АКТУАЛЬНО

Тим часом батьки скаржаться,  що в поліклініках не вистачає вакцин  проти низки інфекційних хвороб

У Міністерстві охорони здоров’я розробляють новий графік вакцинації дітей. У перелік хочуть вписати щеплення від менінгіту, пневмонії і грипу. Проект нового календаря обіцяють оприлюднити вже 28 серпня. Батьки малюків у свою чергу скаржаться, що не можуть зробити щеплення проти низки інфекційних хвороб, тому що через брак фінансування препаратів просто не вистачає.

У смерті  малюків медики винуватять мам

«Кожна країна розробляє власний національний календар щеплень залежно від епідеміологічної ситуації, що існує, а також рекомендацій, які надають експерти ВООЗ та ЮНІСЕФ, які  постійно її моніторять. Крім того,  вони відстежують нові вакцини, що з’являються на ринку. Тому такі дослідження ми обов’язково вивчаємо, — зазначив на прес-конференції заступник міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов. —  Нині в Україні рутинна вакцинація проводиться проти 10 інфекційних захворювань. Чинний календар щеплень не має істотних відмінностей від тих схем імунізації, які передбачені в інших країнах».

Календар щеплень входить у життя дитини  відразу після народження: першого дня проводиться імунопрофілактика від вірусного гепатиту В. За півтора року набігає шістнадцять обов’язкових уколів. Але робити щеплення своїм малюкам батьки не поспішають через скандали та дитячі смерті, які пов’язують саме з вакцинацією. 

Чиновники міністерства у свою чергу запевняють, що смерті дітей не пов’язані з вакцинацією. А кожний випадок ретельно розслідується. В Україні розроблено стандарти розслідування нещасних випадків, які можуть відбуватися внаслідок вакцинації. У разі погіршення здоров’я або смерті дитини, яка може настати протягом 30 днів із дня щеплення (для більшості вакцин), на території України відбувається повна зупинка вакцинації дітей проблемним препаратом. До моменту встановлення причини, яка призвела до такого результату, чинність заборони на таку вакцину не буде знято.

Якщо ж експертна комісія, яка розслідуватиме подібний випадок, встановить, що погіршення здоров’я або смерть просто збіглися за часом з вакцинацією, то така заборона знімається. Крім цього, відбувається ретельне вивчення та аналіз історії захворювань інших дітей, які теж пройшли процедуру щеплення на цій самій території.

«Післявакцинальний період у переважній кількості випадків проходить без симптомів, проте при деяких щепленнях можуть виникнути допустимі погіршення у стані здоров’я: нестійкі патологічні, функціональні зміни в організмі, індивідуальні за силою вираження, — пояснює посадовець. — Такі діти потребують нагляду батьків та медиків і за потреби — симптоматичного лікування. Що швидше батьки розпізнають загрозливий стан у дитини, то оперативніше лікар надасть допомогу. Будь-яке самолікування у домашніх умовах слід унеможливити».

Крім того, на думку начальника управління охорони материнства, дитинства та санаторного забезпечення Міністерства охорони здоров’я Альони Терещенко, батькам потрібно чітко вивчити правила поведінки з дитиною у перший рік її народження.

«Дуже важливо вчасно зреагувати на підвищення температури, виникнення почервоніння або судоми та звернутися до лікаря», — каже вона. 

А. Терещенко також розповіла, що фахівці МОЗ провели дослідження щодо синдрому раптової смерті малюків, який останнім часом деякі ЗМІ пов’язують зі щепленням. «Ми порівняли дані за шість місяців 2012 року та такий саме період 2013-го, коли більшість вакцин, на які ми чули багато нарікань, перебували у карантині, — додає Альона Терещенко. — Кількість дітей, які померли у 2012 році, — 77, а у 2013-му таких малюків було 64. І в першому, і в другому випадку це становить 3,7% усіх померлих дітей до року від різних причин. Тобто не має різниці, проводилося щеплення чи ні. Основною причиною смерті стає неправильна поведінка після годування малюків. Це перекриття дихальних шляхів дитини груддю матері, коли малюк засинає під нею, або аспірація молоком, якщо дитина лежить на животі після годування».     

Імунізація українців — головний пріоритет діяльності МОЗ. Фото з сайту saludable.infobae.com   

Експеримент  чи панацея?

