Обрання України у непостійні члени Ради Безпеки ООН великою перемогою Києва можна назвати доволі умовно. Зазвичай боротьба за місце на впливовій міжнародній трибуні триває місяці або й роки до голосування. У 2000 році, коли Україну також обирали до складу непостійних членів РБ ООН, вітчизняним дипломатам довелося виборювати перемогу у Словаччини.

Але цього разу лобістської боротьби за місця непостійних членів у Радбезі за лаштунками ООН не було. І кандидатури Єгипту, Японії, Сенегалу, України та Уругваю, які представлятимуть у РБ п’ять різних регіонів світу, заздалегідь узгодили й особливих заперечень це не спричиняло.

Постійний представник США в ООН Саманта Пауер щиро привітала нашу делегацію. Фото з сайту patrioty.org.ua

Те, що Україна набрала 177 голосів із 193 можливих (найменше з-поміж п’яти країн; найбільше — 187 — набрав Сенегал), газета New York Times назвала «засобом дипломатичної люті», натякаючи на активну антиукраїнську діяльність російських дипломатів в ООН. Як повідомляє AFP, після голосування членам Генасамблеї вручили торбинки з подарунками: шоколадом — від України, чаєм — від Японії, ручками — від Сенегалу, футбольними м’ячами від Уругваю; Єгипет презентував колоду карт із зображенням пірамід.

Жодна з обраних країн, які впродовж наступних двох років будуть непостійними членами РБ ООН, не матиме тих повноважень і впливу, які отримують п’ять держав — постійних членів Радбезу. Проте вони можуть скористатися своїм тимчасовим становищем для того, щоб просувати власні зовнішньополітичні пріоритети чи публічно дискутувати зі своїми опонентами.

Щойно результати голосування оголосили офіційно, Президент Петро Порошенко розмістив переможний пост на своїй сторінці у Фейсбуці: «Так, ми це зробили!» Глава нашої держави вважає, що перебування в непостійних членах Радбезу «відкриває нові можливості для України в захисті її суверенітету й територіальної цілісності». Він повідомив, що «ключовою місією нашого членства в Раді Безпеки буде відстоювання Цілей і Принципів Статуту ООН, розроблених за прямої участі України ще 70 років тому». «Йдеться про безумовні та незмінні цінності, покладені в основу нашого світоустрою, — мирне врегулювання конфліктів, повагу до принципів справедливості та міжнародного права», — написав Петро Порошенко.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що обрання України — це «виразна відповідь світу на агресію Росії». Він також зауважив, що міжнародна підтримка України під час голосування в ООН продемонструвала солідарність і довіру до нашої держави.

День голосування міністр закордонних справ Павло Клімкін назвав «дуже важливим для України» і підкреслив, що наша держава «добре розуміє ціну миру, оскільки бореться з російською агресією». За словами очільника вітчизняного зовнішньополітичного відомства, в Радбезі ООН українські дипломати боротимуться за мир і безпеку у світі. «Але ми також порушуватимемо питання, які мають для України особливе значення, і трагедія літака МН17 — одна з них, — сказав міністр. — Винуватці мусять постати перед судом, тому розслідування має бути неупередженим і справедливим, і сподіваємося, що ми зможемо реалізувати це через Радбез ООН».