічі, коли нашу гольову атаку зірвав уболівальник. Я не хочу навіть коментувати! Такі випадки трапляються, але я цього просто не розумію: коли люди працюють і вкладають душу, а у відповідь отримують таке ставлення... Можуть на мене ображатися, та не вважаю таких людей уболівальниками».

Вітор ПЕРЕЙРА,
головний тренер «Порту»:

«Ще напередодні зустрічі я казав, що ключем до успіху буде командна взаємодія, так і сталося. Ми очікували пресингу «Динамо» в першому таймі, вони його і продемонстрували. Також не вдалося підсилити гру в другій її половині, в цьому заслуга господарів, які не дали нам цього зробити. Тому я задоволений грою не на всі 100 відсотків. Потрібно сказати і про проблеми з газоном, котрі заважали нашим технічним та швидкісним виконавцям, які не могли розігнатися. Хотів би відзначити Атсу і Каштру, які хоч і провели на полі небагато часу, але свою роль зіграли. Загалом матч проходив за нашим сценарієм, хоча маю віддати належне футболістам «Динамо» за самовіддачу».

ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів         

Група А

Динамо (Україна) — Порту (Португалія) — 0:0

ПСЖ (Франція) — Динамо (Загреб, Хорватія) — 4:0     
Голи: Алекс (16), Матюіді (61), Менез (65), Оаро (83)

Група А

                            І     В     Н    П     М     О

Порту                   4     3     1     0     6-2    10

ПСЖ                    4     3     0     1     10-2    9

Динамо Київ          4     1     1     2     5-7     4    

Динамо Загреб       4     0     0     4     0-10    0 

21 листопада. Динамо (Київ) — ПСЖ, Порту — Динамо (Загреб).