Багато років передплачую і читаю «Урядовий кур’єр». Серед інших статей з великою цікавістю завжди читаю матеріали під рубрикою «Споживач». Ось і нещодавно прочитав доволі цікаву статтю «Е-шки наступають і перемагають» про те, що у продуктах харчування нині забагато різних штучних добавок, які дуже шкодять здоров’ю.

А до вас звертаюся ось із яким проханням. Запитайте, будь ласка, у представників МОЗ, чому згадані добавки нині додають навіть до… ліків? Що вони лікують у хворих людей, якщо всі кажуть, що вони шкідливі? А Україна імпортує багато таких ліків, платить доларами. І люди купують їх за дуже великі гроші. Чи є в цьому сенс? Конкретно моє запитання стосується препаратів ОМНІК  та ПРОСТАМОЛ УНО.

Заздалегідь вдячний за відповідь.

О. ШЕЯН,
м. Київ

Людмила КОНОШЕВИЧ,
начальник Управління лікарських засобів
та медичної продукції МОЗ:

— Станом на 15.11.2012 року в Україні зареєстровані, внесені до Державного реєстру лікарських засобів та дозволені до медичного застосування препарати, зазначені у зверненні:

ОМНІК®, капсули з модифікованим вивільненням, тверді по 0,4 мг № 30 (10x3) у блістерах, виробництва Астеллас Фарма Юроп Б.В., Нідерланди, реєстраційне посвідчення № ИА/10192/01/01 від 10.11.2009, термін дії до 10.11.2014 року. Зазначений лікарський засіб містить наступні допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, кислоти метакрилатний сополімер (тип А), полісорбати, натрію лаурилсульфат, тріацетин, кальцію стеарат, тальк, оболонка капсули: желатин, індиготин (Е 132), титану діоксид (Е 171), заліза оксид жовтий (Е 172), заліза оксид червоний (Е 172);

ПРОСТАМОЛ® УНО, капсули м’які по 320 мг № 30 (15x2), № 60 (15x4) у блістерах, виробництва БЕРЛІН-ХЕМІ АГ (МЕНАРІНІ ГРУП), Німеччина, Р.П. Шерер ГмбХ & Ко. КГ, Німеччина та Менаріні-Фон Хейден ГмбХ, Німеччина, реєстраційне посвідчення № ІІА/10417/01/01, від 15.02.2010 року, термін дії до 15.02.2015 року. Склад допоміжних речовин: желатин сукцинільований, гліцерин, вода очищена, титану діоксид (Е 171), заліза оксид чорний (Е 172), кошеніль червона А 80% (Е 124).

Відповідно до статті 11 Закону «Про лікарські засоби» «…Для виробництва лікарських засобів можуть використовуватись діючі, допоміжні речовини і пакувальні матеріали, дозволені до застосування центральним органом виконавчої влади у галузі охорони здоров’я або уповноваженим ним органом».

Перелік допоміжних речовин, дозволених для використання у виробництві лікарських засобів, затверджений наказом МОЗ України від 15.01.2003 року №8 «Про затвердження переліків допоміжних речовин та барвників, дозволених для застосування у виробництві лікарських засобів, що (лікарські засоби) реєструються в Україні та виготовляються в аптечних умовах за рецептами лікарів і замовленнями лікувально-профілактичних закладів».

Звертаю вашу увагу, що допоміжні речовини, які входять до складу лікарських засобів ОМНІК® та ПРОСТАМОЛ®УНО, відповідають затвердженому Переліку та дозволені до застосування.