Одна з рис, притаманних тренерам міжнародного рівня, — вміння обирати нестандартні рішення в складних ситуаціях. Напередодні найважливішого для динамівців відтинку турнірної дистанції на рівному місці дістав важку травму Євген Макаренко. Цей молодий захисник разом із більш досвідченим голландцем Ленсом створили грізний атакуючий дует на лівому фланзі атаки.  За день до матчу Ліги Європи проти румунського «Стяуа» під час відкритого тренування киян у Кончі-Заспі журналісти гадали, хто замінить гравця основного складу.

Найчастіше називали чотири прізвища. Свого часу захисника «Ворскли» та збірної України Євгена Селіна запрошували в «Динамо» саме на цю позицію. За часів Блохіна в обороні часто діяв номінальний хавбек Олег Гусєв. Ще один варіант — молодий Владислав Калитвинцев, чия «робоча» нога — ліва. Згадали навіть про те, що в португальському «Стортингу» Мігель Велозу інколи займав ліву бровку. Серед моїх колег у цій дискусії переможців не виявилося. У стартовому складі господарів на поле вийшов Микита Бурда. На старті турніру в матчі з «Ріу-Аве»

19-річний хлопець замінив Драговича в центрі оборони. Нині — впевнено прикрив лівий фланг захисту. 

— Я вірю в цього футболіста, — зізнався журналістам Сергій Ребров на післяматчевій прес-конференції. — Коли Микита Бурда виходить на поле, він не боїться  єдиноборств. І немає жодного значення, де він грає, — у центрі оборони, справа чи зліва. Він максимально налаштований на боротьбу.  На сьогодні він це зайвий раз підтвердив.

25-річний динамівець Артем Кравець (в центрі) стукає в двері збірної України. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Так само, як і Віталій Буяльський, який дебютував на міжнародному рівні, та ще один вчорашній дублер Владислав Калитвинцев, і двоє Сергіїв — Рибалка та Сидорчук. Загалом у ключовому матчі групи J з командою, яка під час жеребкування сіялася з другого кошика, взяли участь вісім вихованців динамівської школи. Ще один позитивний момент у грі нинішнього «Динамо». Уболівальники вже звернули увагу на те, як нестандартно футболісти намагаються розігрувати кутові. У матчі з румунами спрацювала ще одна домашня заготовка тренерського штабу біло-блакитних. Беланда в стилі іспанських віртуозів Хаві та Ін’єсти закинув м’яч за «комірець» румунським захисникам, а Ярмоленко в один дотик спрямував смугастого в сітку — 1:0. Півзахисник «Динамо» і збірної країни став справжнім героєм поєдинку: забив вкрай важливий перший м’яч після розіграшу штрафного і віддав дві гольові передачі Артемові Кравцю та Лукашеві Теодорчику, який відзначився, щойно вийшовши на заміну.

Двоє інших представників України в Лізі Європи смаку перемог досі не відчули. Харківський «Металіст» з мінімальним рахунком поступився в Бельгії, дніпропетровська команда зіграла внічию з французьким «Сент-Етьєном». Ключовий момент зустрічі підопічних Мирона Маркевича стався в середині першого тайму. Одна з нечисленних атак гостей завершилася порушенням правил у штрафному майданчику. За відсутності Руслана Ротаня та Євгена Коноплянки пробивати пенальті взявся сам Никола Калінич. Але переграти голкіпера збірної Франції Стефана Рюфф’є хорватський легіонер не зумів.

Сергій РЕБРОВ,
головний тренер київського «Динамо»:

— Сьогодні ми грали з командою, яка за своїми потенційними можливостями мала виступати в Лізі чемпіонів. На НСК «Олімпійський» футболісти «Стяуа», можливо, і не продемонстрували все, на що вони здатні. Але моментами нам було важко протистояти лідеру румунського чемпіонату. Особливість гостей — чіткий контроль м’яча в середині поля і нестандартні ходи в атаці. Саме тому нам було важливо зруйнувати гру центральної ланки румунів. Для нас здобуті три очки надзвичайно важливі. Хоча ми прекрасно розуміємо, що в нас попереду ще чотири зустрічі.

Ігор СУРКІС,
президент київського «Динамо»:

— Мені сподобалася агресія футболістів. Навіть на трибунах відчувалося: з перших хвилин гравці намагаються реалізувати свою перевагу. У команді склалася чудова психологічна атмосфера. На мою думку, Сергій Станіславович Ребров веде київське «Динамо» правильним шляхом. У груповому турнірі ми здобули дві перемоги, створивши гарний заділ на майбутнє. Завдання залишається незмінним — вийти в наступну стадію розіграшу з першого місця».

Мирон МАРКЕВИЧ,
головний тренер «Дніпра»:

— У матчах такого рівня надзвичайно важливо реалізовувати свої моменти.  Тим більше такий стовідсотковий, як пенальті.  У перерві зустрічі я дуже жорстко поговорив зі своїми підопічними: потрібно було донести до гравців, що далі нам відступати нікуди. Адже на старті ми в рідних стінах поступилися фавориту нашої групи — італійському «Інтеру». На жаль, з нашого боку здебільшого була гра на утримання рахунку, хоча я просив, щоб діяли в атакуючій манері.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи.  2-й тур         

Група J

Динамо (Україна) — Стяуа (Румунія) — 3:1       

Голи: Ярмоленко (40), Кравець (66), Теодорчик (90+2) — Русеску (89)

Ольборг (Данія) — Ріу Аве (Португалія) — 1:0

Гол: Хеленіус (46)

                       В          Н         П         М        О        

Динамо           2           0          0          6-1       6         

Стяуа              1           0          1          7-3       3         

Ольборг          1           0          1          1-6       3         

Ріу Аве            0           0          2          0-4       0         

23 жовтня. Ольборг — Динамо, Стяуа — Ріу-Аве.

Група L

Локерен (Бельгія) — Металіст (Україна) — 1:0  

Гол: де Паув (74)

Трабзонспор (Туреччина) — Легія (Польща) — 0:1       

Гол: Кухарчик (16)  

Вилучення: Жиро (88)

                      В         Н         П         М        О        

Легія              2          0          0          2-0       6         

Трабзонспор1          0          1          2-2       3         

Локерен         1          0          1          1-1       3         

Металіст        0          0          2          1-3       0         

23 жовтня. Металіст — Легія, Трабзонспор — Локерен.

Група F

Сент-Етьєн (Франція) — Дніпро (Україна) — 0:0

Інтер (Італія) — Карабах (Азербайджан) — 2:0

Голи: Д’Амброзіо (18), Ікарді (85)

                      В         Н         П         М        О        

Інтер               2          0          0          3-0       6         

Сент-Етьєн    0          2          0          0-0       2         

Дніпро            0          1          1          0-1       1         

Карабах          0          1          1          0-2       1         

23 жовтня. Дніпро — Карабах, Інтер — Сент-Етьєн.