Під час нагородження чемпіонів старші й досвідченіші колеги Сергія Реброва, учасники тріумфальних єврокубкових баталій сорокарічної давності визнавали: йому вдалося вилікувати динамівське серце. Через шість років команда повернулася на вершину турнірної таблиці. А нічийні результати першої трійки в останньому турі  залишили все без змін на вершині турнірної таблиці: «Шахтар» — срібний призер та учасник відбірного турніру Ліги чемпіонів, «Дніпро» — бронзовий і третій  учасник групового турніру Ліги Європи.

Динамівці стали чемпіонами вчотирнадцяте. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Динамівці стали чемпіонами вчотирнадцяте. Для гірників нинішнє «срібло» — одинадцяте, для дніпрян —  шості бронзові медалі українських чемпіонатів. Формально Прем’єр-лігу полишає маріупольський «Іллічівець», однак усе залежатиме  від майбутнього формату чемпіонату серед клубів елітного дивізіону.

На євроарені в сезоні 2015/2016 Україну, крім трьох призерів, представлятимуть «Зоря» і «Ворскла». Обом клубам, щоправда, слід пройти атестацію ФФУ та УЄФА, оскільки торішні борги можуть завадити  участі в турнірі.

У фіналі Кубка України сезону 2013/2014 років на Україну чекає чергове «класико» — київське «Динамо» проти донецького «Шахтаря».

Нинішній розіграш стане вже 24-м. У попередніх лише чотири рази володарем трофею ставали не «Динамо» чи «Шахтар» (двічі «Чорноморець», по одному разу — «Таврія» та «Ворскла»).

Біло-сині тріумфували у 1993, 1996, 1998, 1999, 2000, 2003, 2005, 2006, 2007 та 2014, помаранчево-чорні вигравали трофей у 1995, 1997, 2001, 2002, 2004, 2008, 2011, 2012 та 2013 роках.

В очних дуелях у фіналах Кубка України чотири рази виграли динамівці й тричі — гірники.

Чотири матчі із цих семи відбулися на НСК «Олімпійський», один — на харківському стадіоні «Металіст», ще один — у Сумах, на стадіоні «Ювілейний», а торік команди розіграли кубковий трофей у Полтаві на стадіоні «Ворскла» ім. О. Бутовського.

У четвер, 4 червня, «Динамо» і «Шахтар» знову зустрінуться на «Олімпійському». Головним арбітром цього поєдинку, як і торік, буде львів’янин  Юрій Можаровський.

До речі, капітан «Шахтаря» Даріо Срна напередодні фіналу висловив надію, що його клуб зможе виграти трофей попри  те,  що зустріч проходитиме на домашній арені столичного клубу в Києві.

І ще одне досягнення нинішнього сезону не можна не  згадати. У матчі 26-го туру чемпіонату України між «Динамо» і запорізьким «Металургом» голкіпер киян Олександр Шовковський вийшов на поле  400-й раз у рамках еліти. Сорокарічний воротар став лише третім гравцем в історії вищого дивізіону нашої країни, якому підкорилися чотири сотні проведених поєдинків. 40 років і 400 ігор — магія цифр! У вищій лізі Шовковський дебютував 6 березня 1994-го, а через 20 років святкує кругле число проведених у ній матчів.

Фактично відразу  після дебюту Олександр став основним воротарем «Динамо» і продовжує ним бути. За свою київську футбольну кар’єру Шовковський побачив не один десяток конкурентів, що мріяли витіснити СаШо з рамки багаторазового чемпіона України. Часом  це вдавалося: «сприяли»  травми,  ігрові спади самого  Шовковського. Проте він  завжди повертав собі місце в основному складі. І те, що нині він як капітан знов отримав із командою «золото» під керівництвом одноклубника і партнера Сергія Реброва, лише додає динамівцям снаги дихати на повні груди. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»