«Хіба можна було, маючи у складі двох настільки обдарованих фізично центральних захисників, як гравці своїх національних збірних — Хачеріді та Драгович, програти всю боротьбу на другому поверсі?» — запитав кореспондент «УК» Олега Блохіна після матчу в Бельгії.

— Це справді проблема, треба дивитися відеозапис, як це трапилося. З’ясовуватимемо, — у характерному для себе стилі відповів головний тренер біло-блакитних.

Журналісти, які супроводжують команду на виїзні матчі Ліги Європи, вже звикли до своєрідної манери Олега Володимировича спілкуватися з представниками ЗМІ. Ось і цього разу наставник був категорично не згодний з тим, що його підопічні вийшли на поле вкрай розслабленими.

— Команда стояла? Ви помічаєте тільки негативні моменти, об’єктивності у вашій оцінці бути не може, — розійшовся Олег Володимирович на прес-конференції. — Назвіть, у яких ще поєдинках динамівські гравці стояли на полі.

Спеціально для фахівця, який другий рік поспіль стоїть біля керма уславленого клубу, нагадую. Почалося все у серпневих матчах проти донецького «Шахтаря» (1:3) та «Чорноморця» (1:2).  Продовження чекало на вболівальників у вересні: гра в Харкові з «Металістом»  — 0:3 плюс незрозуміла поразка в рідних стінах від бельгійського «Генка» 0:1.

Листопад теж не став винятком: у Луганську довелося ховати очі після невдачі з «Зорею» — 0:2. Здавалося б, до маленького бельгійського міста Генк, населення якого налічує всього-на-всього 65 тисяч жителів, Мігель Велозу з партнерами прилетіли брати переконливий реванш. Але знов, укотре вже в нинішньому сезоні, не склалося: черговий гучний ляпас по репутації найтитулованішого українського клубу — 1:3.

Дві поразки від четвертої команди Бельгії настільки не зрозумілі із суто футбольної точки зору, що мої колеги поцікавилися:

— Можливо, Олег Гусєв, Андрій Ярмоленко та їхні  партнери просто не хочуть, щоб з ними працював саме володар «Золотого м’яча-1975»?

Олег Володимирович залишив це запитання без відповіді й порадив звернутися до своїх підопічних, багатьох з яких, за його словами, він під час ключового поєдинку п’ятого туру Ліги Європи на полі не впізнав.

Як тут не згадати нещодавній відвертий монолог у телевізійному ефірі Валерія Газзаєва, який свого часу теж працював з динамівцями.

— Для успішного виступу команди потрібно всього три компоненти, —наголосив спеціаліст, під керівництвом якого московський ЦСКА вигравав Кубок УЄФА. — Перший — це управління колективом. Другий — тренувальний процес, куди входить і тактика. Третій — психологія. Жодного з цих компонентів у нинішньому київському «Динамо» не бачу. В українській столиці зібрані класні виконавці. Президент клубу зробив усе можливе, щоб підсилити команду. У такому разі всі питання — до роботи головного тренера, — зазначив Валерій Газзаєв.

Наприкінці листопада стали відомі 18 команд, які гарантували собі продовження боротьби в Лізі Європи наступного року. Це «Валенсія» та «Бетіс» (Іспанія), «Суонсі», «Тоттенгем» (Англія), «Айнтрахт» (Німеччина), «Лаціо» та «Фіорентина» (Італія), «Ліон» (Франція), «Рубін» та «Анжі» (Росія), «Дніпро» (Україна), АЗ (Нідерланди), «Генк» (Бельгія), «Трабзонспор» (Туреччина), ПАОК (Греція), «Зальцбург» (Австрія), «Есб’єрг» (Данія) та «Лудогорець» (Болгарія).