Доводячи безпечність щеплення, чиновники Міністерства охорони здоров’я пояснюють, що настав час переглянути національний календар щеплень. За рекомендаціями ВООЗ та  ЮНІСЕФ у список обов’язкових хочуть додати кілька нових вакцин. Заступник міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов каже, що є чимало пропозицій щодо вакцин: і проти пневмокока, і менінгокока, і папілома-вірусу людини, і грипу.

«Перегляд календаря здійснюється за трьома напрямами. Перший — це визначення найкращого співвідношення між витратами на імунопрофілактику та його ефективністю, безпечністю, якістю за альтернативних схем імунопрофілактики, — каже він. —  Другий напрям передбачає врахування відповідних рекомендацій міжнародних організацій та українських науково-дослідних інститутів для досягнення оптимального рівня імунітету, тобто захисту серед дитячого населення. І останній — це підвищення охоплення населення щепленнями шляхом розроблення стратегії, найбільш сприятливої для пацієнта. Імунізація українців — один з головних пріоритетів діяльності міністерства, оскільки це питання безпеки нашої держави та здоров’я нинішніх і майбутніх поколінь. Ми повинні розробити такий календар щеплень, який би відображав реальну потребу населення з урахуванням фінансових можливостей держави».

Водночас деякі педіатри висловлюють побоювання, що нові щеплення можуть бути небезпечними, бо позбавляють дітей імунітету. Як приклад наводять США, де щеплень більше, ніж в Україні, а діти там хворіють частіше. У них високий рівень аутизму та психічних відхилень.

На думку лікаря-педіатра Наталі Коломієць, те, що вакцина проти папілома-вірусу допомагає від раку шийки матки, — це гра слів. Медик вважає, що від онкологічних захворювань не можна так захиститися, а така вакцинація загрожує раковими захворюваннями, неврологічними розладами, паралічем.

Чиновники МОЗ запевняють, що користь від такого щеплення доведено у багатьох країнах світу. «Щеплення від папілома-вірусу людини включено в календар ще з 2011 року, але воно рекомендоване, а не обов’язкове, — каже Альона Терещенко. — І за бажанням батьків дівчинки пубертатного віку проводиться триразова вакцинація. До речі, у різних країнах це відбувається по-різному: або за гроші батьків, або за гроші благодійних фондів. Але доведено однозначно, що таке щеплення — стовідсоткова профілактика».

У режимі  економії

Доки  науковці та медики дискутують із приводу нових щеплень, батьки у свою чергу висловлюються на кшталт того, що  краще б навели порядок з тими, які вже є. Бо через брак фінансування в деяких регіонах не вистачає вакцин. Зокрема це стосується і столиці. У МОЗ визнають, що грошей не вистачає, водночас запевняють, що знають, як розв’язати це  питання.

Заступник міністра охорони здоров’я  пояснив, що недофінансування закупівлі імунобіологічних препаратів за минулі роки створило прошарок дітей, що потребують вакцинації в наступні роки. «Сформувалася так звана накопичена потреба, її доводиться надолужувати донині. У рамках планової вакцинації за кошти 2012—2013 років прищеплюються діти, які повинні були пройти таку процедуру у 2010—2011 роках. Тому реальна потреба у фінансуванні значно перевищує показники фінансування закупівлі вакцин для планової вакцинації, закладені в державну програму», — сказав Олександр Толстанов.

В умовах обмеженого фінансування ефективне здійснення державних закупівель стає визначальним чинником забезпечення імунобіологічними препаратами. В останні роки помітно підвищено ефективність державних закупівель шляхом досягнення економії бюджетних коштів. За три останні роки на закупівлі імунобіологічних препаратів зекономлено понад 44 мільйони гривень, що дало змогу здійснювати додаткові закупівлі вакцини і підвищувати показники охоплення вакцинацією, розповів заступник міністра.

«З упевненістю хочеться зазначити, що нині в регіонах країни є основні вакцини для проведення планових щеплень дітям відповідно з чинним календарем профілактичних щеплень, — сказав Олександр Толстанов. — Поставки вакцин здійснюються відповідно до затверджених графіків протягом року, а протягом липня-серпня помітно активізувалися, тож регіони забезпечені імунобіологічними препаратами, зокрема для проведення щеплення дітям першого року життя. Саме вакцинація дітей першого року життя як вікової групи першочергова і найпріоритетніша».

Заступник міністра пояснив, що в разі появи проблемних позицій щодо забезпеченості  регіонів окремими вакцинами, наприклад через тимчасову заборону окремих серій вакцин розпорядженням Держлікслужби, МОЗ оперативно шукає шляхи для здійснення перерозподілу з інших регіонів.