Цими днями Україна приєднується до світової спільноти у відзначенні 71-ї річниці заснування Організації Об’єднаних Націй. Як одна з держав-засновниць ООН, що у 1945 році на конференції в Сан-Франциско очолювала розроблення Цілей і Принципів Статуту ООН, наша країна користується цією нагодою для підтвердження відданості принципам сучасного світоустрою, закладеним у положення Статуту ООН. Зокрема розвитку дружніх і добросусідських відносин між націями на основі верховенства міжнародного права, суверенної рівності держав, утримання в міжнародних відносинах від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави, мирного врегулювання міжнародних спорів.

Протистоячи агресії одного з постійних членів Ради Безпеки ООН — Російської Федерації, яка, здобувши сумнівним способом місце в її керівному органі, понад два останні десятиліття підживлює дестабілізацію у світі, наша держава заявляє про незмінність свого бачення Організації Об’єднаних Націй як ключового елементу сучасної світової архітектури безпеки.

Українська делегація послідовно обстоює в ООН підвалини цивілізованого співіснування всіх націй і держав. Фото з сайту ukraineun.org

З огляду на переконання, що роль багатосторонньої дипломатії — один із найбільш дієвих інструментів реалізації національних інтересів нашої держави, значні зусилля українська дипломатія зосереджує на подальшому зміцненні ООН як механізму мобілізації, гармонізації й координації зусиль світового співтовариства, спрямованих на розв’язання широкого кола глобальних проблем.

Саме такий підхід покладено в основу діяльності нашої делегації у складі Ради Безпеки на період непостійного членства України в 2016—2017 роках, повідомляє прес-служба МЗС. Вітчизняні дипломати й далі цілеспрямовано протидіятимуть зухвалим спробам окремих країн підірвати закріплений Статутом ООН світовий порядок і нав’язати міжнародному співтовариству логіку агресії, реваншизму й повернення до часів біполярного протистояння.

Україна усвідомлює необхідність спільної протидії новітнім викликам. Її позиція чітка і зрозуміла: наше громадянське суспільство завжди виступало і виступає за неухильне додержання Статуту ООН і фундаментальних засад міжнародного права, зміцнення ролі Організації Об’єднаних Націй у вирішенні питань глобальної й регіональної безпеки, у створенні економічних і соціальних передумов для запобігання небезпечним деструктивним тенденціям сучасного світового розвитку.

Попри певний період міжнародної зневіри у спроможності ООН ефективно виконувати покладені на неї завдання згідно зі Статутом, у вітчизняному зовнішньополітичному відомстві сподіваються на активніший і конструктивніший підхід керівництва Організації у протидії військовій агресії сусідньої РФ проти України.

У світлі реалій сучасного світу важливо довести до практичної реалізації зусилля з реформування та вдосконалення ООН, її зміцнення й адаптації до вимог сьогодення. Україна як одна з фундаторів ООН готова й надалі всіляко сприяти успішності цієї важливої місії.

Організації системи ООН, серед них Програма розвитку ООН (ПРООН), відіграють важливу роль у підтримці курсу соціально-економічних реформ в Україні, зокрема у таких галузях, як забезпечення сталого розвитку, боротьба з ВІЛ/СНІД, зміцнення ролі місцевих громад, забезпечення енергоефективності, боротьба зі зміною клімату.

Важливий напрям діяльності ПРООН в Україні — підтримка процесів відновлення та миробудівництва на сході держави. Торік на цілі проектної діяльності в Україні ПРООН витратила 32 мільйони доларів США. Загальну суму допомоги організацій системи ООН в Україні, зокрема гуманітарної, оцінюють за результатами минулого року в понад 154 мільйони доларів. А цьогоріч організації системи ООН запланували мобілізувати майже 238 мільйонів доларів на цілі проектної діяльності в Україні, зокрема й на підтримку відновлення миру на сході. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»