Щирих компліментів заслуговують футболісти «Дніпра» та «Чорноморця». Команда Хуанде Рамоса, граючи в експериментальному складі, переконливо розгромила аутсайдера квартету — румунський «Пандурій». 12 грудня в Італії Євген Коноплянка та його партнери, які вже здобули путівку до весняної частини, розіграють перше місце у групі в поєдинку з місцевою «Фіорентиною».

Справжній чоловічий характер виявили одесити. Вольова перемога над динамівцями із Загреба дала змогу підопічним Романа Григорчука в турнірній таблиці зрівнятися з голландським ПСВ. Саме ці команди розіграють на фініші путівку в 1/16 фіналу Ліги Європи. При цьому моряків на чужому полі влаштує тільки перемога.

Андрій Ярмоленко: один у полі не воїн. Фото з сайту fcdynamo.kiev.ua

ПРЯМА МОВА

Хуанде РАМОС,
головний тренер «Дніпра»:

— Загалом команда провела хорошу роботу. Те, що гра не мала турнірного значення, дало змогу нам експериментувати. Надали відпочинок хлопцям, які проводять на полі більше часу, і дали зіграти тим, хто нечасто виходить в основному складі. Я задоволений їхньою віддачею та вважаю, що вони впоралися зі своїм завданням. Головне, що ми достроково пробилися у наступний етап турніру. Не особливо важливо, з якого місця. Там в 1/16 фіналу легких суперників уже не залишиться.

Роман ГРИГОРЧУК,
головний тренер «Чорноморця»:

— У таких іграх зазвичай набувають дуже важливого: це впевненість у собі і, напевно, міцнішають не до кінця сформовані характери. Нам достатньо було і нічиєї, все одно потрібно перемагати у Нідерландах.  Важливіше навіть не це, а те, що мої підопічні зуміли зібратися у психологічному плані після бездарного початку гри. Ми отримали серйозний урок, аналіз повинен показати, чому було погано і як стало краще. Головне, що в нас залишається шанс.

Валерій РЕКУНОВ, «Урядовий кур’єр» Київ — Генк — Київ

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи. Груповий етап

Група G.

Генк (Бельгія) —  Динамо (Україна) — 3:1 
Голи:
Воссен (17, з пенальті), Кумордзі (37), де Кеулар (40) — Ярмоленко (9)

Рапід (Австрія) —  Тун (Швейцарія) — 2:1 
Голи:
Бойд (17), Бошкович (64) — Садік (62)

                   І     В     Н     П     М     О

Генк           5     3     2     0     9-5   11

Динамо      5     2     1     2     8-6     7

Рапід          5     1     3     1     7-7     6

Тун             5     1     0     4     3-9     3

12 грудня.  Динамо — Рапід, Тун — Генк.

Група B.

Чорноморець (Україна) —  Динамо (Хорватія) — 2:1 
Голи:
Антонов (78), Діденко (90) — Бечирай (20)

Лудогорець (Болгарія) —  ПСВ (Нідерланди) — 2:0
Голи:
Безьяк (38, 79) Вилучення: Брума (55)

                          І     В     Н     П     М     О

Лудогорець      5     4     1     0     9-1   13

ПСВ                  5     2     1     2     4-4     7

Чорноморець   5     2     1     2     5-6     7

Динамо             5     0     1     4     2-9     1

12 грудня. Динамо — Лудогорець,  ПСВ — Чорноморець.

Група E.

Дніпро (Україна) —  Пандурій (Румунія) — 4:1 
Голи:
Калинич (13), Зозуля (56), Шахов (86), Кравченко (89) —  Ерік (71, з пенальті),

Пасуш де Ферейра (Португалія) — Фіорентина (Італія) — 0:0

                        І     В     Н     П     М     О

Фіорентина   5     4     1     0     10-2  13

Дніпро           5     4     0     1     10-3    12

Пасуш            5     0     2     3     1-8     2

Пандурій        5     0     1     4     3-11    1

12 грудня. Фіорентина — Дніпро,  Пандурій — Пасуш де Ферейра.